Nagyvilág

Nem zsírozták be a kardántengelyt, ezért robbant le a britek 3 milliárd fontos anyahajója

Gareth Fuller / PA Images / Getty Image
Gareth Fuller / PA Images / Getty Image

Mechanikai problémák miatt le kellett állítani Nagy-Britannia legnagyobb repülőgép-szállító hadihajóját. A hírügynökségek a hétvégén számoltak be arról, hogy az angolok büszkeségét, a hárommilliárd fontos, jelenlegi árfolyamon több mint 1400 milliárd forintos költséggel épített HMS Prince of Wales-et Anglia déli partjainál, a Wight-szigetnél horgonyozták le.

A hajó kevesebb mint egy órát bírt a tengeren azután, hogy kihajózott, hogy az Egyesült Államok és Kanada haditengerészetével közös kiképzési gyakorlaton vegyen részt.

A hatalmas blamázs még megszégyenítőbb részleteit írta meg szerdán a Daily Mail.

A lap értesülései szerint azért jelentkeztek a hírekben szereplő mechanikai problémák a meghajtásért felelős kardántengelynél, mert egyszerűen nem zsírozták be eléggé a karbantartásnál.

A 65 000 tonnás NATO zászlóshajót vizsgáló haditengerészeti források szerint a megfelelő kenés hiánya miatt túlmelegedés lépett fel, ami károsíthatta magát a tengelyt is. Nagy valószínűséggel hosszabb időre szárazdokkba kell vinni a hajót, ahol alapos átvizsgálásnak vethetik majd alá.

A lap idézte a brit haditengerészet egyik korábbi admirálisát is, aki szerint az ukrajnai háború idején „rendkívül szerencsétlen”, ami a hadihajóval történt, és szégyen Nagy-Britanniának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik