Nagyvilág

Az érettségi előtt indult általános tanügyi sztrájk Romániában

Andreea Campeanu / Getty Images
Andreea Campeanu / Getty Images

Béremelést, karrierstratégiát követelnek a romániai tanügyi szakszervezetek, amelyek a sikertelen tárgyalásokat követően összefogtak, így hétfőtől, az érettségi előtt általános sztrájk bénítja az oktatást.

Az általános sztrájkot még múlt szerdán délután lengette be Simion Hancescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, miután a Nicolae Ciuca kormányfővel és Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel folytatott sokadik megbeszélés sem hozta meg a várt eredményt a pedagógusoknak. A szakszervezeti vezető szerint csak „vékony ígéreteket” kaptak, a kormány később, a tanév kezdetéig megszavazandó törvények mögé bújt, így a szakszervezeti vezető bejelentette: május 22-én 8 órától általános sztrájk kezdődik. Hétfőn román idő szerint 11 és 13 óra között egyébként a felsőoktatási intézmények körülbelül 10 ezer tanára is figyelmeztető sztrájkot tartott.

Vasárnap a felek még leültek egy tárgyalási fordulóra, de ez is eredménytelen maradt, ekkor Hancescu azt javasolta a szülőknek: aki teheti, hétfőn ne vigye gyermekét iskolába, óvodába. Mindazonáltal az oktatási intézmények zömében vannak pedagógusok, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz, így a hétfőn reggel érkező gyerekek felügyelete a legtöbb helyen megoldódott.

Május 22-én reggel tehát körülbelül 150 ezer pedagógus és 80 ezer tanügyi alkalmazott lépett sztrájkba.

Mindez teljes káoszt okozott, hiszen reggel a szülők nem tudták, hogy az óvodában, iskolában lesz-e felügyelő tanár, így beküldhetik, bevihetik-e a gyereket. Május 18-án az oktatási minisztérium bekérte ugyan a megyei tanfelügyelőségektől – hatáskörben a tanfelügyelőség nem ugyanaz, mint a magyarországi tankerület, Romániában az oktatási intézmények továbbra is az önkormányzatokhoz tartoznak –, hogy melyik intézményben hány pedagógus írta alá a sztrájkhoz való csatlakozást, hogy lássák, hol megoldott a gyerekek felügyelete, de az intézkedés nem volt elegendő. A lista egyébként névtelen volt, csak számok szerepelnek rajta.

A szakszervezetek követelése egyszerű: tisztességes bért a pedagógusoknak, a pályakezdőktől a pályájuk végéhez közeledőkig.

Marius Nistor, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke a digi24 portálnak elmondta, most egy pályakezdő tanár cafeteriával átlag nettó 2580 lejt (körülbelül 193 000 forint) kap havonta, a 25 éve pályán lévők bére átlag nettó 3600 lej (270 000 forint), aki pedig már negyven éve oktat, annak maximum 4500 lejt (337 000 forintot) fizetnek. A szakszervezetek azt akarják, hogy a pályakezdők nettó bére érje el a 4000 lejt (körülbelül 300 ezer forintot), a nyugdíj előtt állóké pedig a 7000 lejt (525 000 forintot), ugyanakkor az elzárt kistelepülésen oktatók részesüljenek pótlékban, a kormány emelje az oktatásra fordítandó összeget, és javítsa az infrastruktúrát.

Ezzel szemben a kormány most egy 9 százalékos általános emelést ígér erre az évre, ami a jelenlegi 11 százalékos inflációt sem fedezi, a pályakezdő pedagógusoknak pedig évi kétszeri 1000 lejes (75 000 forintos) alkalmi juttatást adna. Mindezt a július 15-ig a munkaügyi minisztériummal egyeztetendő új bértábla alapján.

A hétfőn általános sztrájkba lépett tanügyi alkalmazottak nagy utcai tüntetésekkel is fenyegetőznek, amennyiben a kormány nem áll elő a problémáikat megoldó konkrét javaslatokkal – derül ki a FSLI, a Spiru Haret és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség közös közleményéből.

„Nincs szükségünk szociális segélyekre! Nem vagyunk szociális támogatásra szorulók! Tisztességes bérekre van szükségünk! Nem egyik napról a másikra döntöttünk a sztrájk mellett! Nem űzünk politikai játszmákat! Ez az iskolai közeg sztrájkja, a több mint 200 000 tanügyi alkalmazott sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket. Ez azoknak a sztrájkja, akik hangosan és világosan azt mondják most: ez így nem mehet tovább! Most fontosabb, mint valaha, hogy egységesek legyünk. Köszönjük a szülőknek és a diákoknak a támogatást és a megértést!” – üzenik a szakszervezetek.

Az oktatási szakszervezeteket akcióját sokan politikai indíttatással vádolják, hiszen június 1-jén a koalíciós szerződés szerint miniszterelnököt és több minisztert is cserél a két nagy koalíciós partner, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD). Úgy tudni, hogy Nicolae Ciuca helyét Marcel Ciolacu veszi át, nem véletlenül tárgyaltak ők ketten a szakszervezetekkel, ám az őrségváltás távolról sem olyan egyszerű, mint a Buckingham Palota előtt, mert a koalíciós egyezség a tárcák csökkentését is előírja, amit nem biztos, hogy simán megoldanak.

A másik vád a szakszervezetekkel szemben, hogy éppen a nyolcadikosok képességvizsgája és az érettségi elé időzítették a sztrájkot. Ők viszont emlékeztetnek arra, hogy közel két éve különféle tiltakozó akciókkal próbálták felhívni a figyelmet az oktatási rendszer és a tanügyi alkalmazottak problémáira. 2021-től kezdődően egészen az általános sztrájk kirobbantásáig a következő akciókat szervezték meg:

  • 2021. december 6-án iktattak a kormánynál egy 163 ezer aláírást tartalmazó petíciót, amelyben béremelést kértek a tanügyben dolgozóknak,
  • 2021. december 20-22-én, majd 2022. január 13-án sztrájkőrséget álltak a kormány székhelye előtt,
  • január 19-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak,
  • május 25-én tüntetést szerveztek a fővárosi Victoriei téren,
  • 2023. február elsején sztrájkőrséget álltak a kormány előtt,
  • február 21-én közleményben jelentették be, hogy ki fogják robbantani az általános sztrájkot,
  • március 29-én, valamint április 25-26-án sztrájkőrséget álltak a kormány előtt,
  • május 10-én pedig felvonulást tartottak a fővárosban több mint 15 ezer tanügyi alkalmazott részvételével.

A határozott fellépés miatt a PNL-PSD is kapkodni kezdett, a szokással ellentétben a parlamenti szakbizottságban már a hétvégén megkezdték azoknak a jogszabályoknak a kidolgozását, amelyek megteremtik majd a jogi keretet a pályakezdő pedagógusoknak szánt bérkiegészítő bónuszok és a hátrányos helyzetű településeken oktató pedagógusoknak szánt ösztöntő bérpótlék folyósítására, ugyanakkor sürgősen módosítani akarják az oktatási törvényt. Szintén belső koalíciós feszültséget jelez, hogy Ciolacu szombaton azt írta Facebook-oldalán, hogy amíg ez a kérdés nem oldódik meg, fel kell függeszteni az új kabinet felállásáról való egyeztetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik