Nagyvilág

Rakéta csapódott be Lengyelországban, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését

Amit eddig tudunk:
  • Gabonaszállítóba csapódott egy rakéta az ukrán határ mellett, a lengyel oldalon, két ember meghalt.
  • Egyelőre Varsó és Washington sem erősítette meg, hogy orosz rakétatámadás történt volna. Bővebb információt későbbre ígértek.
  • Az esetről elsőként beszámoló újságíró később azt írta, úgy tudja, hogy az ukrán légvédelmi rendszer által kilőtt rakéta maradványai csapódtak be lengyel területen.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a Lengyelországban talált roncsnak köze nincs az orosz rakétákhoz.
  • Orbán Viktor 20 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését, ott volt többek közt Szijjártó, Gulyás, Szalay-Bobrovniczky és Rogán is.
  • A honvédelmi miniszter úton az ülésről az M1 stúdiójába ment, ahol arról beszélt, mindenki nyugalomra inti az országait.
  • Ülésezett a lengyel kormány is, az ország megemeli katonai készültségét és vizsgálja a lehetőségét, hogy aktiválja a NATO 4. cikkét.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.

Mariusz Gierszewski, az újságíró, aki elsőként számolt be az esetről, nem sokkal később a helyi hatóságokra hivatkozva már azt írta, az ukránok hatástalanították a rakétát, aminek a maradványai csapódtak be Lengyelországban végül.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) erre rendkívüli tanácskozást hívott össze- közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik

– mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy ne tegyen közzé meg nem erősített információkat. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

A beígért sajtótájékoztatón Müller bejelentette, a történtek hatására Lengyelország megemeli a katonai készültséget. Megerősítette továbbá, hogy két ember életét veszítette a robbanásban, de ő nem beszélt határozottan arról, hogy az orosz rakéta okozta volna.

Azt is közölte, a kormány vizsgálja a lehetőségét annak, hogy aktiválják a NATO 4. cikkét, amelynek értelmében a szövetség tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A BBC-nek a lengyel miniszterelnöki hivatal egy magas rangú szóvivője korábban arról beszélt,

információs káosz van. Nem vagyok semmiben biztos, és nem tudok megerősíteni sem semmit.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője szintén azt közölte, nekik egyelőre nincs elég információjuk arról, hogy megerősítsék, orosz rakéták okozták volna a robbanást a lengyel határnál. Az NBC News-nak a Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője pedig gyakorlatilag ezt ismételte meg. Joe Biden amerikai elnök éjjel telefonon egyeztet Andrzej Duda lengyel elnökkel.

A NATO egyelőre elég szűkszavú tájékoztatásában annyit írt, hogy szorosan együttműködnek szövetségesükkel, Lengyelországgal. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a közösségimédia-felületre feltöltött üzenete szerint aggodalommal töltik el a lengyelországi robbanásról szóló hírek. Közölte: szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Majd hozzátette: „kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, a partnereinkkel és szövetségeseinkkel.”

Idő közben megszólalt az orosz védelmi minisztérium is az esettel kapcsolatban. Mint közleményükben fogalmaztak, a lengyel területen becsapódott rakétáról szóló hírek „szándékos provokáció ellenük annak érdekében, hogy eszkalálódjon a konfliktus.“

Az ukrán-lengyel határ mellett egyetlen orosz rakéta sem talált célpontot. A lengyel médiában közzétett felvételeken szereplő roncsnak nincs köze az orosz fegyverekhez

– közölték.

A Ria Novosti orosz hírügynökség orosz „katonai szakértőkre” hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz rakéták képtelenek elérni a lengyel területekig, de az abnormálisan funkcionáló ukrán rakétarendszerek annál inkább.

A címsávban mindeközben az volt olvasható:

Lengyelország. Provokáció.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez intézett napi bejelentkezésében úgy fogalmazott, a terror már nem korlátozott a határaikon belülre. Az incidens szerinte az eszkaláció nagyon jelentős formája, ami ellen fel kell lépni. Mihajlo Podoljak, az elnök szóvivője azt írta a Twitteren, a lengyel területeket ért támadás „nem baleset, hanem egy tervezett, hibának álcázott beköszönés volt Oroszországtól.”

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ülést követően az M1 stúdiójába ment, ahol elmondta, egyelőre mindenki nyugalomra inti az országait, és meg kell várni, milyen információkkal állnak elő a lengyelek.

A júliusban felállított, és a kormányon belül működő Védelmi Tanács foglalkozik többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel.

A Védelmi Tanács szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik, rendkívüli ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán a lengyel, magyar – két jó barát közmondást írta ki lengyel nyelven.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik