A következő élő közvetítés része Az ukrán vezérkar szerint az ellentámadás után Moszkva leállította az új egységek küldését

Az EU nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaságban tartott orosz választások eredményét

Mikhail Svetlov / Getty Images
Mikhail Svetlov / Getty Images

Az EU külügyi szolgálata szóvivője útján reagál arra, hogy péntektől vasárnapig regionális és helyhatósági választásokat tartottak Oroszországban, valamint a 2014-ben annektált Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában. A választások során egyebek között 14 regionális vezető személyéről közvetlenül és egyben pedig közvetve, hat régióban a regionális törvényhozás, 12 regionális székhelyen pedig a képviselőtestület összetételéről lehetett voksolni.

Az MTI tájékoztatása szerint az EU nem ismeri el a Krím-félsziget Oroszország általi annektálását, amit a nemzetközi jog megsértésének tart. Az EU képviselete ezen felül ismét hangsúlozta, hogy a Krím Ukrajna része.

„A hétvégi választások során a jogellenesen annektált Krím félszigeten senkit sem választottak meg, aki legitimitással rendelkezne és jogosan képviselhetné a Krím és Szevasztopol lakosságát, illetve akit e területek képviselőiként elismerhetnének” – jelentették ki, majd még hozzátették, felszólítják Oroszországot, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül hagyjon fel az Ukrajna elleni “jogellenes, provokálatlan és indokolatlan” katonai agressziójával, és vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről az ország nemzetközileg elismert határain kívülre.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik