Nagyvilág

Megtalálták az Atlanti-óceán fölött lelőtt kémléggömb szenzorait

Ryan Seelbach / AMERIKAI HADITENGERÉSZET / AFP
Ryan Seelbach / AMERIKAI HADITENGERÉSZET / AFP

Az Egyesült Államok hadserege megtalálta a feltételezett kínai kémléggömb szenzorait az Atlanti-óceánban. Az eszköz maradványait a továbbiakban az FBI vizsgálja.

Február 4-én az amerikai légierő az ország keleti partvidéke, Dél-Karolina állam közelében, a tenger felett rakétával semmisítette meg a megfigyelő légieszközt, amelynek darabjait nagy területről katonai búvárok segítségével gyűjtötték össze. A hírszerző léggömb egy héttel korábban Alaszkánál érte el az amerikai légteret, és átszelte az Egyesült Államok területét délkeleti irányban. Az amerikaiak szerint érzékeny katonai objektumok megfigyelésére használhatták.

Peking szerint meteorológiai kutatásokat végzett a kínai léggömb, és véletlenül keveredett az amerikai légtérbe. Szerintük a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra, ezért arra utasították az amerikai kormányt, hogy adják vissza a roncsokat.

Az első incidens óta további három, nagy magasságban közlekedő tárgyat lőttek le az amerikaiak: egyet Alaszka partjainál, egyet a Huron-tónál az amerikai–kanadai határ közelében, egyet pedig Kanada légterében, Yukon tartományban. Az észak-amerikai légtérvédelem főparancsnoka nem zárta ki, hogy a Huron-tó fölött földönkívüli tárgyat lőttek ki.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik