Élő Nagyvilág

Zelenszkij: A Zaporizzsjai atomerőműre lövő orosz katonák „különleges célponttá válnak”

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
  • Zelenszkij figyelmeztette a Zaporizzsjai atomerőműben tartózkodó vagy arra lövő orosz katonákat.
  • A britek szerint használhatatlanok az oroszok által megszállt területre vezető főbb hidak Herszon megyében.
  • Szintén a britek szerint az oroszok Dél-Ukrajnában erősítenének.
  • Ezek voltak a háború fontosabb eseményei szombaton.

Negyvenkét ország, köztük Magyarország kéri Oroszországot, hogy adja vissza az ukránoknak a zaporizzsjai atomerőművet

Több tucatnyi ország és az Európai Unió kérte közös közleményben vasárnap az orosz csapatok azonnali kivonását a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből. “Orosz katonai személyzet és fegyverzet felvonultatása az atomlétesítménynél elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonságot és azokat a védelmi elveket, amelyeknek a betartására valamennyi NAÜ-tagállam kötelezettséget vállalt” – áll a dokumentumban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete.

A kérelmet az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Ausztrália, Japán, Új-Zéland és sok más ország is aláírta az MTI tudósítása szerint, amely nem nevesítette külön Magyarországot, noha Magyarország is az aláírók között szerepel.

“Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és más, engedéllyel nem rendelkező személyzetét a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen környezetéből, valamint egész Ukrajnából, hogy az erőmű üzemeltetője és az ukrán hatóságok ismét betölthessék szuverén feladataikat Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül. Ez lehetővé teszi majd azt, hogy a NAÜ háborítatlan és biztonságos feltételek között, továbbá a megszabott ütemterv szerint folytathassa Ukrajna atombiztonsági feladatai teljesítésének az ellenőrzését” – áll a közleményben.

Vasárnap ismét tüzérségi támadás érte a legnagyobb európai atomerőmű dolgozóinak otthont adó, a létesítményhez közel fekvő Enerhodar várost, a felek ismét kölcsönösen egymást vádolták a támadással.

Megijedtek a lengyelek, a többségük visszahozná a sorkatonaságot

A lengyelek több mint fele, 54 százaléka úgy véli, hogy vissza kellene állítani a kötelező katonai szolgálatot – derül ki a helyi CBOS közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. Ez fordulat, mert korábban mindig jóval többen voltak a sorkatonaság ellenzői Lengyelországban. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ugyanis a lengyelek tartanak attól, hogy Lengyelország lehet az oroszok következő célpontja.

Elfoglaltak egy falut Harkovnál az oroszok

A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő csapásai következtében a donyecki régióban lévő Dzerzsinszk közelében az ukrán 66. gépesített dandár mintegy negyven katonája életét vesztette és kilenc haditechnikai eszköze megsemmisült. Hasonló támadás következtében a 63. gépesített dandár a Herszon megyei Belaja Krinica és Bilohirka térségében 35 ember és 15 páncélozott és egyéb jármű pusztult el. A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők 53. gépesített dandárja a donyecki régióban lévő Szribne falu közelében elszenvedett koncentrált tűzcsapások következtében kétszáz katonát és 15 haditechnikai eszközt veszített. Mint mondta, a 56. gépesített lövészdandár több mint kétszáz katonája megtagadta a harci feladatok végrehajtását, és a súlyos veszteségek miatt önkényesen Opitne és Pervomajszke közelében, az alegység 580 fős, Marjinkához vezényelt harmadik zászlóaljából mintegy 140 fő maradt.

Az orosz katonai szóvivő állításait független források nem erősítették meg.

Exhumálják a korábban az udvarokon eltemetett holttesteket Rubizsnyében

Elkezdték exhumálni a kelet-ukrajnai Rubizsnyében azokat a holttesteket, amelyeket a harcok közben sietve temettek el a házak udvarain a háború korábbi szakaszában.

Olga MALTSEVA / AFP

Rubizsnye Ukrajna luhanszki régiójának része, ahol az orosz erők július elején totális ellenőrzést szereztek, több mint négy hónappal azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök elindította Ukrajnában a „különleges katonai műveletét”.

Helyi férfiak ásóval álltak neki a munkának az 50 000 lakosú városban.

(The Guardian)

Újabb két gabonaszállító hajó hagyta el szombaton Ukrajna fekete-tengeri kikötőit

Ezt a török védelmi minisztérium közölte.

NurPhoto / NurPhoto via AFP

Így az országból induló hajók száma már tizenhatra nőtt azóta, hogy július végén megszületett az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás, melynek célja részben a globális élelmiszerválság enyhítése volt.

A Reuters azt írja, hogy az ukrán infrastruktúráért felelős minisztérium szombaton közölte: a 16 hajó összesen 450 ezer tonna mezőgazdasági termékkel a fedélzetén hagyta el Ukrajna kikötőit.

Az ENSZ által bérelt MV Brave Commander hajó a következő napokban indul ez a pivdenniji kikötőből Afrikába, miután végeztek a több mint 23 ezer tonna búza berakodásával.

Az Etiópiába tartó hajó lesz az első humanitárius élelmiszersegély-szállítmány Afrikába a háború kezdete óta.

Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint a három fekete-tengeri kikötőkből kevesebb, mint két hét alatt sikerült ugyanannyi gabonát exportálnia, mint közúton egész júliusban. Ukrajna azt reméli, hogy a mezőgazdasági termékek tengeri exportját a közeljövőben havi 3 millió tonna fölé tudja emelni.

(The Guardian)

Oroszország Dél-Ukrajnában erősítene

A brit katonai hírszerzés friss jelentése szerint:

  • Oroszországnak az elmúlt héten valószínűleg az volt az elsődleges célja, hogy átirányítson egységeket a dél-ukrajnai hadszíntér megerősítése érdekében.
  •  Az orosz hátterű szakadár erők emellett folytatták a támadásokat Donyeck városától északra.
  • A különösen heves harcok a donyecki repülőtér közelében fekvő Piszkij községben zajlottak.
  • Az oroszok „valószínűleg” az M04-es autópályát akarják biztosítani, amely Nyugat felől a fő útvonalat jelenti Donyeck irányába.

Ukrajna „különleges célpontnak” tekinti az atomerőműre lövöldöző orosz katonákat

Ukrajna célpontnak tekinti azokat az orosz katonákat, akik Európa legnagyobb atomerőművére lövöldöznek, illetve akik bázisként használják azt a lövöldözéshez. A G7 államai eközben atomkatasztrófától tartva felszólították Moszkvát, hogy vonja ki erőit az erőműből.

Sergei SUPINSKY / AFP

Ukrajna és Oroszország korábban kölcsönösen egymást okolták a dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműnél végrehajtott csapások miatt.

Minden orosz katonának, aki az üzemre lő vagy fedezékül használja az üzemet, tudnia kell, hogy hírszerző ügynökeink, különleges szolgálataink és hadseregünk különleges célpontjává válik

– közölte Volodimir Zelenszkij elnök a szokásos éjszakai beszédében vasárnapra virradóra.

Zelenszkij részleteket ugyan nem közölt, de ismét azzal vádolta az orosz vezetést, hogy zsarolásra használja az atomerőművet.

(Reuters)

Olvasói sztorik