Nagyvilág

Joe Biden újraindul az amerikai elnökségért

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Minden idők legidősebb amerikai elnöke 2024-ben újra választást szeretne nyerni. Kérdés, hogy az eredményeiről meg tudja-e győzni a választókat.

Joe Biden elindul a 2024-es elnökválasztáson – derül ki abból a videóból, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. A felvételen a 80 éves elnök arról beszél, hogy be kell fejeznie a munkát, amit 2021-ben elkezdett. „Amikor négy évvel ezelőtt indultam az elnökválasztáson, azt mondtam, hogy Amerika lelkéért harcolunk. És még mindig azért harcolunk” – mondta a demokrata politikus, hozzátéve, ezért indul újra.

Nem okozott meglepetést

Az, hogy Joe Biden újra célba veszi a Fehér Házat, nem számít meglepetésnek: már 2021 márciusában, a beiktatása után tartott első sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tervei szerint 2024-ben ismét elindul a választáson, mégpedig alelnöke, Kamala Harris társaságában. Az utóbbi két évben ez aztán állandó témája lett az amerikai sajtónak, amely a hivatalos bejelentésig nem vette készpénznek Biden újraindulását – annak ellenére sem, hogy ezzel ellentétes kijelentések nem hangzottak el.

Sőt, az elnök felesége, Jill Biden egy februári afrikai útja alkalmával elég határozottan válaszolt arra a kérdésre, hogy férje újraindul-e: „Hányszor kell még elmondania, hogy elhiggyék?” Bident márciusban a CBS is megkérdezte, mikor jelenti be az indulását, mire az elnök annyit válaszolt, hogy

majd amikor bejelentem.

A sejtetések ellenére a nem hivatalos bejelentés mindeddig elmaradt, pedig már korábbi időpontok is felmerültek. Az első értesülések az idei Martin Luther King-nap környékére tették, amelyet minden év január harmadik hétfőjén tartanak. Ezután azt rebesgették, hogy a február 7-i évértékelőt követően jön a bejelentés, majd április eleje lett a következő lehetséges időpont, ami az új politikai adománygyűjtési negyedév kezdete. Utóbb már április közepe utáni időpontról szóltak a hírek, amikor Biden visszatér írországi és észak-írországi útjáról.

SAUL LOEB / AFP Joe Biden és felesége, Jill Biden.

Nem hajtotta a tatár

Az áprilisi időpont azonban még az elnökhöz közeli személyek körében is kérdéses volt – legalábbis erről írt fehér házi forrásokra hivatkozva az Axios. Akkor azt rebesgették, hogy júliusig – a következő pénzgyűjtési időszak kezdetéig – vagy akár őszig is elcsúszhat a bejelentés.

A közkeletű vélekedés szerint egyrészt azért húzódott eddig a hivatalos közlemény, mert semmi nem indokolta, hogy Biden siessen. A hosszabb várakozás lehetőséget ad a hivatalban lévő elnöknek arra, hogy felülemelkedjen a Republikánus Pártban tapasztalható csatározásokon, ahol elődjén, Donald Trumpon kívül már öt másik jelölt bejelentette az indulását az előválasztáson, de még további hat jelentkező is várható, többek között Ron DeSantis floridai kormányzó és Mike Pence, Trump alelnöke.

Idő kellett ahhoz is, hogy összeálljon a stáb. Már a bejelentés előtt több sajtótermék is arról írt, hogy Biden az egyik tanácsadóját és asszisztensét, Julie Chavez Rodriguezt bízza meg a kampánymenedzseri feladatokkal. Rodriguez a legmagasabb rangú spanyolajkú tisztviselő a Fehér Házban, és azon kevés latin nők egyike, akik hasonló pozíciót foglalhattak el az eddigi elnöki stábokban. Chavez Rodriguez a munka- és polgárjogi aktivista Cesar Chavez unokája, nagyapja mellszobra előkelő helyet foglal el az Ovális Irodában. (Erről hosszabban itt írtunk.) A kampánymenedzser feladata a napi munka koordinálása lesz, így mellette jut feladat Biden más közeli munkatársainak is, például Anita Dunn főtanácsadónak – ő lesz az, aki az egész folyamatot irányítja majd.

Párton belül nem nagyon lesz ellenfele

A várakozás további oka lehetett, hogy a Demokrata Pártban nem várhatók hasonló csatározások, az előrejelzések szerint Bidennek nem nagyon lesz fajsúlyos kihívója az előválasztáson. Eddig ketten jelezték, hogy alternatívát kínálnának, az egyikük Marianne Williamson írónő, aki a 2020-as előválasztáson az elsők között hullott ki a lehetséges jelöltek közül. Nála talán érdekesebb induló ifjabb Robert F. Kennedy, John F. Kennedy elnök unokaöccse.

Scott Eisen / Getty Images Robert F. Kennedy Jr. 2023. április 19-én bejelenti elnökjelöltségét Bostonban, Massachusettsben.

A 69 éves Kennedy, akinek apját 1968-ban az elnökválasztásai kampány során lőtték agyon, korábban környezetvédelmi ügyvédként dolgozott, az utóbbi pár évben azonban az oltásellenességével tűnt ki. Annak ellenére, hogy a Kennedy család tagja, eddig nem vállalt politikai szerepet, most azonban bevallása szerint úgy érezte: lépnie kell. Április 19-én a család egykori székhelyén, Bostonban tartott kampánynyitóján mintegy kétórás, időnként csapongó beszédet tartott a New York Times beszámolója szerint, az azonban árulkodó, hogy a rokonai jelentős része távol maradt az eseménytől. Egyik testvére, Kerry Kennedy egy közleményben úgy nyilatkozott:

Szeretem a bátyámat, Bobbyt, de sok kérdésben nem osztom és nem támogatom a véleményét, beleértve álláspontját a Covid-járványról, az oltásokról és a közösségi oldalak ellenőrző szerepéről a hamis információk megosztásában.

Kennedynek egyébként több rokona is a Biden-kormány tagja: nagybátyja, Ted Kennedy özvegye ausztriai, míg unokatestvére, Caroline Kennedy ausztráliai nagykövet, unokaöccse, Joe Kennedy pedig az USA észak-írországi különmegbízottja.

De akarják-e az emberek Bident?

Egyelőre nem nagyon. Az NBC News vasárnap közzétett felmérése szerint az összes szavazó 26 százaléka mondta azt, hogy Bidennek újra kell indulnia, míg Trump indulását 35 százalék támogatta. Akik nemmel szavaztak, azoknak a fő oka erre Biden életkora volt, és csak 29 százalék mondta azt, hogy ez nincs a kizáró okok között. A demokrata párti szavazók körében már nagyobb a verseny, körükben 51 százalék ellenzi Biden újraindulását, ami a 3 százalékos hibahatár mellett

gyakorlatilag egy teljesen kettéosztott szavazótábort jelent.

Ugyanakkor, ha az előválasztást megnyeri, már többen lennének hajlandók beállni Biden mögé. Az összes regisztrált szavazó esetében 41 százalék mondta azt, hogyha indul a választáson, akkor Bidenre szavaz, és 47 százalék nyilatkozott úgy, hogy inkább a republikánus elnökjelöltet támogatná. A demokrata szavazók 88 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi elnökre húzná be az ikszet, és közel ennyien (83 százalék) értettek egyet azzal, hogy Biden eddig jól végezte a munkáját.

A Barack Obama alelnökeként dolgozó Biden életkora már az első indulásakor is előkerült, 80 évesen már most is ő a legidősebb, hivatalban lévő amerikai elnök, újraválasztása esetén pedig 86 éves lenne a ciklus végére. Biden elmúlt 78 éves, amikor 2021 januárjában beiktatták, miközben addig az addigi rekorder, a republikánus Ronald Reagan néhány nappal a 78. születésnapja előtt távozott a Fehér Házból 1989-ben. Biden életkora minden bizonnyal a mostani kampányban is fontos szerepet játszik majd, bár azt is érdemes hozzátenni, hogy Trump kevesebb mint négy évvel fiatalabb nála: júniusban 77 éves lesz.

Drew Angerer / Getty Images / AFP Joe Biden a Fehér Házban 2023. április 21-én.

Bidennek a 2024. novemberi elnökválasztásig hátralévő 19 hónapban nemcsak a korával kapcsolatos előítéleteket kell legyőznie, hanem azt is be kell mutatnia, hogy mit ért el az elnöksége alatt, és milyen további tervei vannak. A 2020-as elnökválasztási kampányt nagyban behatárolta a koronavírus-járvány, csökkentve a személyes kampányolás lehetőségét, most azonban nincs akadálya annak, hogy Biden államról államra, városról városra járja az országot. Ehhez azonban pénz kell, nem is kevés. Az előző kampányban több mint egymillió dollárnyi adományt gyűjtött, ám most ennél is többre lesz szüksége. Éppen ezért minél hamarabb el kell kezdenie a kalapozást, pénteken például már lesz is egy találkozója Washingtonban a legnagyobb adományozókkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik