Nagyvilág

A német külügyminiszter figyelmeztette Pekinget, hogy Tajvan erőszakos elfoglalása nem volna elfogadható Európának

Suo Takekuma / POOL / AFP
Suo Takekuma / POOL / AFP

Óva intette pénteken pekingi hivatalos látogatásán Annalena Baerbock német külügyminiszter Kínát attól, hogy erőt alkalmazzon Tajvannal szemben – írja az MTI.

„A konfliktusokat békés úton kell rendezni. A status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatása elfogadhatatlan volna nekünk, európaiaknak” – fogalmazott a német tárcavezető, miután tárgyalt kínai kollégájával, Csin Kanggal.

Csin Kang elmondta, hogy az „egy Kína” elve a nemzetközi közösség által elfogadott konszenzus, és ha ezt tiszteletben akarják tartani, akkor az a megfelelő hozzáállás hogy határozottan ellenzik Tajvan függetlenségét.

Kína nemrég nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök április elején az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével. Csu Feng-lian, a kínai államtanács tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője szerint a kínai hadsereg ellenlépései a Tajvani-szorosban és a környező vizeken szükségesek voltak a nemzeti szuverenitás és a területi integritás védelme érdekében.

Csin Kang a közös sajtótájékoztatóan elmondta, hogy Kína kész együtt dolgozni Németországgal, mivel a két ország egymás partnere és nem ellenfele.

A kínai külügyminiszter Ukrajnával kapcsolatban kijelentette: Peking kész arra, hogy továbbra is a békéért dolgozzon, és abban bízik, hogy minden fél objektív marad, megőrzi hidegvérét és együttműködik egymással.

Kína nem fog semmi olyan lépést tenni, ami olaj lenne a tűzre

– jelentette ki Csin Kang.

Baerbock elmondta: más országnak sincs akkora befolyása Oroszországra, mint Kínának, ezért felszólította Pekinget, hogy követelje, hogy az agresszor Oroszország vessen véget a háborúnak.

Nyíltan ki kell mondanom, hogy a mai napig nem értem, hogy a kínai álláspont miért nem tartalmazza azt a követelést, hogy az agresszor Oroszország hagyja abban a háborút. Ahogyan Kína képes volt sikerrel békés egyensúlyt teremteni Irán és Szaúd-Arábia között, úgy kívánatos lenne, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra, hogy végre hagyja abba az agressziót, és vegyen részt a konfliktus békés rendezésében

– fogalmazott Annalena Baerbock.

Peking hivatalosan minden ország területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartását, és minden fél jogos biztonsági érdekeinek figyelembe vételét hangoztatja, és de nem ítélte el egyértelmű és határozott módon az Ukrajna elleni indított offenzívát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik