Nagyvilág

Megszólalt Semjén Zsolt a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik

– mondta Semjén Zsolt az atv.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy nemrég az Index arról számolt be az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye alapján, hogy az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. A közleményben azt írták, hogy a magyar fél kérésére kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját szállították hazánkba.

Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott koordinációs szerepével kapcsolatban:

Ez emberi és hazafias kötelességem.

A portál információi szerint mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Az akció egyházi keretek közt zajlott, abban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre. A szeretetszolgálat annyit közölt: arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt, és „mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.”

Az Index sajtóhírek alapján arról írt, hogy a lépést Ukrajnával nem egyeztették, és legalább 11 hadifogoly került Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik