Élő Nagyvilág

Kárpátaljai magyarok foglaltak vissza egy megszállt falut

SERGEY BOBOK / AFP
SERGEY BOBOK / AFP

Ukrán külügyminiszter: Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani

Veszélyesnek és abszurdnak nevezte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt az orosz vádat, amely szerint Ukrajna „piszkos bombát” készülne bevetni, írja az MTI. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáival folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során állította: fennáll a veszély, hogy Ukrajna „piszkos bombát” vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében.

Kuleba a Twitteren azt írta:

Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek. Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni.

Több ukrán megyét támadták meg az oroszok iráni gyártmányú harci drónokkal

Az orosz erők Dél-Ukrajnában Mikolajivot, délkeleten Zaporizzsját, valamint Dnyipropetrovszk megyét támadták meg iráni gyártmányú harci drónokkal, az északkeleti országrészben lévő Szumi megyét pedig Grad sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lőtték, írta az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában.

Mikolajiv megyét vasárnapra virradóan támadták meg az orosz erők iráni drónokkal, a megyeközpontot pedig rakétákkal lőtték, írja az MTI. Utóbbi támadásban a legfrissebb információk szerint eltaláltak egy ötemeletes lakóépületet, és a mellette álló tízemeletes ház is megrongálódott. Az eddigi információk szerint hárman sebesültek meg. Találat ért egy raktárépületet is, onnan egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba.

Harkiv megye orosz megszállás alól felszabadított településeit is változatlanul ágyúzzák az orosz csapatok, elsősorban infrastrukturális létesítményeket támadnak. Szombaton egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba. Rakétacsapás érte Halicinove térségét is, ahol ketten sebesültek meg.

A Donyec-medencében is folytatódnak a heves harcok. Luhanszk megyében főként a frontvonal mentén súlyos a helyzet. Az orosz erők az elmúlt napban 23-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Az ukrán légierő 17 csapást hajtott végre. Megerősített információk szerint találatot kapott az orosz hadsereg 15 haditechnikai és fegyverzetkoncentrációs területe, valamint légvédelmi rakétarendszereinek két állása.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az utóbbi egy napban az orosz támadásokban két civil halt meg a régióban, és kilencen megsebesültek. Az ukrán hatóságok a felszabadított településeken négy helybeli holttestére találtak rá.

Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere arról számolt be, hogy tüzérségi lövedék csapódott be a város egyik szállodájába, amelyben gyakran tartózkodtak orosz katonák. Az épületben súlyos kár keletkezett, de egyelőre nem tudni, hogy sebesülés történt-e, tette hozzá.

Herszon megyében a helyi kormányzó közlése szerint az orosz erők folytatják a polgári lakosság kényszerkitelepítését, sietve ürítik ki a hivatali épületeket és más ingatlanokat Beriszlav környékén és Herszonban. A megyeszékhelyen nőtt a fosztogatások száma. A beriszlavi járást ismét ágyúzták az orosz erők, vannak sebesültek és halottak a civilek között, számokat azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Lövedék csapódott egy gabonaraktárba, amelyben ezer tonna búza és több traktor semmisült meg. Eközben az ukrán fegyveres erők Beriszlavnál lelőttek egy orosz Ka-52-es (Aligator) típusú támadóhelikoptert.

Lakóépületre zuhant egy orosz katonai repülőgép a szibériai Irkutszkban, a pilóták meghaltak

Lakóépületre zuhant egy katonai repülőgép a szibériai Irkutszk városában vasárnap, a két pilóta életét vesztette – jelentette az Interfax orosz hírügynökség helyi hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az oroszországi város kormányzója, Igor Kobzjov Telegram-üzenetben azt közölte: a gép egy kétszintes házra zuhant. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy a Szu-30 típusú gép gyakorlórepülés során szenvedett balesetet, és esetleges további áldozatokról nem tud.

Hat nap alatt a vasárnapi volt a második ilyen incidens: hétfőn 15-en haltak meg a dél-oroszországi Jejszkben, ahol egy Szu-34-es harci repülőgép zuhant egy lakóépület udvarára. A gép két pilótája sikeresen katapultált, túlélte a szerencsétlenséget.

(MTI)

Oroszország védelmi vonalakat épített ki az Ukrajnával szomszédos Kurszk megyében

Oroszország kiépített két védelmi vonalat az Ukrajnával szomszédos Kurszk megyében, hogy állni tudja az esetleges ukrán támadásokat – jelentette be vasárnap Roman Sztarovojt, a megye kormányzója. Telegram-üzenetében Sztarovojt közölte, hogy a munka a héten zárult le, de november 5-ig egy újabb, harmadik vonalat is megépítenek.

Az Ukrajnával szintén szomszédos Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt mondta: követik Kurszk példáját, és már megkezdték a saját védelmi vonaluk kiépítését. Az ezt bejelentő Telegram-üzenetéhez fényképeket is csatolt, amelyeken egy falu mellett több, piramis alakba rendezett betontömb látható.

A belgorodi hatóságok szerint szombaton két ember vesztette életét a megyében ukrán légitámadásokban. Gladkov közölte, hogy az energiahálózatot is találat érte, és mintegy tizenötezren maradtak átmenetileg áram, fűtés és vízszolgáltatás nélkül.

A belgorodi, valamint a kurszki és brajnszki terület vezetése az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől, február 24-től panaszkodik arra, hogy Ukrajnából támadások érik.

Az ukrán hadsereg vasárnap azt közölte, az orosz erők nagyrészt védekező taktikára váltottak át, ám továbbra is támadásokat hajtanak végre az ukrán energiainfrastruktúra és a Donyec-medence keleti részének több városa ellen.

Vasárnapra virradóra ismét rakétatámadások érték a dél-ukrajnai Mikolajivot is, Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere azt mondta, egy civil megsebesült, két lakóépület megrongálódott.

(MTI)

Kárpátaljai magyarok szabadítottak fel egy ukrán falut az orosz megszállás alól

Szeptember második felében a 68. kárpátaljai külön zászlóalj katonái is részt vettek abban a hadműveletben, amelynek során három luxemburgnyi területet szabadítottak fel az ukránok csapatok Harkivban – adta hírül Fedir Sándor, a zászlóalj egyik tagja, aki korábban arról híresült el, hogy a frontról tartotta meg egyetemi óráit.

A Facebook-bejegyzés szerint a magyar nemzetiségű katonák több település felszabadításánál is ott voltak, az Ambarne nevű faluba pedig ők léptek be elsőként az ukrán fegyveres erők katonái közül.

A bejegyzésben az is szerepel, hogy a kárpátaljai zászlóalj több katonája Nyíregyháza Tigers amerikai focicsapat tagja.

Részben sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást Ukrajnában

Részben sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást azokon a helyeken, ahol szombaton támadás érte az infrastruktúrát, például Odesszában és egyes nyugati régiókban – közölte szombat éjszaka Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Más helyeken is zajlanak a munkálatok, ugyanakkor Zelenszkij arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, takarékoskodjanak az árammal.

(Guardian)

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6014-en léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6489-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 206 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 33-an – köztük 12 gyermek – érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve, tudatta az ORFK.

A G7 felszólította Oroszországot, hogy adja vissza a Zaporizzsja erőmű feletti ellenőrzést Ukrajnának

A G7-es országok elítélték a Zaporizzsja atomerőmű vezetésének Oroszország általi elrablását, és felszólított az erőmű feletti teljes ellenőrzés azonnali visszaadására Ukrajnának – írja a Reuters.

Elítéljük, hogy Oroszország ismételten elrabolta az ukrán ZNPP vezetőit és személyzetét,

fogalmaztak. „Sürgetjük Oroszországot, hogy haladéktalanul adja vissza a ZNPP teljes ellenőrzését jogos szuverén tulajdonosának, Ukrajnának” – áll a közleményben.

A Reuters emlékeztet, hogy az orosz erők a februárban kezdődött ukrajnai invázió korai szakasza óta irányítják Európa legnagyobb atomerőművét.

Brit hírszerzés: A frontvonal mögött erősödhet az orosz védelem

Október 19-én a Wagner-csoport tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin az interneten azt állította, hogy mérnökcsapata kiterjedt, megerősített „Wagner-vonalat” épít fel az oroszok által megszállt Luhanszk megyében, és közzétett egy térképet, amely a projekt tervezett terjedelmét mutatja – olvasható a brit védelmi minisztérium vasárnap reggeli gyorsjelentésében.

A képeken újonnan felépített páncéltörő védelem és lövészárokrendszerek láthatók Kreminnától délkeletre, Luhanszk megyében. Ha a tervek olyan átfogóak, mint Prigozsin állítja, a munkálatok célja valószínűleg a Donyec folyó integrálása lehet a védelmi zónába, részben a 2015-ös ellenőrzési vonalat követve – tette hozzá a tárca.

A brit hírszerzés szerint a projekt azt sugallja, hogy Oroszország jelentős erőfeszítéseket tesz a jelenlegi frontvonal mögötti védelem mélyreható előkészítésére, ami nehezítené a gyors ukrán ellentámadásokat.

Olvasói sztorik