Nagyvilág

Elon Musk úgy indította be Ron DeSantis elnökjelölti kampányát, ahogy a SpaceX rakétákat

Kudarcba fulladt Ron DeSantis kampánystartja. Donald Trump első számú kihívója Elon Muskkal az oldalán, a Twitteren készült bejelenteni, hogy ringbe száll a republikánus elnökjelöltségért, de ebben folyamatos technikai hibák akadályozták.

A DeSanctus Twitter-bejelentés egy katasztrófa! Az egész kampánya katasztrofális lesz. NÉZZÉK!

– így kommentálta Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt Ron DeSantis kampánystartját, melyet Elon Muskkal együtt izzított be a Twitteren. Miközben Trump ezeket a sorokat írta saját közösségi oldalán, a Truth Socialön, a republikánus elnök egykori kedvenc platformján, a Twitteren sorozatos műszaki hibák akadályozták legfőbb kihívójának bejelentését.

A floridai kormányzó végül is csak beszállt – a várakozásoknak megfelelően – a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelembe, de a kaotikus bejelentés elvette az élét DeSantis kampányrajtjának.

Jobb lett volna a Fox kanapéján

Az esemény magyar idő szerint szerda éjfélre volt meghirdetve. Ez volt az első alakalom, hogy egy elnökaspiráns a közösségi médiában jelenti be az indulását. Musk éppen ezért „történelmiként” harangozta be az eseményt: a Tesla alapító-vezérigazgatója, aki tavaly viharos körülmények között lett a Twitter többségi tulajdonosa, a rövid üzenetekre optimalizált közösségi oldal beszélgetős platformját kívánta népszerűsíteni. A milliárdos azonban cáfolta, hogy beállna DeSantis mögé, mondván, egyelőre nem tervez támogatni egy jelöltet sem (igaz, a múltban már többször is hitet tett a kormányzó mellett).

Matias J. Ocner / Miami Herald / Tribune News Service / Getty Images Ron DeSantis floridai kormányzó sajtótájékoztatón 2023. március 27-én, Miamiban.

A kampánystart Muskkal az elejétől fogva kétélű fegyver volt. Egyrészt a Twitteren zajló bejelentés lökést adhat DeSantis jelöltségének, hiszen a milliárdos bemutatja őt hatalmas követőtáborának – beleértve a 140 millió Twitter-követőjét –, ugyanakkor tehernek is bizonyulhat, ha a jelöltségéről elvonják a figyelmet Musk közelmúltbeli, ellentmondásos kijelentései.

Trump novemberben jelentette be, hogy ismét elindul az elnökségért, méghozzá floridai Mar-a-Lago nevű rezidenciájának báltermében, baráti közönség előtt, ahogy az újraválasztására készülő Joe Biden sem vállalt nagy rizikót. Az elnök áprilisban egy előre megvágott, háromperces online videóban jelentette be, hogy második ciklusra is tervez.

Az előzetes tervek szerint Musk a Twitter Spaces-en beszélgetett volna kötetlenül DeSantis-szal, és a kormányzó egyik lelkes támogatójával, David Sacks technológiai vállalkozóval. A cél az volt, hogy a bejelentés kevésbé legyen formális, mintha valamelyik hagyományos kábelcsatorna stúdiójában rendeznék meg. Azonban a döntéssel a rendelkezésre álló eszköztár is szűkült: DeSantis egyedül a hangjára támaszkodhatott a bejelentésnél, ami azért kevésbé erőt sugárzó, mint egy nagyszabású kampánygyűlés.

Amióta Musk átvette a Twitter irányítását, a korábban 7500 alkalmazottat foglalkoztató cégnél a személyzet 80 százalékát elbocsátotta, a technológiai hibák pedig ezzel párhuzamosan megszaporodtak.

Az elbocsátási hullám miatt az oldal működtetése szempontjából kritikus részlegek maradtak munkaerő nélkül. Például a Spaces száztagú csapata a leépítések után a Platformer szerint háromfősre olvadt. (A mostani eset után egy nappal a Twitter egyik vezetője, Foad Dabiri egyébként szintén bejelentette, hogy távozik a cégtől. Döntését nem indokolta.)

A roskadozó rendszer hatalmas teszt előtt állt szerda este: a startnál 600 ezer hallgató csatlakozott be a livestreambe. Ahogy az adás elkezdődött, egyből hanghibáról, szaggató beszédről és zajokról számoltak be, de sokan idáig sem jutottak el. Beszámolóik szerint amikor csatlakozni próbáltak a híváshoz lehalt a Twitter, vagy kidobta őket a szoba. Magukat a résztvevőket sem kímélte a rendszer: egy ponton DeSantis is kijelentkezett.

A blama nagyjából húsz percig tartott. Sacks szaggatva ugyan, de néhány mondatott tudott mondani, DeSantist például amiatt méltatta, hogy a Covid-lezárások idején nyitva tartotta Floridát (bár voltak lezárások, az USA más államaihoz képest valóban lazább járványügyi előírások voltak hatályban, például nyitva maradhattak az iskolák). A hangja azonban ismételten megszakadt, így a stream nagyjából fél óráig húzta.

„Rengeteg ember van online. Így a szerverek kissé túlterheltek” – kommentálta a szerencsétlenkedést Musk, hozzátéve, hogy a nagy érdeklődés „jó jel”. Musk a háttérben elmondta, azon dolgozik, hogy növelje a szervek kapacitását, de ez a jelek szerint nem sikerült. A részvevők arról kaptak értesítést, hogy a beszélgetés véget ért.

A beszélgetés egy másik Twitter-fiókról indult újra, ami arra utal, hogy az eredeti host, Musk profiljával lehetett probléma. A beszélgetés innentől zavartalanul folytatódott, viszont csak a forgalom töredékét sikerült átcsatornázni: kezdetben mindössze negyvenezren csatlakoztak be az új szobába.

Musk elismerte, hogy az előző beszélgetés hazavágta a Twittert, Sacks pedig hangsúlyozta, hogy „a hibák jelzik, ha az ember új utakon jár”. Ezután az üzletember gratulált DeSantisnak, amiért sikerült „megtörnie az internetet”, majd megkérdezte az elnökjelöltségre pályázó kormányzót, hogy van-e bármi bejelenteni valója.

Agyakat támadó woke-vírus

Második nekifutásra, a beszélgetés csúcsán nagyjából százezer ember előtt jelenthette be DeSantis, hogy beszáll az elnöki székéért folyó versenybe.

Elindulok az Egyesült Államok elnöki posztjáért, hogy Amerika nagy visszatérésének élére álljak. A győzelem nem pótolható semmivel, előre kell tekintenünk, nem pedig hátrafelé

– mondta DeSantis, megidézve bejelentő videójának sorait (és egy kicsit a 2022-es magyarországi választás kormánypárti szlogenjét). Sacks azt is megkérdezte, hogy miért a közösségi médiában, és nem a tévében jelentette be az indulását, mire ő válaszul Muskot mint a „szólásszabadság védelmezőjét” méltatta, aki olyat tett a Twitterrel, ami „az egész ország jövője szempontjából fontos”.

A beszélgetés nagyjából egy óráig tartott, mialatt a DeSantis-kampánystáb közleménye szerint több mint egymillió dollár adomány folyt be. DeSantis megvédte kormányzóságának ellentmondásos döntéseit, köztük – a magyar gyermekvédelminek nevezett törvényhez hasonló – Parental Rights in Education (Szülők Joga az Oktatásban) törvényt, amely megtiltja a „gender- és LMBTQ-ideológia” oktatását az óvodákban. Az oktatásból az amerikai faji egyenlőtlenségekről szóló tananyagot is száműzték, valamint átfogó hadjáratot indítottak a Disney ellen, amiért a vállalat szerintük bújtatott LMBTQ-propagandát folytat.

Szót ejtett a bevándorlásról, a bűnözésről, a középosztályra nehezedő terhekről, a dollár stabilitásának megőrzéséről, és belement kultúrharcos témákba is. Kifejtette, hogy Biden „a woke csőcseléktől” kölcsönzi a mondandóját, és megígérte, hogy „helyreállítja a józanságot” az országban, ugyanis leváltja „az agyakat támadó woke-vírust”.

Azt is megígérte, hogy elnöksége első napján veszélyhelyzetet hirdet az amerikai-mexikói határon, és folytatja a Trump által megkezdett falépítést. Riválisáról egyébként csak egy elejtett félmondatban emlékezett meg, akkor is önmagát dicsérve, mondván, neki jobb vezetői képességei vannak, mint Trumpnak. A volt elnök viszont az előző elnökjelölti kampányok, sőt az elnöksége idején is folyamatos offenzívában volt, így biztosra lehetett venni, hogy nem fogja viszonozni a finomkodást.

Ha én leszek a jelölt, akkor az órájukat fel is húzhatják 2025. január 20-ra, délre, amikor a Capitolium nyugati szárnyán fogom letenni a hivatali esküt az ország 47. elnökeként

– fogadkozott DeSantis.

A 44 éves tengerészveteránról, akiről a Vox nevű hírportál azt írta, hogy Orbán Viktor nyomdokaiba lépett, itt írtunk bővebben.

Soros Györgyöt a börtönbe, Dick Cheney-t a pokolba

Donald Trump jócskán elhúzott a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében. DeSantist már a hivatalos bejelentés előtt is a második helyen mérték, de mindössze 20–30 százalék körül mozog a támogatottsága, miközben Trumpra a republikánusok 50–60 százaléka szavazna. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint a harmadik helyen Mike Pence korábbi alelnök áll, aki várhatóan a nyáron jelenti majd be az indulását.

DeSantis döcögő bejelentése rengeteg muníciót adott a Trump-kampánynak. A visszatérésére készülő elnök az első lépést így is elvétette: „Rob, az én Vörös Gombom nagyobb, jobb, erősebb, és működik (EZ AZ IGAZSÁG!), a tiéd nem! (ez derült ki a Kim Dzsongunnal folytatott beszélgetésemből, aki hamarosan a barátom lesz!)” – írta kissé zavaros üzenetében a Truth Social-ön.

Később azonban Trump felzárkózott, és szabadjára engedte a populizmus egy idáig ismeretlen mutációját.

Az első válaszcsapásban a Musk által vezetett SpaceX balul elsült rakétatesztjén gúnyolódott: a volt elnök a felrobbanó Starship oldalára írta DeSantis keresztnevét egy régről ismerős betűtípussal. A volt elnök csapata Jeb Bush, a 2016-os republikánus előválasztáson elhasaló centrista jelölt kampánylogóját gondolta újra.

Egy másik videón saját bejelentése látható, amint támogatói ünneplik a pódiumra lépő Trumpot. Erre a kontraszt kedvéért rávágták Musk Twitter-bejegyzését, az alábbi szöveggel: felkészülés az indításra. Ahogy halad előre a videó, Trumpot tovább ünnepli a tömeg, Muskék pedig továbbra is csak készülnek az indításra.

A stáb csak ezután tette közzé főművét, melyben a kaotikus bejelentést gondolták újra, és az eredeti résztvevők mellé meghívták a beszélgetésbe:

  • Soros György magyar-amerikai milliárdost, a populista jobboldal népszerű mumusát,
  • Klaus Schwabot, a Világgazdasági Fórum elnökét, a „Great Reset” összeesküvés-elmélet egyik kulcsfiguráját,
  • Dick Cheney-t, az ország történetének talán legbefolyásosabb alelnökét,
  • Adolf Hitlert,
  • az ördögöt
  • és az FBI-t.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) által megosztott bejegyzés

A hangalámondásos paródiában DeSantis hiába próbálja bejelenti, hogy indul az elnökségért, a hívás részvevői nem engedik: Cheney végigköhögi a beszélgetést, Soros nem tudja használni a Twittert, az FBI Trump elmozdítására szervezkedik, Hitler pedig összeszólalkozik az ördöggel azon, hogy ki meleg a részvevők közül.

A káoszba fulladt beszélgetésbe aztán Donald Trump jelentkezik be. Üzenetében, melyben mindenkit a helyére tesz, a „segget” használja visszatérő motívumként:

Lassan a testtel, Elon! Az igazi elnök is szólna pár szót. Ördög, hamarosan szétrúgom a segged, Hitler, te már hallott vagy, Dick Cheney, te úgy hallom hamarosan csatlakozol Hitlerhez, Klaus Schwab és Soros György, mindkettőtöknek börtönbe vágom a seggét, és Ron DeSanctimonious (Álszent Ron, Trump DeSantisra aggatott gúnyneve – a szerk.) pedig megcsókolhatja a gyönyörű nagy, 2024-es elnöki seggemet. Trump 2024, bébi! Gyerünk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik