Nagyvilág

The Wall Street Journal: Izrael mért csapást egy iráni katonai létesítményre

UGC / AFP
UGC / AFP

Izrael hajtotta végre a szombat éjjeli dróncsapást egy iráni védelmi létesítmény ellen, miközben az Egyesült Államok és Izrael új utakat keres Teherán nukleáris és katonai ambícióinak megfékezésére – állítja a Wall Street Journal, amerikai tisztségviselőkre és a műveletet ismerő személyekre hivatkozva.

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, az ország középső részén lévő Iszfahán katonai létesítményét érte dróntámadás, melyről az iráni védelmi minisztérium úgy számolt be, hogy a lőszergyárat célzó három, robbanószerkezettel felszerelt drón közül kettőt a levegőben megsemmisítettek, a másik pedig felrobbant, „apróbb károkat okozva a tetőszerkezetben”, és a támadás nem járt áldozatokkal.

A WSJ szerint a célpont közvetlenül egy olyan terület mellett található, amely az Iráni Űrkutatási Központhoz tartozik, amelyet az Egyesült Államok szankciókkal sújtott az iráni ballisztikusrakéta-programmal kapcsolatos szerepe miatt. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a hírt.

A csapás az első ismert támadás, amelyet Izrael a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette új szélsőjobboldali koalíciós kormány alatt hajtott végre. Mindezt azután, hogy a CIA igazgatója, William Burns a múlt héten bejelentés nélkül Izraelbe utazott, hogy Iránról és más regionális kérdésekről tárgyaljon, míg Antony Blinken külügyminiszter a tervek szerint hétfőn érkezik Izraelbe, hogy folytassa az amerikai-izraeli tárgyalásokat Iránról és más regionális kérdésekről.

A múlt héten az Egyesült Államok és Izrael az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatot hajtotta végre, amelyben egy sor forgatókönyvvel tesztelték a légvédelmi rendszerek kiiktatására és a sugárhajtású repülőgépek üzemanyaggal való feltöltésére való képességüket – mindkettő kulcsfontosságú eleme lehet egy Irán elleni nagyobb katonai csapásnak. Izrael vezérkari főnöke, Herzi Halevi a múlt héten a Wall Street Journalnak azt is mondta, hogy Izrael és az Egyesült Államok a legrosszabbra készül.

Joe Biden elnök erőfeszítései az Iránnal kötött nukleáris megállapodás felelevenítésére megrekedtek ugyan, de az Egyesült Államoknak még nem sikerült alternatívát kidolgoznia. Netanjahu viszont sürgette az Egyesült Államokat, hogy keményebb álláspontot képviseljen Iránnal szemben. Ugyanakkor az USA azt kérte Izraeltől, hogy többet segítsen Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, különösen most, hogy Teherán több száz drónt biztosít Moszkvának, amelyeket Ukrajna támadására használnak. Izrael visszautasította a nyomást, hogy közvetlen katonai segítséget küldjön Ukrajnának, ami orosz politikusok figyelmeztetése szerint veszélyeztetné Izrael és Moszkva kapcsolatait. Netanjahu új kormánya ezért várhatóan nem fog közvetlen katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, azonban folytatja az Irán nukleáris és katonai programja elleni titkos csapásokat. Az olyan csapások, mint a hétvégi, megnehezítik, hogy Irán segítse Oroszországot az ukrajnai háborúban.

A szombati csapás fő célpontja egy iszfaháni bevásárlóközpont mögött található épület volt, amely Irán szerint lőszerraktár volt. A szemtanúk által a közösségi médiában közzétett videón a robbanásról egy kisebb robbanás látható az épület felett, amely látszólag minimális károkat okozott.

A WSJ által megkérdezett hírszerzési elemző szerint a robbanás kis mérete arra utal, hogy a célpont nem a lőszerraktár volt, hanem egy laboratórium vagy katonai-logisztikai telephely lehetett. Szerinte a műholdképek azt mutatják, hogy a raktár az Iráni Űrkutatási Központ egyik egységéhez tartozó telephellyel szemben található, és ezt a lap szerint a videofelvételek is alátámasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik