Nagyvilág europoli

Megvétózta Orbán és Morawiecki az Európai Tanács migrációs határozatát

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökök keresztülhúzták az Európai Tanács számításait csütörtök éjjel, amikor megvétózták az Európai Tanács közös határozatát a migrációról. Bár pénteken folytatták a vitát, az unió állam-és kormányfői ekkor már hiába próbáltak egyezségre jutni a kérdésben, az nem sikerült, írja a hvg.hu.

Így végül a migrációs határozat teljesen kimaradt a végső szövegből.

A magyar-lengyel blokkot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megerősítette az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón, utalva rá, hogy a magyarok és a lengyelek nem értettek egyet a 25 másik tagállammal.

A két tagországnak főleg a határozat „nyelvezetével” volt baja.

A lap cikke szerint a kiadott határozatban is szerepel, hogy Orbán és Morawiecki szerint konszenzusra kell jutni a menekültügyi politikáról, az áthelyezésnek és áttelepítésnek önkéntes alapon kell történnie, a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek kell tekinteni, és nem szabad, hogy az illegális bevándorlók számára vonzerőt jelentsen.

Kapcsolódó
Orbán Viktor rossz helyen keresi a magyar uniós pénzeket Ukrajnában
Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában – mondta a miniszterelnök reggeli interjújában. A magyar kormány megpróbál úgy politizálni, ahogy a nettó befizető országok szoktak. Viszont egyik állítás sem igaz.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik