A következő élő közvetítés része Újabb gát felrobbantásával vádolja az oroszokat az ukrán hadsereg

Szerződést kötött a csecsen milíciával az orosz védelmi minisztérium

Szerződést kötött a csecsen különleges erők Ahmat milíciájával az orosz honvédelmi minisztérium. Ezt hétfőn jelentették be, miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője vasárnap elutasította a hasonló tartalmú szerződéskötést.

Az új megállapodás értelmében az Ahmat vezeti a donyecki területen található Marijnka város közelében zajló orosz offenzívát.

Alexander NEMENOV / AFP A Ramzan Kadirov édesapjáról és elődjéről, Ahmad Kadirovról elnevezett milícia egyik katonája a különleges erők kiképzőközpontjában a csecsenföldi Gudermes városában 2019-ben.

A hasonló szerződések egy új orosz rendelet hatálya alatt állnak, amelynek célja, hogy az Ukrajnában Moszkva nevében harcoló magánhadseregek szorosabb ellenőrzés alá kerüljenek. A rendelet előírja, hogy július 1-jéig minden „önkéntes egységnek” védelmi szerződést kell kötnie, amivel az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu ellenőrzése alá kerülnek.

A Kreml közlése szerint az önkéntes milíciák ugyanazokat a juttatásokat kapják, mint a reguláris csapatok, ha elfogadják a védelmi szerződés feltételeit.

Azt hiszem, ez nagyon jó dolog

– mondta Aptij Alaudinov, az Ahmat parancsnoka, miután Ramzan Kadirov elfogadta az ajánlatot. Hozzátette, a csoport az elmúlt tizenöt hónapban „több tízezer önkéntest készített fel, és küldött” Ukrajnába.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint a csecsen harcosok, miután részt vettek a harcokban több ukrán városban – többek között Mariupolban, Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban –, inkább a frontvonal mögötti területeken tevékenykedtek. Miután azonban kiéleződtek a harcok a hónap elején az oroszországi Belgorodban, Kadirov csapatai parancsot kaphattak, hogy vezető szerepet vállaljanak az ukrajnai harcokban.

Alekszej Kim vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese a csecsenekkel megkötött megállapodás aláírása után azt mondta: reméli, hogy más önkéntes egységek is követni fogják a példát.

(Al Jazeera)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik