Nagyvilág

114 éves hagyománnyal szakít II. Erzsébet királynő

Kirsty O'Connor / POOL / AFP
Kirsty O'Connor / POOL / AFP
Jövő héten új miniszterelnököt bíz meg kormányalakítással a brit királynő, azonban a szokásoktól eltérően új helyszínen teszi meg ezt. Az ok: az egészsége.

II. Erzsébet brit királynő már 96 éves, és az egészségén is érezni, hogy 70 éve uralkodik Észak-Írország és Nagy-Britannia Egyesült Királyságán (és a brit Nemzetközösség sok más országán). Most először döntött úgy, hogy az új kormányfő kinevezését nem Londonban ejti meg, ahogy ez sok-sok évtizedes hagyomány. A Buckingham-palota közölte, a skóciai Balmoral rezidencián fogadja majd a megbukott Boris Johnsont és az új miniszterelnököt szeptember 6-án – írja a BBC News.

Liz Truss vagy Rishi Sunak lesz Johnson utódja, a kormányzó Konzervatív Párt fogja eldönteni jövő hétfőn, melyikük vezetheti tovább a pártot és az országot. Az illető lesz a királynő uralkodásának története során a 15. miniszterelnök.

A protokoll általában az, hogy a miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. előtt mond egy beszédet a régi miniszterelnök, majd a királynőhöz siet a Buckingham-palotába, aki hivatalosan is meneszti őt posztjáról. Utána behívatja az új kormányfőt és megkérdezi, akar-e kormányt alakítani őfelsége nevében. Ezt kézfogás és kézcsók követi, majd már az új kormányfő mond beszédet a Downing Streeten.

Kapcsolódó
Ki lesz Boris Johnson utóda?
A következő hetek a nyári uborkaszezon helyett az aktív politizálásról fognak szólni Nagy-Britanniában, hogy szeptember elején kiderüljön, kivel vágnak majd neki a toryk a következő választási kampánynak.

Balmoral a királynő kora őszi rezidenciája, itt szokta tölteni az augusztus-október közti időszakot. Mostanság mozgásszervi gondokkal küzd, februárban a Covid is átment rajta. Mindezek miatt már nincs előre eltervezett fix naptárja, hogyléte függvényében szervezik neki a programokat. Sok kiemelt programot le is kellett mondania, így a parlamenti ülésszak megnyitását vagy a platinajubileumi koncertet.

A BBC megjegyzi még 1908-ban neveztek ki utoljára brit kormányfőt Londonon kívül: Herbert Henry Asquith ekkor a franciaországi Biarritzba látogatott VII. Edvardhoz. Egy alkotmányjogász szerint nincs alkotmányos akadálya annak, hol ráz kezet II. Erzsébet aktuális, új miniszterelnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik