Élő Nagyvilág

Putyin szegényített urán bevetését helyezte kilátásba

Contributor/Getty Images
Contributor/Getty Images

Putyin: szegényített uránt vetünk be, ha...

Szintén az Independent számolt be arról, hogy Putyin kijelentette, hogy ha szükséges, Oroszország szegényített uránt tartalmazó fegyvereket fog bevetni a háborúban. Ezzel azokra a Wall Street Journalban kedden megjelent hírekre reagált, melyek szerint az Egyesült Államok vezetése jóvá fogja hagyni, hogy szegényített uránnal ellátott lövedékeket szállítsanak Ukrajnába.

A szegényített urán körüli vita legutóbb márciusban pattant ki, amikor az Egyesült Királyság bejelentette, hogy annak érdekében, hogy elősegítsék az orosz tankok megsemmisítését, szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszereket fognak küldeni Ukrajnának. Putyin akkor tévesen azt állította, hogy ezek a fegyverek nukleáris komponenssel rendelkeznek, de erről nincs szó. Most viszont arra mutatnak a jelek, hogy a vita újra fellángol.

Orosz miniszter: A harci repülésben mind minőség, mind mennyiség tekintetében meghaladjuk a konkurenciát

Ma csak orosz légvédelmi rendszerek képesek a hiperszonikus rakéták megsemmisítésére – jelentette ki Gyenyisz Manturov, orosz ipari és kereskedelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által kedden közölt interjúban.

A harci repülés – a repülőgépek és a helikopterek – olyan terület, ahol ma mind minőség, mind mennyiség tekintetében meghaladjuk a konkurenciát. Ahogy egészében a hadiipari ágazatok többségében: elegendő azt a tényt megemlíteni, hogy egyedül a mi rendszereink képesek sikeresen ellenállni az egyedülálló hiperszonikus fegyvereknek, amelyek szintén a mieink,

állította a helyettes kormányfő.

Azt mondta, hogy az Sz-350-es Vityaz volt az első légvédelmi rendszer a világon, amely automatikus üzemmódban lőtt le egy célpontot. Manturov a gyártóra, az Obuhovra hivatkozva kijelentette, hogy mindez emberi beavatkozás nélkül, a mesterséges intelligenciára támaszkodva történt, az ukrajnai háborús övezetben.

A RIA Novosztyi hírügynökség május végén számolt be jól értesült forrásra hivatkozva, hogy a Vityaz világelsőként hajtotta végre teljesen automatikusan, kezelői felügyelet nélkül ukrán harci gépek és drónok felderítését, követését és kiiktatását harci körülmények között.

Manturov reagált Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének arra a tavaly ősszel tett kijelentésére, amely szerint az orosz hadsereg külföldi mosogatógépekből és hűtőszekrényekből vesz ki chipeket haditechnikai eszközeinek javításához.

Ez némileg furcsán hangzott, mert egy chip másodszori felhasználása, technológiai szempontból, a legtöbb esetben egyszerűen lehetetlen. Gyakran a berendezésekhez külön tervezik a mikroelektronikai chipeket, amelyeket közvetlenül a megrendelő igénye szerint gyártanak,

mondta. Emlékeztetett rá, hogy a háztartási eszközökbe és készülékekbe szabadon hozzáférhető chipeket szerelnek be, amelyeket számos ország gyárt, köztük olyanok, amelyek barátiak Oroszországhoz. Rámutatott, hogy a fegyverekbe és hadfelszerelésbe szerelt chipekkel szembeni követelmények nagyságrendekkel magasabbak. „Ezek a technológiák a sajátjaink” – hangsúlyozta Manturov.

(MTI)

Nem lesz újabb mozgósítás

Haditudósítókkal találkozott kedden az orosz elnök, akiknek több, az ukrajnai háborúval kapcsolatos gyakorlati kérdésről is kifejtette a véleményét. Az Independent szerint Putyin  megnyugtatással felérő üzenetet küldött az orosz lakosságnak, amikor azt mondta, azok után, hogy szeptemberben volt egy mozgósítás, az orosz sereg jelen pillanatban nem igényli, hogy újabb tartalékosokat hívjanak be. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövőbeli mozgósítások attól függenek majd, hogy az orosz hadvezetés milyen célokat tűz ki maga elé Ukrajnában. Így például ha újra Kijev elfoglalására törnének, biztosan számos új emberre lesz szükségük.

Putyin beszélt továbbá arról is, hogy nem látja indokoltnak a statárium bejelentését, annak ellenére sem, hogy megnövekedett az orosz határokon belüli fegyveres incidensek száma. Az utóbbi időben egyre több ukrán dróntámadást és tüzérségi csapásokat szenvedett el az orosz föld, ráadásul Belgorodban Kreml-ellenes orosz felkelők is a hatalom ellen törtek. Utóbbival kapcsolatban nem mondott semmit az orosz elnök, azt azonban elismerte, hogy az orosz területet ért ukrán támadások problémát jelentenek, és hogy Oroszországnak jobban kellene védenie a saját határait.

Orosz hackereket gyanúsítanak a francia külügyminisztérium honlapja elleni támadással

Valószínűleg orosz vagy oroszul beszélő személyek próbálták megtámadni a francia külügyminisztérium honlapját, de a támadást sikerült elhárítani – közölte Catherine Colonna tárcavezető.

Colonna keddi nyilatkozata a hatóságok egy személyazonosság-feltörési kísérletet akadályoztak meg az érintett weboldalon, és úgy vélik, hogy ezzel egyidőben az oroszok szélesebb körű dezinformációs kampányt folytatnak Franciaországban.

(Reuters)

Egy fontos orosz tábornok is meghalhatott a donyecki rakétacsapásban

Az Independent egy oroszbarát katonai bloggerre, Voenkor Kotenokóra hivatkozva arról ír, hogy egy rakétacsapásban életét vesztette Szergej Gorjacsov, Putyin erőinek egyik legfontosabb vezetője

A lap szerint az eset akkor történt, amikor az V. orosz hadsereg csapatai elhagyni kényszerültek a dél-donyecki Makarivkát, mivel a térségben ukrán csapatok az ellentámadás keretében több települést is felszabadítottak. A visszavonulás közben érte rakétacsapás az oroszokat, amelyben Gorjacsov is meghalt.

Nem biztos, hogy Ukrajnában marad a Wagner csoport, állítja a vezetője

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója kedden azt mondta, nem biztos abban, hogy Wagner Ukrajnában marad, miután hónapokig tartó csata után elfoglalta a kelet-ukrajnai Bahmut városát – írja a Reuters alapján a Guardian.

Szintén a Reuters számolt be arról, hogy Prigozsin nem volt hajlandó szerződést kötni az orosz védelmi minisztériummal az orosz hadsereg további támogatásra az ukrajnai harcokban.

Prigozsin, aki korábban rendszeresen bírálta az orosz katonai vezetést amiatt, hogy nem biztosítottak megfelelő mennyiségű lőszert a zsoldosai számára, vasárnap kijelentette, hogy nem fog megállapodást kötni Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel, mert a tárcavezetőt alkalmatlannak tartja a feladatára.

A minisztérium ezt követően a csecsen Ahmat csoporttal állapodott meg, amelyet gyakran neveznek Ramzan Kadirov csecsen vezető magánhadseregének.

Tízre nőtt a halálos áldozatok száma

Legalább 10 ember meghalt a közép-ukrajnai Krivij Rih városát kedden ért orosz rakétacsapásban – közölte a város polgármestere. Olekszandr Vilkul hozzátette: 28-an megsérültek a támadásban és még mindig vannak civilek a romok alatt.

Negyvenezer forintnyi kárpótlást kapnak a víztározó-katasztrófa áldozatai

Egy 1950-es születésű nő holttestét találták meg a mentési munkálatok során a Herszoni területen, miután megsemmisült a kahovkai vízerőmű zsiliprendszere, és a térséget elárasztotta a víz – erről számolt be Andrej Alekszejenko, a regionális kormányzat vezetője, aki szerint 17-re emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma: 12-en Golaja Prisztany (Hola Prisztany), öten pedig Aljoski (Oleski) településen vesztették életüket.

Alekszejenko azt is elmondta, hogy megkezdődött a katasztrófa áldozatainak kárpótlása, tízezer rubel (negyvenezer forint) összegben. Már több mint 500 kérelmet fogadtak el, Aljoski, Golaja Prisztany és Novaja Kahovka (Nova Kahovka) településeken, továbbá az ideiglenes szálláshelyeken Szkadovszkban, Zseleznij Portban (Zaliznij Port) és más járásokban.

Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója elmondta, hogy a mentők 7200 embert költöztettek el az árvízzel érintett régió településeiről. (MTI)

„Már a háború alatt újjá kell építeni Ukrajnát”

Az Ukrajna helyreállításába és újjáépítésébe történő beruházás nem várhat a háború végéig – jelentette ki Valdis Dombrovskis uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kedden az Európai Parlament plenáris ülésén. A biztos a jövő héten Londonban tartandó ukrajnai újjáépítési konferenciával kapcsolatos vitában elmondta: a helyreállítás sok ukrajnai térségben már most elkezdődhet, a fellendülés támogatása magában foglalja az alapvető gazdasági tevékenység és infrastruktúra fenntartását, amelyek létfontosságúak a stabilitás és növekedés szempontjából.

Mint mondta, Ukrajna idén további támogatást igényel különösen a gyors helyreállítási szükségletek miatt, jelenlegi számítások szerint 40 milliárd dollár beruházást, olyan kiemelt területekbe, mint

  • a polgári és energetikai infrastruktúra,
  • a lakhatás,
  • a magánszektor fejlesztése
  • és a humanitárius igények kielégítése.

Hangsúlyozta, hogy a helyreállítás és az újjáépítés az Ukrajna által kidolgozott terv alapján valósulna meg, amely széles körű kormányzati szerepvállalást biztosít, támogatja világos jövőképet, az uniós csatlakozási pályát, egyúttal rámutatott, hogy Ukrajna újjáépítését orosz eszközökből is finanszírozni kell. Mint mondta, az EU különleges szerepet fog játszani Ukrajna újjáépítésében, de az újjáépítési erőfeszítéseknek kéz a kézben kell járniuk a reformokkal, hogy modern és ellenálló ország váljon Ukrajnából, amely elköteleződik az EU mellett. (MTI)

ENSZ: a gát felrobbantása súlyos hatással lesz az egész világ élelmiszerbiztonságára

Az ukrajnai Nova Kahovka-i gát felrobbantása nyomán kialakult árvizek súlyos hatással lesznek az egész világ élelmiszerbiztonságára – közölte az ENSZ vészhelyzeti koordinátora kedden, a BBC-nek adott interjújában. Ez az egész terület, végig a Fekete-tengerig és a Krím félszigetig egyetlen nagy éléskamra – fogalmazott Martin Griffiths, emlékeztetve arra, hogy a gátszakadás nyomán elárasztott területeknek nem csupán Ukrajna, hanem az egész világ élelmiszerellátásában jelentős szerepük van.

Elmondta, hogy a mezőgazdasági területek víz alá kerülése egészen biztosan további élelmiszeráremelkedést okoz, és százezrek ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

(MTI)

Rebrov: Megmutattuk a németeknek, hogy hálásak vagyunk nekik

Ukrajna a német labdarúgó-válogatott ellen játszott jótékonysági mérkőzést Brémában hétfőn. A 3-3-as meccs volt a múlt héten kinevezett Szerhij Rebrov bemutatkozó meccse. A Ferencváros korábbi edzője a meccs után nemcsak a mérkőzést értékelte, beszélt a háborúról is a Sportal cikke szerint.

Hálás vagyok a játékosoknak és a szurkolóknak, akik eljöttek a stadionba. Éreztem a támogatásukat, hallottam, hogy támogatják Ukrajna fegyveres erőit. Ez a mérkőzés nagyon fontos Ukrajna számára, megmutattuk a németeknek, hogy hálásak vagyunk nekik az agresszor elleni háborúban mutatott támogatásukért. Nagyon hálásak vagyunk nekik

– mondta Rebrov.

Macron: Hónapokig is elhúzódhat az ukrán ellentámadás

Az ukrán ellentámadás több napja megindult. A tervek szerint több hétig, sőt több hónapig is eltart majd

– fogalmazott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Párizsban az úgynevezett weimari háromszög vezetőivel, Olaf Scholz német kancellárral és Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. „Azt szeretnénk, hogy ez az ellentámadás a lehető legnagyobb győzelmet eredményezné annak érdekében, hogy a tárgyalási szakaszt kedvező feltételekkel indíthassuk el” – hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy Franciaország továbbra is növeli az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget.

Fokozzuk a fegyver- és lőszerszállítmányokat, a páncélozott járművek szállítását és a logisztikai támogatást

– mondta hozzátéve, hogy a harcokban károsodást szenvedett felszerelések karbantartását is biztosítja Franciaország.

Olaf Scholz kancellár azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnát „addig támogatják, amíg szükséges” tankokkal, tüzérséggel és légvédelmi eszközökkel. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy „Oroszország agressziós háborúja már most stratégiai és geopolitikai kudarc az agresszor számára.” Andrzej Duda lengyel elnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását illetően „egyértelmű jelzést kell küldeni egy egyértelmű perspektíváról” a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozón. Zöld jelzést kell adni Ukrajnának – hangsúlyozta a lengyel elnök anélkül azonban, hogy azonnali tagságot említett volna, ami addig nagyon valószínűtlen, amíg Ukrajna háborúban áll, hiszen a konfliktus átterjedhetne a szövetség tagországaira. (MTI)

Negyvenegy embert kezelnek eltűntként a gátrobbanás után

Negyvenegy embert még mindig eltűntként tartanak számon a kahovkai gát felrobbantása után, a halálos áldozatok száma pedig tízre emelkedett – közölték ukrán tisztviselők. Az árvíz által leginkább sújtott terület, a herszoni régió kormányzója közölte, hogy hétfőn két holttestet találtak a régió fővárosában.

Ma egy ismeretlen nőt és egy 50 éves férfit találtak vízbe fulladva a város egyik kerületében

– közölte Olekszandr Prokudin a Telegramon.

Egy nappal korábban Prokudin azt mondta, hogy három ember meghalt, amikor Oroszország lőtt egy mentőhajót, amely az áradások után evakuálta az embereket.

Ötemeletes lakóházat lőttek az oroszok

Legalább három ember meghalt és 25 megsebesült, miután egy orosz rakétacsapás lerombolt egy ötemeletes lakóházat Krivij Rihben. Szerhij Lisak, az ukrajnai Dnyipropetrovszk régió kormányzója elmondta, hogy még mindig vannak emberek a romok alatt.

Zelenszkij a támadással kapcsolatban arról ír, hogy:

a terroristáknak soha nem bocsátunk meg, és minden kilőtt rakétáért felelősségre vonjuk őket.

A The Guardian cikke szerint kedden a kora reggeli órákban egész Ukrajnában megszólaltak a légvédelmi szirénák. Kijevi katonai tisztviselők szerint a légvédelmi rendszerek megsemmisítették az összes ukrán fővárost célzó orosz rakétát.

Olvasói sztorik