Nagyvilág

Az Egyesült Államok szankcionálja az iráni alapítványt, amely vérdíjat tűzött ki Salman Rushdie-ra

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP
HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Az Egyesült Államok pénteken szankciókat vezetett be egy iráni alapítvány ellen, amely a véd szerint több millió dolláros vérdíjat fizetett volna Salman Rushdie író meggyilkolásáért, akit augusztusban támadtak meg New York államban.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint az iráni székhelyű 15 Khordad Alapítványt különleges globális terrorszervezetnek nyilvánítják, miután az 1989-es, kivégzésére vonatkozó felhívás után vérdíjat tűzött ki Rushdie-ra, melynek mértékét 2012-ben 3,3 millió dollárra emelte.

A pénteki intézkedés befagyasztja az alapítványhoz tartozó valamennyi amerikai vagyontárgyat, és minden amerikai állampolgárnak megtiltja, hogy kapcsolatba lépjen a szervezettel. Az alapítvánnyal ügyleteket folytató magánszemélyek szintén szankciókat kockáztatnak.

Rushdie az augusztusi támadás nyomán elvesztette látását az egyik szemére, és az egyik kezét sem tudja használni.

A világhírű író megkéselésével vádolt 24 éves Hadi Matar ártatlannak vallotta magát gyilkossági kísérlet és testi sértés vádjában.

Az indiai születésű brit-amerikai író ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik