Nagyvilág

Tömegesen megmérgezett diáklányok feldühödött szülei tüntettek szerte Iránban

Morteza Nikoubazl / NurPhoto via Getty Images
Morteza Nikoubazl / NurPhoto via Getty Images

Aggódó, dühös szülők sokasága vonult utcára szombaton szerte Iránban, miután az elmúlt hónapokban sorra érkeztek a hírek gyanús mérgezési esetekről, amelyek több száz iskolás lányt érintettek – számolt be a Reuters. A megdöbbentő, tömeges esetekről az iráni hírügynökségek és a közösségi platformok is hírt adtak. A megbetegedésekre eddig nem találtak magyarázatot. Az iráni hatóságok mérgezésre gyanakodnak, és az ország ellenségeit vádolják.

Az iráni egészségügyi miniszter közlése szerint az iskolás lányok „enyhe mérgezéses” támadások célpontjai voltak.

Néhány politikus azt valószínűsítette, hogy lányok oktatását ellenző szélsőséges iszlamista csoportok állhatnak a háttérben.

Abdulreza Rahmani Fazli belügyminiszter szombaton a növekedő nyomás hatásra közölte, hogy a nyomozók a helyszíni vizsgálatok során „gyanús mintákat” találtak, amelyeket jelenleg is vizsgálnak. A tárcavezető ígéretet tett rá, hogy a vizsgálatok eredményeit a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozzák.

Szombaton azonban újabb több mint 30 iskolában derül fény mérgezéses esetekre az ország tíz különböző tartományában. A közösségi platformok tanúsága szerint a szülők erre összegyűltek az iskolákban, hogy hazavigyék gyermekeiket, de több diáklányt mentőautóval kellett kórházba szállítani.

Teheránban szombaton az oktatási minisztérium épületénél szülők sokasága gyűlt össze, és a mérgezéses esetek előhívta tiltakozás nagyon hamar kormányellenes demonstrációvá vált a Reuters által ellenőrzött videó szerint.

A tüntetők, az Iráni Forradalmi Gárdát, amely a karhatalom egyik ágense, az Iszlám Állam terroristacsoporthoz hasonlították.

Hasonló tüntetéseket tartottak két másik helyszínen Teheránban és más városokban. Például Iszfahánban is, ahol a napokban egy kétéves kisfiút fejbe lőttek az iráni rendőrök, amint éppen az édesapja ölében szendergett.

A diáklányok tömeges megmérgezése rosszkor jön az iráni hatalomnak. Az utóbbi fél évben minden eddiginél nagyobb kormányellenes mozgalom bontakozott ki. Ennek oka, hogy szeptemberben az erkölcsrendészet őrizetében meghalt egy 22 éves kurd lány, Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert a hatósági személyek szerint nem megfelelően hordta a fejkendőt. Az iráni propaganda a mai napig próbálja elkenni az esetet, mondván, hogy a fiatal nőnek egészségügyi problémái voltak, de több jel arra utal, hogy a testén talált sérülések vagyon is valós bántalmazásra utalnak, amit tanúk is alátámasztottak.

Az elmúlt napokban a közösségi médiában sorra kerülnek elő azok a fényképek és videók amelyek a megmérgezett lányokat mutatják be.

Az áldozatok émelygésről, fejfájásról, mellkasi fájdalmakról számoltak be, sokakat kórházban kellett ellátni.

Az ENSZ emberi jogi hivatala pénteken Genfben a mérgezéses esetek átlátható vizsgálatára szólította fel Iránt. Emellett több ország, például Németországot és az Amerikai Egyesült Államok is súlyos aggodalmát fejezte ki. Az iráni vezetés a reakciókat idegen beavatkozásnak és „elsietettnek” bélyegezte, de már aznap kijelentették, hogy vizsgálják az események okait.

A szeptemberben kezdődő és azóta is tartó kormányellenes mozgalomban az iráni diáklányok is igen aktívnak mutatkoztak, sok helyen az osztálytermekben tüntetőleg letépték a kötelezően előírt fejkendőt, a legfőbb vezető, Ali Hámenei arcképeit pedig több helyen szintén eltávolították a falról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik