Nagyvilág europoli

Katar-gate: Két EP-képviselő mentelmi jogát függesztik fel

Alexandros Michailidis / AFP
Alexandros Michailidis / AFP

„A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írta Twitteren Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. Az AFP azt is közli, a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefügg a december elején kirobbant Katar-gate korrupciós botránnyal.

Metsola posztjában hozzáteszi: „Senki nem marad büntetlenül. Egyikük sem”.

Az ügy egyik fő gyanúsítottja, a görög Eva Kaili és férje mellett több más képviselőt is összefüggésbe hoztak a botránnyal. Az egyikük, Maria Arena pedig belga állampolgárságú. Arena alkalmazta asszisztenseként Kaili férjét, az olasz Francesco Giorgit.

Eva Kailit és társait december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok. Másfél millió eurót foglaltak le az ügyben végrehajtott házkutatások során. Francesco Giorgi elismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

Az ügyben gyanúsított Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is. Ő jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke. A vád mindegyikük ellen bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

via HVG

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik