Élő Nagyvilág

Lakott területre zuhant egy orosz vadászbombázó, többen meghaltak

  • Hétfőn dróntámadások rázták meg Kijevet, az egyik drón egy lakóépületet talált el. A támadásban többen meghaltak.
  • Vége a részleges mozgósításnak Moszkvában.
  • Ismét külső áramellátás nélkül maradhatott a zaporizzsjai atomerőmű.
  • Oroszország veszíteni fog az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint.
  • Az EU újabb 500 millió eurót ad Ukrajnának fegyvervásárlásra.
  • Lakott területre zuhant le egy vadászbombázó Oroszországban.

Újabb robbanásokat hallani az ukrán fővárosban

A Guardian helyi tudósítója szerint újabb robbanásokat lehetett hallani Kijevben. Közben a város polgármestere az alábbi képet posztolta Twitteren, a bejegyzés szerint ez az egyik kamikaze drón maradványa.

Zelenkszij: Már 65 ezer orosz áldozata van a háborúnak

Volodimir Zelenszkij vasárnap éjjeli beszédében arról beszélt, hogy már közel 65 ezer orosz áldozata van a háborúnak február 24. óta. Ehhez képest az oroszok legutóbb szeptember 21-én ismertették erről szóló becslésüket, az 5937 orosz halottról szólt. (Guardian)

Mik azok a kamikaze drónok?

Ukrán katonai tisztviselők szerint a kamikaze drónok olcsóbbak és kevésbé kifinomultabbak, mint a rakéták, de hatékonyak. A Shahed-136 drónok több órán keresztül képesek a levegőben maradni, körözni a potenciális célpontok felett, mielőtt becsapódnának és felrobbannának. (Guardian)

Lakóépületeket ért támadás

Vitalij Klicsko polgármester szerint több lakóépület is megrongálódott a hétfő reggeli támadásban, a mentők és a tűzoltók a helyszínen vannak. Áldozatokról egyelőre nincs hír. (Guardian)

Kamikaze drónokkal támadtak az oroszok

Szintén a Guardian kjievi tudósítója számolt be arról, hogy kamikaze drónokkal támadtak az orosz erők, illetve a robbanások nagyon közel voltak a kijevi vasútállomáshoz.

Három robbanást lehetett hallani

A Guardian helyi tudósítója arról számolt be, hogy legalább három robbanást hallott az ukrán fővárosban hétfő reggel. A város polgármestere, Vitalij Klicsko Telegramon is jelezte, hogy a robbanások a Sevcsenkivszkij negyedben voltak, és egyúttal mindenkit kért, hogy maradjon az óvóhelyeken. Egyébként épp egy hete, október 10-én is ezt a negyedet támadták az oroszok.

Olvasói sztorik