Élő Nagyvilág

Evakuálják a lakosságot a zaporizzsjai atomerőmű közeléből

Stringer / Anadolu Agency / Getty Images
Stringer / Anadolu Agency / Getty Images

Orosz gépek lebombáztak egy kolbászgyárat Mikolajivban

A Guardian arról ír, hogy orosz gépek több lövedéket lőttek ki a dél-ukrajnai Mikolajiv településre. Az X-22 rakéták egyiket egy kolbászgyárat talált el Szebini faluban, épp a várostól északra. Senki nem sérült meg, de a cég valószínűleg nem fog már működni, mert a gyár teljesen összeomlott. Legitóbb április 27-én lőtték a települést, akkor egy neoklasszicista épület sérült meg a belvárosban. Még mindig jobb a helyzet, mint tavaly, mert akkor a várost szinte folyamatosan lőtték az oroszok, novemberben viszont visszavonultak Herszonból, Miklovajiv pedig így távol került a frontvonaltól.

Harci macskát posztoltak az ukránok

Ő itt Olekszandr és a harctéri macskája, Sajba. A videót az ukrán fegyveres erők posztolta a Twitterre.

Medvegyev halállal fenyeget mindenkit, akinek köze volt a nacionalista író elleni támadáshoz

Dimitri Medvegyev volt orosz elnök azzal fenyegetett bárkit, akit elítélek a Zahár Prilepin nacionalista író elleni támadás miatt, hogy a börtönben fognak meghalni. A mostanában egyre erőszakosabb nyelvet használó Medvegyev a Telegramon azt írta, hogy az elkövetőket el fogják ítélni és hosszú börtönbüntetést kapnak majd.

De még fontosabb, hogy megértsék: még azok is, akik csak életfogytiglani börtönt kapnak, történhetnek balesetek. A hosszú börtönbüntetést félbeszakíthatják a természetes okok és az elítélt halála. Oktató hatása lenne az új elkövetők számára, akiket bérgyilkosságokra alkalmaznak.

Prilepin lelkes támogatója volt az Ukrajna elleni háborúnak, az autója Nyizsnij Novgorodban robbant fel szombaton. A sofőrje meghalt, ő megsérült.

Az oroszok azt mondják, megállítottak egy dróntámadást Oroszország közepén

Az orosz biztonsági szolgálatok szerint Közép-Oroszországban terveztek dróntámadást mérni az ukrán erők, de az FSZB ezt megállította. A közlemény szerint a célpont egy A-50 repülőgép volt, ami a Szeverniji repülőtéren állt Ivanovo régióban. A repülőtér 250 kilométerre észak-keletre fekszik Moszkvától, az ukrán határtól pedig 700 kilométerre van. Az FSZB szerint letartóztatták egy repülőgép vezetőjét és egy szabotázsra készülő csoportot is Tula régióban, miután Ukrajnából odarepültek.

Petr Pavel figyelmeztette az ukránokat, hogy ne akarjanak túl hamar támadni

Csehország új elnöke, aki egyébként a NATO vezető katonai tanácsadója volt korábban, titokban figyelmeztette az ukrán vezetést, hogy ne siettessék túlságosan az ellentámadásukat. Pavel nemrég találkozott Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihál miniszterelnökkel Kijevben, ahol elmondta nekik, hogy már nincs velük a meglepetés ereje, ami Harkivban működött.

Nagyon káros lehet Ukrajna számára, ha ez az ellentámadás nem sikerül, mert nem lesz második lehetőség rá, legalábbis idén biztosan nem.

– mondta Pavel Londonban, amikor megkérkezett Károly király koronázására.

Mégis marad a Wagner Bahmutban

Újabb fordulat a kelet-ukrajnai fronton: a TASZSZ oroszországi hírügynökség arról ír, hogy a Wagner-csoport zsoldosai mégis a hónapok óta ostromolt Bahmutnál maradnak, miután a zsoldos csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin egyezségre jutott a védelmi minisztériummal.

Prigozsin korábban azért kelt ki az orosz vezetés ellen, mert állítása szerint hónapok óta nem kapnak elegendő lőszert és felszerelést a katonái, akiknek így a sorsa elkerülhetetlenül a halál volt. Ha a kivonulás megszellőztetésével a nyomásgyakorlás volt Prigozsin célja, akkor jól taktikázott, a TASZSZ legalábbis azt írja, hogy az orosz hadvezetés a jövőben annyi lőszert és fegyvert küld a zsoldosoknak, amennyire csak szükségük van. Emellett arról is megállapodás született, hogy a Wagner úgy járhat el Bahmutban, ahogy csak akar. Ezt biztosítandó kijelölték a csapat mellé Szergej Szurovikin tábornokot, aki a védelmi minisztériummal egyeztetve meghozza majd az összes harcászati döntést a csoporton belül. A hírügynökség szerint egyébként Prigozsin és Szurovikin kimondottan jó kapcsolatban vannak, ami gördülékeny közös munkát is előre vetíthet.

Kadirov csecsenjei válthatják a Wagner zsoldosait Bahmutban

Azok után, hogy a hét közepén komoly kirohanást intézett az orosz hadvezetés felé, egyúttal bejelentette, hogy kivonja csapatait Bahmutból, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldos csapat vezetője újabb kérést intézett Moszkva felé.

A France24 információi szerint Jevgenyij Prigozsin nem másította meg korábib kijelentését, miszerint a Wagner elhagyja Bahmutot, mert lőszer hiányában halálra vannak ítélve az ostromban. A Szergej Sojgu védelmi miniszternek címzett levelében azt írta, arra kéri a minisztert, hogy még május 10. előtt adjon parancsot a Wagner kivonásáról, egyúttal arra is kérte Sojgut, hogy az Akhmat zászlóalj váltsa fel őket. Utóbbi esetében azokról a csecsen csapatokról van szó, amelyeket maga a csecsen vezér, Ramzan Kadirov parancsnokol.

Közel kétszázezer orosz halott vagy sérült

Az ukrán hadsereg becslése szerint már 193 430 orosz katona halt meg vagy sérült meg a háború kezdete óta, írja a Guardian. Szombaton 660-nal emelkedett ez a szám.

Evakuálják a lakosságot a zaporizzsjai atomerőmű közeléből

Közleményt adott ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), melyben jelezték, hogy megkezdődött a lakosság evakuálása a zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Enerhodar városból, ahol az erőmű személyzetének többsége él.

„A Zaporizzsja atomerőmű közelében uralkodó helyzet egyre kiszámíthatatlanabb, potenciálisan nő a veszély. Rendkívül aggasztanak az erőművet fenyegető, nagyon is valós nukleáris és biztonsági kockázatok” – mondta a történtek kapcsán a döntést Rafael Mariano Grossi főigazgató. A Guardian tudósítása szerint 20-30 percenként váltják egymást a buszok, amik a lakosságot szállítják el. A lap szerint kisebb pánik is kitört az evakuálási parancs kiadása után, de nincs nagy nyugtalanság.

Az atomerőmű telephelyének igazgatója, Jurij Csernicsuk közben bejelentette, hogy a kezelő személyzetet nem evakuálják, ők a helyszínen maradnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsanak mindennemű biztonságot az erőművel kapcsolatban, amelynek hat reaktora mind leállási üzemmódban van. Csernicsuk elmondta azt is, hogy az üzemi berendezéseket minden szükséges nukleáris biztonsági és védelmi előírásnak megfelelően karbantartják.

Ukrajna területének közel kétharmadán élt a légiriadó éjszaka

Szintén a Guardian ír arról, hogy az éjszaka több órán át légiriadó volt érvényben Ukrajna területének nagyjából kétharmadán, a nyugati területekről kezdve Kijeven át egészen Herszonig.

Kijev a fentiekkel kapcsolatban arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az utolsó órákban egy ellenséges drónt észleltek az égen a főváros közelében, de még idejében sikerült azt megsemmisíteniük, nem sérült meg senki.

Oroszország ukrán dróntámadásról számolt be

Az oroszok által elfoglalt Szevasztopol Moszkva által pozícióba helyezett kormányzója, Mihail Razvozsajev a Telegram-csatornáján számolt be róla, hogy az ukránok tíz drónt is kilőttek az éjszaka a Krím-félszigeten, ezekből hármat Szevasztopol kikötőjében.

A Guardian által szemlézett posztban a kormányzó hozzátette, hogy a légvédelmi rendszerek visszaverték az összes Szevasztopol elleni támadást, sérültekről nincs hír, ahogy egyelőre arról sem, hogy a dróntámadások mekkora károkat okoztak a Krímen.

Tízezernél is több menekült érkezett ismét

Magyarország területére 2023. május 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5807 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7417 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, tette közzé a hivatalos adatokat a rendőrség.

A beléptetettek közül 68 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az érintetteknek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt tegnap

  • Felakasztották Vlagyimir Putyin mását a frontvonal közelében.
  • Felrobbantották egy háborúpárti orosz író autóját.
  • Bejelentették, hogy még májusban nyolcvan Leopard I érkezik Ukrajnába.
  • Fogolycserét hajtottak végre a felek.
  • Szombati élő közvetítésünket itt tudja megtekinteni.
Olvasói sztorik