Nagyvilág

Brazilok tízezrei tüntetnek a katonai hatalomátvétel mellett

Douglas Silveira / AGIF / AFP
Douglas Silveira / AGIF / AFP

Több tízezren tüntetnek Brazília különböző városaiban azt követelve, hogy a hadsereg állítsa le a hatalom átadását a megválasztott elnöknek, Luiz Inácio Lula da Silvának. A tömeg katonai bázisok előtt gyülekezik. A New York Times beszámolója szerint

a tüntetők célja, hogy megmentsék a brazil demokráciát a manipulált választásoktól, aminek az egyetlen módja, ha a fegyveres erők átveszik a kormány irányítását.

Dermesztő követelés egy olyan országban, ahol 1985 előtt két évtizedig egy katonai diktatúra uralkodott.

A vasárnapi elnökválasztást elvesztő jobboldali populista Jair Bolsonaro veresége után két nappal szólalt meg először a nyilvánosságban. Rövid nyilatkozatában ugyan nem ismerte el a vereségét, de a választás eredményét sem vitatta. Vezérkari főnöke ugyanakkor hozzátette, hogy kezdetét veszi a hatalomátadás folyamata.

Bolsonaro a kampány során egyre nyíltabban beszélt arról, hogy számára kedvezőtlen eredmény esetén sem tervez távozni a székéből, a katonai puccs félelme azonban ezen a ponton szertefoszlott.

Bolsonaro évek óta igyekszik – bizonyítékok felmutatása nélkül – aláásni a bizalmat az országban 1996 óta működő elektronikus szavazórendszerrel szemben, így aligha meglepő, hogy támogatói nem hajlandók elfogadni a választás eredményét.

Brazíliában vasárnap óta egyre nőtt a feszültség: Bolsonarót támogató teherautó-sofőrök a választási eredmény kihirdetése után országszerte útlezárásokkal kezdtek el tiltakozni.

Néhány tüntető pontos követeléseket is megfogalmazott, amelyek WhatsApp és Telegram csoportokban kezdtek keringeni: szerintük a hadseregnek át kell venni az ellenőrzést az utcák felett, a kongresszust és a legfelsőbb bíróságot (utóbbi Bolsonaro régi nemezise, amely szerinte igyekezett ellehetetleníteni az újraválasztását) oszlassák fel, az elnök pedig maradjon hatalmon, legalább addig, amíg új választásokat nem tartanak.

A hadsereg nem fontolgatja, hogy beavatkozik a hatalomátadásba, de a tüntetések további eszkalációja arra ösztönözheti a távozó elnököt, hogy szólítsa fel támogatóit a hazatérésre – mondta a New York Timesnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonai tisztviselő.

A védelmi minisztérium közölte, hogy hamarosan átadja a választási tisztviselőknek a szavazás tisztaságáról szóló jelentését. A tárca a demonstrációkról annyit mondott, hogy nem látnak okot a közbe avatkozásra, amíg azok békés mederben zajlanak.

Kapcsolódó
„Megpróbáltak élve eltemetni, de itt vagyok” – Lula visszatérése a brazil elnöki székbe vörösre rajzolta Latin-Amerikát
Távozni kényszerül az elnöki székéből Bolsonaro. A populista elnököt az országot korábban két cikluson keresztül vezető baloldali ikon, Lula da Silva utasította maga mögé, aki ellenséges politikai-, és kedvezőtlen gazdasági környezetben próbálja megismételni múltbéli sikereit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik