Nagyvilág

Az észak-amerikai légtérvédelem főparancsnoka nem zárta ki, hogy földönkívüli tárgyat lőttek ki

Win McNamee / Getty Images
Win McNamee / Getty Images

Mint arról korábban beszámoltunk, egy amerikai vadászrepülő semmisített meg egy újabb azonosítatlan tárgyat, ezúttal a Huron-tó felett, az Egyesült Államok Michigan államának közelében vasárnap.

Nyolc napon belül negyedszer avatkozott közbe a légierő.

Az incidenseket elég sok rejtély övezi, mert míg az első esetben az amerikaiak tájékoztatása szerint egy kínai felderítő léggömböt szedtek le a légtérből, utóbbi háromnál még nem jöttek rá a tárgyak eredetére.

A titokzatosságot sikerült tovább fokoznia Glen VanHercknek, az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) főparancsnokának, aki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy a Huron-tó felett semlegesített azonosítatlan eszköz földönkívüli volt.

Rábízom a hírszerzésre és a kémelhárításra, hogy rájöjjenek erre. Nem zárok ki semmit. Jelenleg felmérünk minden Észak-Amerikát fenyegető ismeretlen eredetű veszélyforrást, és próbáljuk azonosítani azokat

– válaszolt a tábornok a felvetésre a Time tudósítása szerint.

VanHerck hozzátette, a Pentagon próbálja begyűjteni a kilőtt tárgyak maradványait, hogy többet tudjanak meg azokról. Azt elismerte, hogy a körülmények elég zavarosak.

Nem nevezném léggömböknek, okkal hívjuk ezeket tárgyaknak. Nagyon-nagyon kis objektumok, amik nagyon-nagyon kicsi radarkeresztmetszettel rendelkeznek. Nem tudom kategorizálni, hogyan maradtak fenn a levegőben

– magyarázta.

Úgy folytatta, a repülő objektumok nem jelentettek veszélyt senkire a földön, de a légtérben biztonsági kockázatnak minősültek a polgári légiforgalomra nézve is.

Korábban voltak olyan találgatások is, hogy az időjárás monitorozására szolgáló eszközök lehetnek a szóban forgó tárgyak, de ezt senki nem erősítette meg mostanáig.

Valószínűleg tényleg csak azt követően lehet egyértelműen megállapítani, hogy mik ezek, ha megvannak a roncsok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik