Nagyvilág

Oroszország nem ismeri el, hogy ukrán hadifoglyokat küldött Magyarországra

A Hvg egy ukrán lapra, The New Voice of Ukraine-re hivatkozva arról ír, hogy az oroszok hivatalos szinteken nem ismerik el, hogy ukrán hadifoglyokat adtak át a múlt héten Magyarországnak. A lap szerint az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszovra jelezte, hogy az ügyben felvették a kapcsolatot az orosz védelmi minisztériummal, a tárca vezetője, Szergej Sojgu azonban nem erősítette meg, hogy kárpátaljai születésű foglyokat küldtek volna Magyarországra.

A múlt hét pénteken Semjén Zsolt lelkendezett, hogy az összesen tizenegy kárpátaljai személy már Magyarországon van és mind szabadok. Ez volt az a nyilatkozat, amiből információk szerint az ukrán vezetés megtudta, hogy az Orosz Ortodox Egyház ukrán hadifoglyokat szállíttatott Magyarország területére. Az ukránokat állításuk szerint egyik fél sem tájékoztatta előzetesen a dolgoról.

A hírszerzés szóvivője szerint az ukránoknak annyiról volt tudomásuk, hogy a magyar kormány kérvényezte az orosz féltől 13 ukrán hadifogoly átvételét, arról viszont nincs tudomásuk, hogy Moszkva közülük hányat adott át, ha átadott egyáltalán valakit, továbbá a személyazonosságát sem lehet egyelőre ismerni ezeknek az embereknek. Juszov szerint ha mégis megtörtént az átadás, akkor azt az oroszok nem hivatalos úton rendezték, ami szerinte célorientált információs és pszichológiai művelet, ami megsérti a genfi egyezményt és a nemzetközi humanitárius törvényeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik