A következő élő közvetítés része Az ukránok szerint Magyarország provokációra fogja használni az ideszállított hadifoglyokat

Az ukránok szerint Magyarország provokatív sajtótájékoztatóra készül a hadifoglyokkal

Mikola Timcsenko / MTI / EPA
Mikola Timcsenko / MTI / EPA

Továbbra sincs semmilyen információja Ukrajnának arról a tizenegy ukrán hadifogolyról, akiket az Orosz Ortodox Egyház adott át Magyarországnak június 9-én. Erről az ukrán hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov beszélt egy ukrán internetes lap, a zaxid.net szerint. A szóvivő szerint az ukrán vezetés most azon van, hogy tisztázzon minden részletet annak érdekében, hogy biztonságban tárgyalhassanak a katonák szabadon bocsátásáról.

A lap szerint a hírszerzés arról sem tud, hogy a foglyok egyáltalán megérkeztek-e már Magyarország területére. Juszov mindenesetre elmondta azt is, hogy Ukrajnának civilizált országként az emberi élet mindennél többet ér, éppen ezért bíznak abban, ha Oroszország célja a manipuláció is ebben a helyzetben, de cserébe legalább néhány ukrán katona újra szabad lehet. A lap ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy keringenek olyan információk az éterben, melyek szerint Magyarország „provokatív sajtótájékoztatót” tervez az ukrán hadifoglyokkal.

Mint ismeretes, az orosz ortodox egyház bejelentette, hogy egy tizenegy főt számláló, fogságba esett ukrán katonákból álló csoportot küld Magyarországra Kárpátaljáról – amiről sem az oroszok sem a magyarok nem tájékoztatták az ukránokat. A történtek miatt Ukrajna pénteken bekérette a kijevi magyar nagykövetet.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik