Nagyvilág

Megszökött Oroszországból a Putyint gyilkosnak nevező újságírónő

Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Megszökött háziőrizetéből és elhagyta Oroszországot Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónő – jelentette be ügyvédje hétfőn.

Ovszjannyikova, aki az Ukrajnával szemben orosz agresszió elleni televíziós tiltakozó akciója nyomán vált ismertté, egy európai állam védelme alatt áll – fogalmazott Dmitrij Zahvatov, de részletekbe nem bocsátkozott, mivel úgy vélte, az problémát okozhat ügyfelének.

Kapcsolódó
Áruló vagy besúgó az orosz állami tévébe berontó háborúellenes szerkesztő?
Marina Ovszjannyikova tíz másodperc alatt lett a szabad véleménynyilvánítás hőse, miután berohant az egyik legnézettebb orosz hírműsor élő adásába, hogy a háború ellen tiltakozzon.

A 44 éves újságírónőt augusztusban két hónapra háziőrizetbe helyezték, miután az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos hamis hírek terjesztésével vádolták meg, és az erre vonatkozó új jogszabály értelmében a bíróság akár tíz év börtönnel is sújthatja.

Az ügy egy júliusi tiltakozó akcióval kapcsolatos, amikor Ovszjannyikova a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, melyen

Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte.

Az újságírónő még márciusban azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a Pervij Kanal orosz csatornánál az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy, a háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felszólította a nézőket, hogy ne higgyenek a propagandának és a hazugságoknak. A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, de akkor még csak pénzbírsággal sújtották.

A tévétől való távozása után külföldre távozott, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik