Nagyvilág

Kína követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a lelőtt kémléggömb roncsait

EGYESÜLT ÁLLAMOK HADITENGERÉSZETE / AFP
EGYESÜLT ÁLLAMOK HADITENGERÉSZETE / AFP

A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és ott lelőtt kínai meteorológiai léggömb roncsait – írja az MTI.

Ez a léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit

– jelentette ki a keddi sajtótájékoztatóján Mao Ning pekingi külügyi szóvivő.

Mint ismert, múlt hét szombaton az amerikai hadsereg lelőtte a kínai kémléggömböt az Atlanti-óceán fölött, miután napokig követték és megfigyelték. Peking szerint meteorológiai kutatásokat végzett a kínai léggömb, és véletlenül keveredett az amerikai légtérbe.

Mao Ning ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

A léggömböt, amelyet Washington hírszerző légi eszköznek minősített, amerikai közlés szerint február 4-én lőtték le Dél-Karolina állam fölött.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes Washington szemére, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna a légteret. A pekingi illetékes szerint „az Egyesült Államok ezzel súlyos csapást mért a felek közötti kapcsolatok stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, amelyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek”.

Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Kapcsolódó
Mit keresett egy kínai katonai felderítő léggömb Montana fölött?
Az amerikaiak az eset miatt lemondták a külügyminiszter tervezett kínai látogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik