Nagyvilág

Szlovákiában összeszedték az aláírásokat a kormány menesztéséről szóló népszavazáshoz

Szlovákiában mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a petícióhoz, amelynek kezdeményezői népszavazást akarnak az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztéséről, valamint az alkotmány egy részének módosításáról – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a petíciós bizottság közlésére hivatkozva csütörtökön.

A szlovák jogszabályok szerint népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség, az államfő írja ki a petíciós ívek kézbesítését követően, legfeljebb 30 napon belül. Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az embereknek megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel

– írták korábbi állásfoglalásukban a petíció kezdeményezői.

A petíciós bizottság csütörtöki közlése szerint az összegyűlt aláírásokat szerdán adják át az államfőnek, akinek ennek alapján még szeptember vége előtt döntenie kell a népszavazás kiírásáról. Az időpont azért lényeges, mivel így a referendumot egy időpontban lehetne megtartani az október 29-re kiírt – az idén először azonos napra kiírt – helyhatósági és megyei választásokkal.

Ez a forgatókönyv jelentősen növelné annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vegyen részt, így érvényes legyen. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egy népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz. Szlovákia történetében eddig nyolc alkalommal volt népszavazás, de ezek közül – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

Az aktuális népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióhoz mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazást azonban nem tartották meg, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik