Élő Nagyvilág

Lakott területre zuhant egy orosz vadászbombázó, többen meghaltak

  • Hétfőn dróntámadások rázták meg Kijevet, az egyik drón egy lakóépületet talált el. A támadásban többen meghaltak.
  • Vége a részleges mozgósításnak Moszkvában.
  • Ismét külső áramellátás nélkül maradhatott a zaporizzsjai atomerőmű.
  • Oroszország veszíteni fog az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint.
  • Az EU újabb 500 millió eurót ad Ukrajnának fegyvervásárlásra.
  • Lakott területre zuhant le egy vadászbombázó Oroszországban.

Négyen meghaltak, 25-en megsérültek a vadászbombázó lezuhanása miatt

A regionális műveleti stáb legfrissebb közlése szerint négyre emelkedett a halálos áldozatok és huszonötre a sérültek száma a dél-oroszországi Jejszk városában, ahol hétfőn egy lakóépület udvarára zuhant egy Szu-34-es orosz vadászbombázó.

Az épület egyik lépcsőházának mind a kilenc emelete lángokban állt, de a tüzet időközben eloltották, a mentőegységek sorra járják az emeleteket. Mintegy száz lakót evakuáltak. Krasznodar megye kormányzó-helyettese közlése szerint tíz embert kórházba szállítottak, közülük nyolcan súlyos állapotban vannak.

Lakott területre zuhant egy orosz harci repülőgép Oroszországban

Lezuhant egy Szu-34-es orosz vadászbombázó hétfőn Jejszk városában egy lakóépület udvarára, közölte a moszkvai védelmi minisztérium. (Jejszk az Ukrajnát Oroszországtól elválasztó Azovi-tenger partján fekszik.)

A gép a déli katonai körzet légitámaszpontjáról gyakorlórepülésre indult, amikor a városközpontban lezuhant, üzemanyaga pedig kigyulladt. A TASZSZ hírügynökség forrásaira hivatkozva úgy tudja, hogy a harci repülőgép egyik hajtóműve kapott lángra felszállás közben. A gép két pilótája sikeresen katapultált, túlélték a szerencsétlenséget.

A katasztrófavédelmi hatóság szerint a lakóépületben az elsőtől az ötödik emeletig ütött ki tűz, mintegy kétezer négyzetméter lángol. Krasznodar megye kormányzója a mentőszolgálat előzetes információra hivatkozva közölte, hogy a 9 emeletes panelház több emeletére is átcsapott a tűz, és 17 lakásban keletkeztek károk. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az orosz Nyomozó Bizottság szerint a katonai szakértők bevonásával indult vizsgálat az ügyben.

Újabb 500 millió eurót ad az EU fegyvervásárlásra Ukrajnának

Az Európai Unió külügyi tanácsa az Európai Békekeretből nyújtandó 500 millió eurós támogatásról állapodott meg Ukrajna számára, hogy Kijev fegyvereket vásárolhasson védelmének biztosításához – közölte az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban. Josep Borrell kijelentette: az EU prioritása Ukrajna további támogatása a brutális orosz agresszióval szemben. Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők képességeit és ellenállóképességének javítását célzó támogatással Ukrajna hatékonyabban tudja majd megvédeni önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint polgári lakosságát a nem szűnő orosz agresszióval szemben.

Az 500 millió euró összegű támogatással az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,1 milliárd euróra emelkedik. A támogatásból 490 millió euró jut majd halálos erő célba juttatására tervezett, védelmi célú katonai felszerelésekre. Tízmillió euró pedig olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag.

Újságírói kérdésre válaszolva az uniós diplomácia vezetője közölte: az Európai Unió bizonyítékokat gyűjt Irán dróneladásairól Oroszországnak, és ha az állítások igazak, az EU kész reagálni a rendelkezésére álló eszközökkel.

Megszökött a háziőrizetből, elhagyta Oroszországot Marina Ovszjannyikova

A 44 éves újságírónőt augusztusban két hónapra háziőrizetbe helyezték, miután a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, melyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte. Ezért akár tíz évet is kaphatna. Szökése után egy meg nem nevezett európai ország védelme alatt áll.

Kapcsolódó

Katonai kiképző missziót indít az EU Ukrajna megsegítésére, Magyarország nem vesz benne részt

Egyedüli EU-tagállamként Magyarország nem vesz részt a programban, nem is finanszírozza azt, Szijjártó Péter szerint azért, mert a kormány nem támogatja az eszkalációs kockázattal járó javaslatokat.

Kapcsolódó
Magyarország egyedüli EU-tagállamként nem vesz részt az ukránokat segítő katonai kiképző misszióban
Szijjártó Péter jelentette be mindezt, sérelmezve, hogy ő volt az egyetlen, akinek a száját a tancsákozáson elhagyta a „béke” szó.

Különleges törvényszéket hoznának létre, hogy itt számoltassák el Oroszországot

A három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia az MTI tájékoztatása szerint felszólította az Európai Uniót, hogy nemzetközi partnerekkel együttműködésben hozzon létre egy különleges törvényszéket az Ukrajna elleni orosz agresszió vizsgálatára és megítélésére.

Az ötletgazda országok külügyminiszterei vasárnap este adtak ki közös közleményt, amelyben kijelentették, hogy az EU-nak cselekednie kell annak érdekében, hogy Oroszországot elszámoltassák az Ukrajnában elkövetett szörnyűséges bűntettei miatt.

Ennek a gyilkos agressziónak a fő kitervelői, felbujtói és végrehajtói nem kerülhetik el az igazságszolgáltatást csak azért, mert van egy rés a nemzetközi bűnügyi törvénykezésben

– áll pontosan a kiadványban.

Közvetlenül az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozása előtt a három balti ország arra szólította fel a többi tagállamot, hogy továbbra is támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már folyamatban lévő vizsgálódásait Ukrajnában és számos más országban. Hozzátették ugyanakkor, hogy itt nem szabad az erőfeszítéseiknek véget érniük, jelenleg ugyanis nincs olyan nemzetközi törvényszék, ami felelősségre vonhatná az orosz politikai és katonai felsővezetést az Ukrajna elleni agresszió miatt. A balti országok közleménye szerint ezért egy különleges törvényszék egészíthetné ki az ICC szerepét.

Szeptemberben Volodimir Zelenszkij az ENSZ előtt tett felhívást arra, hogy jöjjön létre különleges bíróság Oroszország elszámoltatására. Az Európai Bizottság a felvetésre mindeddig igen óvatosan reagált.

Egy első gyermekét váró fiatal pár halt meg a kijevi támadásban

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója Twitteren arról írt, hogy egy „fiatal család” halt meg a hétfő reggeli dróntámadásban Kijevben.

Bohdan és Victoria 34 évesek voltak, mindkettőjüket holtan találták. A hírek szerint néhány hónap múlvára várták első gyermeküket

– írta a bejegyzésben.

Vitalij Klicsko Telegramon azt írta, az elhunyt nő hat hónapos terhes volt.

Videón az egyik kijevi robbanás

Rengeteg videó kering a különböző közösségi oldalakon a hétfő délelőtti kijevi dróntámadásokról, az alábbi felvételen látható, amint gyanútlan kutyasétáltatók és járókelők szembesülnek az utcán az egyik robbanással.

Háromra nőtt a halálos áldozatok száma Kijevben

Az ukrán elnöki hivatal tisztviselője szerint már legalább három halálos áldozata van a hétfői dróntámadásoknak Kijevben, írja a Guardian. A romok alól eddig 19 embert mentettek ki, de a mentés folytatódik, jelezte.

Véget ért a részleges mozgósítás Moszkvában

Moszkvában véget ért a részleges mozgósítás az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint. A közlemény Szergej Szobjanin moszkvai polgármesterre hivatkozik.

A polgármester friss bejegyzése szerint a vonatkozó elnöki rendelet és a Honvédelmi Minisztérium utasításai alapján megállapított részleges mozgósítási feladatok maradéktalanul megtörténtek, így a mozgósítást szervező gyűjtőpontok hétfőn 14 órakor már zárva lesznek. A lakóhelyekre és a vállalkozásoknak kiküldött idézések egyúttal érvényüket vesztik.

A hírügynökség szerint a polgármester ezután arról írt, a város lakóinak felelősségérzete és hazaszeretete tette lehetővé a részleges mozgósítás sikerét.

(The Guardian)

Irán tagadja, hogy Oroszországnak szállított volna az Ukrajnában használt drónokból

Miután hétfőre virradóra Ukrajna-szerte dróntámadásokról érkeztek hírek, Kijevben pedig huszonnyolc sérült mellett legalább egy ember meghalt a támadásokban, Irán igyekszik cáfolni, hogy a támadásokhoz használt eszközök tőlük származnának.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaáni hétfői sajtótjékoztatóján azt mondta:

A közzétett hír, miszerint Irán Oroszországot drónokkal látja el, politikai célokat szolgál, és azt nyugati források terjesztik.

A szóvivő hozzátette: Irán nem biztosított fegyvert a háborúban álló országok egyikének sem.

Ausztria azonban ezt a jelek szerint másként értékeli. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozására érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy az iráni drónok bevetése a háború eszkalációját jelzi.

(Sky News)

Nem akart részt venni a koncerten, megölték az ukrán karmestert

Kivégeztek egy ukrán karmestert, miután megtagadta, hogy részt vegyen egy koncerten az oroszok által megszállt Herszon régióban – jelentette az ukrán kulturális és információs politikai minisztérium. A Sky News háborús hírfolyama szerint Jurij Kerpatenko karmester 2000 óta dolgozott a Herszoni Regionális Filharmonikusoknál, az október 1-jei koncerten azonban nem akart részt venni.

Ezt a koncertet a megszállók arra használták volna, hogy az úgynevezett „békés élet tökéletesedését” demonstrálják vele Herszonban

– áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium a „legmélyebb részvétét” fejezte ki a zenész szeretteinek.

A herszoni regionális ügyészség vizsgálatot indított a karmester halála ügyében „a háborús törvények és szokások megsértése, valamint szándékos emberölés gyanúja miatt”.

28 drónból állt a Kijev ellen indított támadás

Ma reggel összesen 28 drón repült Kijev irányába. Fegyveres erőnknek és a légvédelemnek köszönhetően nagy részüket lelőtték. Kijevben összesen öt robbanást hallottak – jelentette be Vitalij Klicsko Telegramon. Az egyik drón egy lakóházat talált el, egy ember még mindig a romok alatt van. (Guardian)

Oroszország veszíteni fog Borrell szerint

Oroszország egyre inkább elszigetelődik, erkölcsileg, politikailag és katonailag el fogja veszteni az ukrajnai háborút, jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt hétfőn.

Josep Borrell a Külügyi Tanács ülésére érkezve újságíróknak fejtette ki véleményét, miszerint a végső győzelem érdekében továbbra is támogatást kell biztosítani Ukrajnának, írja az MTI.

A főképviselő fontosnak nevezte az Európai Unió katonai segítségnyújtásának fenntartását Ukrajna számára, valamint azt, hogy megkezdjék a kiképző misszió munkáját az ország határain kívül. Egyúttal hangsúlyozta:

az unió elkötelezett amellett, hogy az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűnök felelőseit elszámoltassák.

Legalább egy halottja van a kijevi támadásoknak

Legalább egy ember meghalt a hétfő reggeli kijevi támadásokban, írja a Guardian Vitalij Klicsko közlésére hivatkozva. Az áldozat egy nő. Az ukrán főváros polgármestere egyúttal közölte, hogy három embert kórházban ápolnak. Az áldozatok keresése a romok alatt továbbra is folytatódik, jelezte.

Mikolajivben napraforgóolajat raktározó ipari tartályok égtek

Napraforgóolaj raktározására szolgáló ipari tartályok gyulladtak ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötőjében, miután orosz dróntámadás érte a kikötővárost. Az égő konténerekről a Reuters képeket is közölt.

Olekszandr Szenkevics polgármester közlése szerint három drón találta el az ipari létesítményt, ahol a napraforgóolajat tartalmazó tartályok felgyulladtak.

Az ukránok azt gyanítják, hogy a támadáshoz felhasznált drónok iráni gyártmányú Shahed-136-osok lehettek.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfő reggel azt közölte, hogy „egész Ukrajna” „kamikaze drónok és rakéták” célpontjává vált.

(Sky News)

Hat ellenséges kamikaze drónt hatástalanítottak Odessza felett

Az ukrán légvédelem az éjjel kamikaze drónokat lőtt le Odessza régió felett – közölte a régió katonai és polgári közigazgatási vezetője, Makszim Marcsenko hétfőn a Telegram-csatornáján.

Azt írta, hogy hat ellenséges kamikaze drónt semmisítettek meg az Odesszai égbolton, reggel pedig a megszállók orosz Kh-59-es rakétával indítottak támadást a térség ellen.

A támadás ugyan megrongált egy „infrastruktúra-objektumot”, de személyi sérülés nem történt – derült ki a közleményből, amelynek valóságtartalmát még nem sikerült ellenőrizni.

(The Guardian)

Ismét külső áramellátás nélkül maradhatott a zaporizzsjai atomerőmű

A zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetője hétfőn közölte, hogy a létesítmény orosz támadás miatt ismét leszakadt a külső áramellátásról. Az ukrán állami tulajdonban lévő Energoatom közlése szerint a kapcsolat hajnali 03:59-kor szakadt meg. A rövid távú feszültségesés miatt az erőmű saját szükségleteit ellátó tartalék transzformátort lekapcsolták, és a dízelgenerátorokat beindították.

A Telegramon kiadott közleményben ismételten felszólították a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen tegyen intézkedéseket az atomerőmű mielőbbi demilitarizálása, az orosz katonák teljes kivonására az atomerőmű területéről és a létesítménynek otthont adó Enerhodar városból. Erre szerintük nemcsak Ukrajna, de az egész világ biztonsága érdekében szükség van.

A hírt független forrásból még nem erősítették meg.

(The Guardian)

Ketten a romok alatt rekedtek a dróntámadás után

18 embert kimenekítettek az épületből, amelyet dróntámadás ért ma reggel Kijevben, ám két ember még mindig a romok alatt van, jelentette be Vitalij Klicsko. A polgármester jelezte, a mentési munkálatok folytatódnak.

Képek az ukrán fővárosból:

Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images
Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images
Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images
Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images

Szijjártó: A kijevi magyar nagykövetség továbbra is működni fog

Az elmúlt hetek eseményei nem a béke, hanem az eszkaláció irányába mutattak – jelentette ki Szijjártó Péter hétfő reggeli videós bejelentkezésében Facebook-oldalán. A külügyminiszter elmondta, telefonon egyeztetett a kijevi magyar nagykövettel, Íjgyártó Istvánnal.

A nagykövetség valamennyi munkatársa biztonságban és épségben van, a nagykövetség épületét nem érte találat

– hangsúlyozta Szijjártó. Időnként néhány órára kimarad az áramellátás és a mobilszolgáltatás, tette hozzá, de működésre alkalmas az épület, ezért úgy döntöttek a nagykövettel közösen, hogy fenntartják a kijevi magyar nagykövetség működését. Ha drámai változások állnak be, a szükséges döntéseket meg fogják hozni, szögezte le a külügyminiszter.

Éjszakai támadás Zaporizzsja ellen is

Anatolij Kurtev, Zaporizzsja városi tanácsának titkára a Telegramon azt írta, hogy éjszaka támadás érte a várost, ám személyi sérülésekről vagy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Ma éjjel a légitámadás során a rasszista megszállók támadást indítottak a város és az elővárosok peremvidéke ellen. Az előzetes adatok szerint semmiféle pusztítás vagy sérülés nem történt

– áll a jelentésben.

(The Guardian)

Egyre nehezebb a dolga az oroszoknak Dél-Ukrajnában

Súlyosbodtak a dél-ukrajnában tartózkodó orosz katonák logisztikai problémái, miután október 8-án megsérült a Krím-félszigetre vezető Kercsi-szorosi híd – közölte a brit védelmi minisztérium a napi hírszerzési jelentésében.

Miközben megnehezül Herszonban az oroszok jelenléte, és a Krím-félszigetre haladó ellátási útvonal leromlott, a Zaporizzsja megyén keresztüli földi kommunikációs vonal egyre fontosabbá válik az orosz megszállás fenntarthatósága szempontjából

– közölte a Twitteren az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

A dél-ukrajnai orosz erők valószínűleg Mariupolon keresztül próbálják javítani a logisztikai műveleteiket, hogy kompenzálják a híd kapacitásának csökkenését.

Olvasói sztorik