Élő Nagyvilág

Az ukránok szerint Magyarország provokációra fogja használni az ideszállított hadifoglyokat

FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
FREDRIK SANDBERG / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Az ukrajnai háború legfontosabb hírei vasárnap.
  • Ukrajna támad, egyszerre három területen.
  • Az ukránok 95 százaléka hisz a győzelemben.
  • Durva vádakat fogalmaztak meg Orbán Viktorral szemben.
  • Folytatódik Sojgu és Prigozsin belharca.
  • Magyar provokációt sejtenek az ukránok.
  • Szombati tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Újabb gát felrobbantásával vádolja Ukrajna az oroszokat

Az orosz erők felrobbantottak egy gátat Donyeck megyében, a Mokri Jali folyónál, ami a áradásokat okozott a folyó mindkét partján – közölte Valerij Serseny, a délkeleti országrészben szolgálatot teljesítő ukrán erők szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Az MTI szemléje szerint a tisztségviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem akadályozza az ukrán erőket támadóműveletek végrehajtásában. Kifejtette, hogy az oroszok vízi létesítmények felrobbantásával próbálják lassítani az ukrán ellentámadást.

„Először a kahovkai víztározót, majd a kahovkai vízerőművet robbantották fel az orosz erők, majd Zaporizzsja megye általuk megszállt részében további vízi létesítményeket. Zaporizzsja térségében ugyanis az ukrán erők előretörésére számítanak, ezért előrenyomulásunk lassítása érdekében ehhez a taktikához folyamodtak. Most a Mokri Jali folyó egyik gátját robbantották fel, ez azonban nem befolyásolja a védelmi erők előrehaladását” – magyarázta Serseny.

A szóvivő elmondta, hogy általában véve Ukrajna délkeleti térségében az ukrán csapatok az eddigi védekezésből támadásba mentek át. Szavai szerint az orosz erők erőteljes légicsapást mértek a Zaporizzsja megyében lévő Novopavlivka településre, melynek következtében három ember megsérült, egy családi ház megsemmisült, tíz további pedig megrongálódott.

„Általánosságban elmondható, hogy a Donyeck megyei Vremivka és a zaporizzsjai régióban lévő Novopavlivka irányában az ellenség aktívan védekezik, próbálja megakadályozni az ukrán csapatok előretörését. Egyúttal igyekszik visszaszerezni elvesztett állásait is, ennek érdekében további orosz alakulatokat helyeznek át ezekbe az irányokba. Az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett Blahodatne településen” –  jelentette ki a szóvivő, adatokat azonban nem közölt.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők Herszon megyében rálőttek egy csónakra, amelyen civilek menekültek a Dnyeper folyó orosz megszállás alatti bal partjáról Herszon városába. Jermak tájékoztatása szerint hatan sérültek meg a támadásban. Hozzátette, hogy a csónak eljutott Herszonig, ahol kórházba szállították a sérülteket. Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők vasárnap ismét tüzet nyitottak a régióra, a megyeszékhely ellett fekvő Cirkuni települést érte támadás. Hozzátette: a mentést végzők elindultak a becsapódások helyszínére, a személyi sérülésekről, károkról szóló információkat még pontosítják.

Az ukránok beszámoltak első sikereikről az ellentámadás megindítása óta, az oroszok mindent cáfolnak

A Reuters szerint az ukrán katonai vezetés beszámolt az első sikerekről, amit a napokban indított, régóta várt ellentámadás során elértek. A kijevi csapatok vasárnap jelentették be, hogy visszafoglalták az oroszoktól az Ukrajna délkeleti részén fekvő Blahodatne nevű települést. Minderről egy videó is kering már a közösségi médiában, aminek a valódiságát ugyanakkor még nem sikerült igazolni.


Mindeközben az MTI által kiadott közlemény szerint az oroszok cáfolják az ukrán sikerekről szóló híreket, és jelezték, hogy az elmúlt napokban visszavertek minden szárazföldi és tengeri ukrán támadást. Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg három ukrán támadást hiúsított meg, megölve több mint ötven ukrán katonát, valamint megsemmisítve egyebek mellett 11 harckocsit, köztük három német gyártmányú Leopardot. Az oroszok szerint Donyeck körzetében voltak a leghevesebbek harcok, egészen pontosan Marjinkánál és Avdijivkánál, ahol nyolc ukrán előretörési kísérlet hiúsult meg. Putyin tábornoka szerint itt mintegy 310 ukrán katona esett el.

Az ukránok szerint Magyarország provokatív sajtótájékoztatóra készül a hadifoglyokkal

Továbbra sincs semmilyen információja Ukrajnának arról a tizenegy ukrán hadifogolyról, akiket az Orosz Ortodox Egyház adott át Magyarországnak június 9-én. Erről az ukrán hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov beszélt egy ukrán internetes lap, a zaxid.net szerint. A szóvivő szerint az ukrán vezetés most azon van, hogy tisztázzon minden részletet annak érdekében, hogy biztonságban tárgyalhassanak a katonák szabadon bocsátásáról.

A lap szerint a hírszerzés arról sem tud, hogy a foglyok egyáltalán megérkeztek-e már Magyarország területére. Juszov mindenesetre elmondta azt is, hogy Ukrajnának civilizált országként az emberi élet mindennél többet ér, éppen ezért bíznak abban, ha Oroszország célja a manipuláció is ebben a helyzetben, de cserébe legalább néhány ukrán katona újra szabad lehet. A lap ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy keringenek olyan információk az éterben, melyek szerint Magyarország „provokatív sajtótájékoztatót” tervez az ukrán hadifoglyokkal.

Mint ismeretes, az orosz ortodox egyház bejelentette, hogy egy tizenegy főt számláló, fogságba esett ukrán katonákból álló csoportot küld Magyarországra Kárpátaljáról – amiről sem az oroszok sem a magyarok nem tájékoztatták az ukránokat. A történtek miatt Ukrajna pénteken bekérette a kijevi magyar nagykövetet.

A Wagner nem enged az orosz hadvezetésnek

Az Independent arról ír, hogy a Wagner-csoport feje, Jevgenyij Prigozsin nyilatkozatot tett vasárnap, aminek keretében kijelentette, hogy a zsoldosai nem fognak aláírni semmilyen szerződést az orosz védelmi minisztériummal. Tette ezt nem sokkal azután, hogy a tárca, élén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, utalásokat tett arra, hogy az úgynevezett „önkéntes különítményekkel” hivatalosan is leszerződik, annak érdekében, hogy növelje az orosz hadsereg hatékonyságát. Az igazi motiváció a lépés mögött viszont sokak szerint az, hogy az orosz hadvezetés a lehető legnagyobb mértékben az irányítása alá akarja vonni ezeket a különítményeket, köztük a Wagner zsoldosait.

Prigozsin hónapok óta bírálja az orosz hadvezetést, mert szerinte az nem vívja megfelelően az ukrajnai háborút, olyannyira nem, hogy Prigozsin szerint sok esetben az árulás fogalmát is kimeríti az, amit csinálnak. A zsoldos vezér sokáig panaszkodott arra, hogy nem kapnak a hadvezetéstől megfelelő mennyiségű utánpótlást és lőszereket, ami azt eredményezi, hogy a katonáikat gyakorlatilag a halálba küldik.

Prigozsin egyébként nem is igyekezett titkolni, hogy személyi problémái is vannak a hadvezetéssel kapcsolatban, az Independent szerint úgy fogalmazott, hogy „a Wagner nem fog semmilyen szerződést aláírni Sojguval”. A zsoldosvezér kijelentéseit még nem kommentálta sem a minisztérium, sem a miniszter.

Az ukrán termőföldek „sivataggá” válhatnak

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium óvatos becslése szerint 10 ezer hektárnyi termőföld került víz alá Herszon tartomány Ukrajna által ellenőrzött részén, illetve „ennek a többszöröse” az Oroszország által megszállt területen.

A kahovkai gát felrobbantása miatt Herszonban a területek 94, Zaporizzsjában a 74 százaléka, Dnyipróban pedig a 30 százaléka maradt víz nélkül – állítja a tárca, amely szerint így a dél-ukrajnai mezőgazdasági területek sivataggá válhatnak.

A gátrobbantással Moszkva az offenzívát akarta megakadályozni

Az ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint az oroszok azért robbantották fel a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, hogy megakadályozzák az ukrán erők offenzíváját Herszon megyében.

Vasárnap Hanna Maljar közölte, a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő akcióval az orosz tartalékos csapatokat tudták mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre. Közben Moszkva a gát elpusztításával az ukránokat vádolja, mindkét fél arról számolt be, hogy a másik civileket ágyúz a mentés közben. Az erőmű és környéke a háború tavaly februári kezdete után orosz ellenőrzés alá került. Vasárnapra virradóra Vlagyimir Sapsa, a nyugat-oroszországi Kaluga megye kormányzója azt közölte, két drón csapódott be a területen, Sztrelkovka és Megyinszkij körzetekben. Áldozatokról egyelőre nem tudni, a károk minimálisak, idézte a kormányzót az MTI.

Adam Michnik durva vádja Orbán Viktor ellen

A Gazeta Wyborcza főszerkesztője szerint Orbán Viktor áldozatul esik a történelmi mítoszteremtésnek, amikor vissza akarja szerezni a Trianonban elvesztett területeket. A hvg360 által idézett Adam Michnik úgy vélte, ha Ukrajnát feldarabolnák, a magyar miniszterelnök Ungvárra fenné a fogát, ezért igyekezett nem állást foglalni a háború kezdetén.

Kapcsolódó
Adam Michnik: Orbán Viktor megalomán, katasztrófába viszi az országot
Szerinte a kormányfő vissza akarja szerezni a Trianonban elvett területeket, Ungvárra feni a fogát.

Zelenszkij siettetné a NATO-csatlakozást

Az ukrán elnök reméli, hogy Franciaország, Németország és Lengyelország vezetői gondolkodnak azon, miként gyorsítható fel Ukrajna NATO-csatlakozása. Az Ukrajinszka Pravda szerint Volodimir Zelenszkij erről is beszélni fog lengyel kollégájával, akivel vasárnap beszél telefonon. Kijev arra számít, hogy a júliusi vilniusi csúcstalálkozón megállapodás születhet a csatlakozás „egyes részleteiről”. Korábban a NATO-főtitkár azt mondta, Ukrajna akkor csatlakozhat a szövetséghez, ha a háború véget ér.

ORFK: Ukrajnából nem jött senki vonattal Budapestre

Egyébként több mint tizennégyezren érkeztek szombaton.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6877-en léptek be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7458-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, 94 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől június 10-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

Az ukránok 95 százaléka hisz a győzelemben

Arról eltérően vélekednek, mennyi idő kell hozzá.

Az ukránok egynegyede úgy gondolja, több mint egy év kell a győzelemhez, 57 százalék szerint ennél kevesebb idő is elég lesz – írja az Ukrajinszka Pravda a Rejting szociológiai csoport felmérése alapján. A kutatást ismertető Kárpát.in.ua szerint a háború elhúzódására számítók között legtöbb (38%) a fiatal (18–35 év közötti).

Az ukránok 95 százaléka biztos abban, hogy Ukrajna visszaveri Oroszország támadását.

A válaszadók 71%-a szerint jó irányba haladnak az ország ügyei, 13%-uk van ezzel ellentétes véleményen, további 16%-uk nem tudta megítélni. Az előző év nyarához hasonlóan enyhén csökkent az otimisták aránya, de minden régióban, korcsoportban továbbra is ők dominálnak.

Három területet támad Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette, hogy megindult az ellentámadás, ám az akciók részleteiről nem árult el semmit Justin Trudeau kanadai kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. A Háborús Tanulmányok Intézetére (ISW) hivatkozva az Euronews azt írta, az ellentámadás három területet érint, Ukrajna Bahmutban, a Donyeck nyugati és Zaporizzsja déli részén lendölt akcióba. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, tizenkét ukrán támadást vert vissza az említett területeken.

Olvasói sztorik