Élő Nagyvilág

Az ukránok szerint az oroszok bombázzák a zaporizzsjai atomerőművet

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
  • Az ukránok szerint az oroszok bombázzák a zaporizzsjai atomerőművet
  • Az oroszok egy HIMARS-rakétarendszer és egy lőszerraktár megsemmisítéséról számoltak be
  • Szeptemberben Kijevbe utazhat Ferenc pápa
  • Több mint 17 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra pénteken
  • Megszűnhet a diplomáciai kapcsolat Moszkva és Washington között
  • Élő hírfolyamunk az orosz-ukrán háború 171. napjának történéseiről
  • Ezek voltak a háború eseményei pénteken

Az ukránok szerint az oroszok bombázzák a zaporizzsjai atomerőművet

Arról ír a Kyiv Independent az ukrán védelmi minisztérium közleménye alapján, hogy az orosz hadsereg tüzérséggel lövi egy megszállt közeli faluból a zaporizzsjai atomerőművet.

Ezt Mikhajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója is megerősítette.

Kapcsolódó
Moszkva és Kijev egymást vádolja a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével
A Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség főigazgatója szerint megint valós a veszélye egy nukleáris katasztrófának.

A zaporizzsjai erőmű, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye orosz kezén van, ezért is érdekes, hogy az erőművet bombázzák. Az ukránok már korábban közölték, szerintük az oroszok célja elérni, hogy az erőművet elvágják az ukrán hálózatról, ezzel áramszüneteket és hiányt okozva, továbbá, hogy aztán mindezt az ukránokra tudják fogni. Korábban Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója aggodalmát fejezte ki egy nukleáris katasztrófa valós veszélye miatt, amely nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is  közegészségügyi és környezetvédelmi fenyegetést jelentene.

Az oroszok egy HIMARS-rakétarendszer és egy lőszerraktár megsemmisítéséról számoltak be

Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében, írja az MTI a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva.

A tárca hozzátette, hogy az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról. Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja, a két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.

Brit hírszerzés: meggyengítették az orosz pozíciókat a Dnyeper hídjai elleni ukrán csapások

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen – állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés.

A brit védelmi minisztérium által kiadott tájékoztatás szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek. A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonivkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

A brit tájékoztatás szerint a megszállt Herszonhoz közeli vasúti hidat is újabb találatok érték. A londoni hírszerzés információi szerint az orosz csapatok a közelmúltban kompátkelőt létesítettek a híd mellett, hogy az utánpótlást át tudják juttatni a folyón. A brit hatóságok értékelése szerint a hidak esetleges javítások elvégzése után is az orosz offenzíva gyenge láncszemei lesznek a térségben, s jelenleg két ideiglenes kompátkelőn keresztül biztosított a Dnyepertől nyugatra lévő orosz erők ellátása és utánpótlása.

A brit hírszerzés Ukrajna megtámadása óta napi rendszerességgel tesz közzé értékelést a harcok állásáról, ami Moszkva szerint nem más, mint célzott dezinformációs művelet.

(MTI)

Elfoglaltak egy települést az oroszok

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot. Az oroszok arról számoltak be, hogy több mint egy hete átvették az irányítást Piszki felett.

A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek egy Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétarendszert a kelet-ukrajnai Kramatorszk város közelében, valamint egy lőszerraktárat.

Ukrán egészségügyi miniszter: az oroszok szándékosan akadályozzák a gyógyszerhez való hozzáférést

Ukrajna egészségügyi minisztere azzal vádolta meg az orosz hatóságokat, hogy emberiesség elleni bűncselekményt követtek el azáltal, hogy blokkolták a gyógyszerekhez való hozzáférést azokon a területeken, amelyeket az ország februári megszállása óta elfoglaltak.

A háború hat hónapja alatt Oroszország nem biztosított megfelelő humanitárius folyosókat, hogy saját gyógyszereinket biztosíthassuk a rászoruló betegeknek – nyilatkozta az AP-nek Viktor Liashko, aki  szerint ezeket az akciókat Oroszország szándékosan hajtja végre, és Kijev emberiesség elleni és háborús bűnöknek tekinti, amelyeket dokumentálni fognak.

Az ukrán kormánynak gyógyszereket biztosít a rákos és krónikus betegségekben szenvedőknek. Az ENSZ és ukrán tisztviselők szerint azonban a kórházak és az infrastruktúra tönkretétele, valamint a becslések szerinti 7 millió ember áttelepítése más ellátásokat is akadályozott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint augusztus 11-ig 445 kórházak és egyéb egészségügyi intézmények elleni támadás történt, amelyek közvetlenül 86 halálesethez és 105 sérüléshez vezettek. Az ukrán hatóságok szerint azonban az áldozatok tényleges száma ennél sokkal nagyobb lehet.

(Guardian)

Megszűnhet a diplomáciai kapcsolat Oroszország és az Egyesült Államok között

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot – idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ orosz hírügynökség. Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot a terrorizmus támogató államnak nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

Két szenátor, a republikánus párti Lindsey Graham és a demokrata párti Richard Blumenthal júliusban terjesztette az amerikai törvényhozás felsőháza elé azt az indítványt, amelyben felszólítják az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató államként bélyegezze meg. A szenátorok Kijevbe is ellátogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalták meg a javaslatot.

Darcsijev hangsúlyozta, hogy az indítvány elfogadása esetén a kétoldalú kapcsolatok a legsúlyosabb járulékos károkat szenvedhetik el, ami akár a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését is maga után vonhatja.

A lett parlament csütörtökön fogadott el határozatot arról, hogy az Oroszországot a terrorizmust támogató országnak nyilvánítják. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő „állatias idegengyűlöletnek” nevezte Lettország állásfoglalását, valamint az amerikai politikához köthető oroszellenességgel, oroszgyűlölettel vádolta a balti országot.

(MTI)

Több mint 43 ezer orosz katona esett el Ukrajnában a háború kezdete óta

A Kyiev Independent által idézett, augusztus 13-i beszámoló szerint február 24. Óta 43400 orosz katona halt meg Ukrajnában, Oroszország emellett 1856 harckocsit, 4115 páncélozott harcjárművet, 978 tüzérségi rendszert, 136 légvédelmi rendszert, 193 helikoptert, 233 repülőgépet, 779 drónt és 15 hajót is elveszített.

(via hvg.hu)

Több mint 17 ezer ukrán menekült érkezett pénteken

Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 8165 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az  Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől pénteken 170 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Napraforgómagot szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőt

Elhagyta az ukrán Csornomorszk kikötőt és Törökország felé tart a Marshall-szigetek zászlaja alatt napraforgómagot szállító Thoe szárazteherhajó.

A hajó moszkvai idő szerint 7 óra 35 perckor két tengeri mérföldre volt Ukrajna partjaitól.

A teherszállító 2,9 ezer napraforgómaggal a fedélzetén a törökországi Tekirdag kikötőbe tart.

(Index, TASZSZ)

Ferenc pápával tárgyalt telefonon az ukrán elnök

Ezt maga Volodimir Zelenszkij közölte még pénteken a Twitter-oldalán.

Beszéltem az egyházfővel. Tájékoztattam őt az Ukrajna elleni orosz agresszióról, Oroszország szörnyű bűntetteiről. Hálás vagyok a pápának Ukrajnáért mondott imáiért. Népünknek szüksége van a világ spirituális vezetőinek támogatására, akiknek el kell juttatniuk a világhoz az igazságot az agresszor által Ukrajnában elkövetett horrorisztikus cselekményekről

– olvasható a bejegyzésben.

A múlt hét végén Ukrajna vatikáni nagykövete közölte, hogy a pápa szeptember 13-án esedékes kazahsztáni látogatása előtt Kijevbe kíván utazni. A Vatikán nem erősítette meg az esetleges látogatást, bár a pápa többször is elmondta, hogy az országba kíván utazni, hogy a konfliktus befejezését szorgalmazza.

Olvasói sztorik