Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nagyvilág europoli

Bloomberg: november 22-én fogadhatja el Brüsszel a magyar helyreállítási tervet

Budapest és Brüsszel számos területen előrelépést ért el az elmúlt hónapban a magyar helyreállítási program véglegesítése kapcsán, és azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb lezárjuk az értékelésünket.

Erről beszélt Veerle Nuyts, az Európai Bizottság szóvivője a Bloombergnek hétfőn.

A Portfolio szemléje szerint a hírügynökség névtelen brüsszeli forrásokra hivatkozva azt a potenciális menetrendet írja a helyreállítási támogatások ügyében, hogy a november 22-i európai bizottsági ülés lehet az az alkalom, amikor elfogadhatja a magyar helyreállítási tervet a testület és ezt követően küldené majd a tagállamokat tömörítő Tanács asztalára jóváhagyásra.

Azt is vizsgálják azonban az uniós illetékesek, hogy milyen alternatív menetrend lehetséges akkor, ha november 22-én még nem születik meg ez a bizottsági jóváhagyás, de közben december 19. körülre a Tanács asztalára mindenképpen oda kellene kerülnie a magyar program jóváhagyásáról szóló előterjesztésnek. Ez ugye azért fontos, mert enélkül Magyarország a számára allokált 5,8 milliárd eurónyi támogatás legalább 70%-át végleg elveszítené.

A Bloomberg azt írja, hogy most a 17 vállalt intézkedés végrehajtásához szükséges további lépések, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésével kapcsolatos lépések majd a helyreállítási program mérföldkövei között fognak bekerülni. Ez tehát azt jelenti, hogy a további vállalásokról is lesz egy ütemterv, és annak végrehajtása függvényében kezdik majd jövőre folyósítani a pénzeket.

Az továbbra sem világos tehát, hogy Magyarország időben meg fogja-e kapni a helyreállítási forrásokat, és ha nem, akkor arra hogyan reagálna a magyar kormány.

Ajánlott videó