Élő Nagyvilág

Újabb gát felrobbantásával vádolja az oroszokat az ukrán hadsereg

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az orosz-ukrán háború vasárnapi eseményeiről itt számoltunk be.

Szerződést kötött a csecsen milíciával az orosz védelmi minisztérium

Szerződést kötött a csecsen különleges erők Ahmat milíciájával az orosz honvédelmi minisztérium. Ezt hétfőn jelentették be, miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője vasárnap elutasította a hasonló tartalmú szerződéskötést.

Az új megállapodás értelmében az Ahmat vezeti a donyecki területen található Marijnka város közelében zajló orosz offenzívát.

Alexander NEMENOV / AFP A Ramzan Kadirov édesapjáról és elődjéről, Ahmad Kadirovról elnevezett milícia egyik katonája a különleges erők kiképzőközpontjában a csecsenföldi Gudermes városában 2019-ben.

A hasonló szerződések egy új orosz rendelet hatálya alatt állnak, amelynek célja, hogy az Ukrajnában Moszkva nevében harcoló magánhadseregek szorosabb ellenőrzés alá kerüljenek. A rendelet előírja, hogy július 1-jéig minden „önkéntes egységnek” védelmi szerződést kell kötnie, amivel az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu ellenőrzése alá kerülnek.

A Kreml közlése szerint az önkéntes milíciák ugyanazokat a juttatásokat kapják, mint a reguláris csapatok, ha elfogadják a védelmi szerződés feltételeit.

Azt hiszem, ez nagyon jó dolog

– mondta Aptij Alaudinov, az Ahmat parancsnoka, miután Ramzan Kadirov elfogadta az ajánlatot. Hozzátette, a csoport az elmúlt tizenöt hónapban „több tízezer önkéntest készített fel, és küldött” Ukrajnába.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint a csecsen harcosok, miután részt vettek a harcokban több ukrán városban – többek között Mariupolban, Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban –, inkább a frontvonal mögötti területeken tevékenykedtek. Miután azonban kiéleződtek a harcok a hónap elején az oroszországi Belgorodban, Kadirov csapatai parancsot kaphattak, hogy vezető szerepet vállaljanak az ukrajnai harcokban.

Alekszej Kim vezérezredes, az orosz vezérkari főnök helyettese a csecsenekkel megkötött megállapodás aláírása után azt mondta: reméli, hogy más önkéntes egységek is követni fogják a példát.

(Al Jazeera)

Újabb gát felrobbantásával vádolja az oroszokat az ukrán hadsereg

Azzal vádolja Ukrajna az orosz csapatokat, hogy egy újabb – igaz, lényegesen kisebb – gátat robbantottak fel a donyecki harcok közelében.

A Mokri Jaly folyó mindkét partját elöntötte a víz – közölte az ukrán NV rádióval Valerij Sersen, az ukrán hadsereg szóvivője, aki szerint ez azonban nem befolyásolja az ellentámadás eredményességét.

Moszkva egyelőre nem kommentálta az állítólagos támadást.

A múlt heti gátkatasztrófával összefüggésben eddig tíz ember halálát erősítették meg. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint negyvenkét embert keresnek eltűntként, közöttük hét gyermeket.

(Sky News)

Kijev még több Leopard harckocsit kér Berlintől

Még több Leopard 2 típusú harckocsira van szüksége Ukrajnának Németországtól az orosz támadás elleni védekezéshez – mondta Andrej Melnyik ukrán külügyminiszter-helyettes a Der Tagesspiegel című német lap hétfői számában.

Minden egyes Leopard 2-es szó szerint aranyat ér az orosz csapatok elleni döntő offenzívában – mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Németország az eddigi 18-nál jóval többet át tudna adni a hadsereg (Bundeswehr) 300 darabot meghaladó állományából.

ARMIN WEIGEL / DPA / AFP Egy német Leopard II A6-os harckocsi az oberpfalzi laktanyában
a bajorországi, Pfreimd-ben 2023. május 24-én.

Németország védelmi képessége akkor sem kerülne veszélybe, ha megháromszoroznák az Ukrajnának átengedett Leopard 2-esek számát – emelte ki Ukrajna korábbi berlini nagykövete.

Az ukrán hadseregnek sürgősen kell sokkal több nyugati harckocsi, gyalogsági harcjármű és páncélos jármű – fogalmazott Andrej Melnyik. Mint mondta, Németországtól harckocsik mellett Marder gyalogsági harcjárműveket is kérnek, méghozzá az eddigi 60 után még egyszer 60-at.

A többi között arról is szólt, hogy hazája továbbra is kéri a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus manőverező robotrepülőgépeket, mint a brit kormány, amelytől Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákat kaptak.

Várják továbbá a berlini vezetés stratégiai döntését arról, hogy Németország csatlakozik-e az úgynevezett harcigép-koalícióhoz. Ez azt jelentené, hogy Berlin haladéktalanul megkezdi ukrán pilóták kiképzését az Eurofighter típusú vadászgépek használatára, és átadja az ukrán légierőnek a 130 darabból álló flotta egy részét – fejtette ki az urkán külügyminiszter-helyettes.

Ukrajna szerint egy újabb falut foglaltak vissza Donyeck régióban

Az ukrán erők felszabadították a donyecki régióban található Storozhove falut – jelentette az ukrán hadsereg a Facebookon.

A BBC szemléje szerint a közleményben az áll:

A nemzeti zászló ismét leng Sztorozsove felett, és ez minden lakossági központban így lesz, amíg fel nem szabadítjuk az egész ukrán földet.

A cikk megjegyzi, hogy a Kijev által a közelmúltban visszafoglalt települések viszonylag kicsik, és a BBC-nek nem sikerült függetlenül ellenőriznie ezt a legutóbbi harctéri állítást.

Teljes támogatásáról biztosította Kim Dzsong Un Putyint

„Teljes támogatásáról” biztosította Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnököt Oroszország nemzeti ünnepe alkalmából.

Az igazság biztosan győzedelmeskedik, és az orosz nép újabb diadallal gazdagíthatja győzelmei történetét

– idézte a KCNA észak-koreai hírügynökség Kim Dzsong Un közleményét. Kim Dzsong Un 2019-ben találkozott először Putyinnal. Hétfői közleményében „szorosabb stratégiai együttműködést” szorgalmazott a két ország között. Mint hangsúlyozta: „erősen fogja az orosz vezető kezét”, hogy meg tudják valósítani közös céljukat, és „erős országot” építsenek.

(MTI)

Tizennégyezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 6821-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7807-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 100 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos

Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben. Vonattal nem érkeztek vasárnap Budapestre menekülők.

Az ukrán elnök közölte, megkezdődött a felrobbantott gát katasztrófájának vizsgálata

Volodimir Zelenszkij szerint már megkezdődött a munka a nemzetközi büntetőbíróság vizsgálatában az ukrajnai Kahovka-gát átszakadása és az általa kiváltott hatalmas árvíz miatt – írja a The Guardian.

Az ukrán elnök vasárnap éjszakai videóüzenetében elmondta, hogy a vizsgálat képviselői az elmúlt napokban Herszon régióban jártak.

Zelenszkij fontosnak tartotta, hogy nemzetközi szakértők lássák a katasztrófa következményeit, beleértve az elárasztott területek ágyúzását is.

A hatóságok közlése szerint vasárnap három ember meghalt az evakuált személyeket szállító csónakok oroszok általi lövésében.

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán mentőcsapatok mintegy négyezer lakost evakuáltak az érintett övezetekből, köztük a Dnyipro folyó oroszok által megszállt keleti partján fekvő területekről.

Ukrajna azt állítja, három falut szabadított fel az ország délkeleti részén

Ukrajna azt közölte, hogy három falut szabadított fel az ország délkeleti részén az ellentámadás első győzelmének eredményeként – írja a BBC.

A közösségi médiában elterjedt felvételeken az ukrán csapatok láthatók Blahodatne és Neskucsne településeken, a donyecki régióban. Kijev védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy a közeli Makarivkát is elfoglalták.

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton erősítette meg, hogy megkezdődött az ellentámadás. Ennek eredménye lehet az első három felszabadított település.

Moszkva még nem erősítette meg a falvak elvesztését, ehelyett az ukrán támadások visszaveréséről közölt híreket a régióban.

Ukrajna egyébként azt állítja, hogy Oroszország újabb gátat robbantott fel Zaporizzsja régióban, miután hétfőn megsemmisült a kahovkai gát, amely kiterjedt áradásokat és tömeges evakuálásokat okozott. Vasárnap Zelenszkij elnök azt mondta, négyezer embert evakuáltak.

Olvasói sztorik