Élő Nagyvilág

Zelenszkij „szándékos orosz háborús bűnnek, ukrán hadifoglyok szándékos tömeggyilkosságának” minősítette a börtöntámadást

AFP
AFP
  • A Gazprom leállította a földgázexportot Lettországba
  • Az ukránok több hidat is felrobbantottak a Dnyeperen, elvágták a vasúti közlekedést Herszonnál
  • Pénteken 15 231-en érkeztek Ukrajnából Magyarországra
  • Zelenszkij „szándékos orosz háborús bűnnek, ukrán hadifoglyok szándékos tömeggyilkosságának” minősítette a börtöntámadást
  • a háború tegnapi eseményeiről itt olvashat.

Az ENSZ szakértői csoporttal vizsgáltatná a pénteken megölt ukrán hadifoglyok halálának körülményeit

Ukrajna és Oroszország továbbra is kölcsönösen egymást vádolják azért a rakétacsapásért, illetve robbanásért, amely több tucat ukrán hadifogoly halálát okozta Donyeck tartomány keleti részén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a támadás pénteken hajnalban történt a szakadár területen lévő Olenivkában.

Az orosz védelmi minisztérium később közzétette azoknak az ukrán hadifoglyoknak a listáját, akik állításuk szerint meghaltak, illetve megsebesültek a rakétacsapásában, amelyért közlésük szerint az ukrán fél a felelős. Az oroszok azt állítják, hogy a támadást amerikai gyártmányú HIMARS rakétákkal hajtották végre. Az incidensben a hírek szerint 50 fogvatartott halt meg, és további 73 megsebesült.

Az ukrán fegyveres erők tagadták a felelősségüket. Szerintük az orosz tüzérség vette célba a börtönt, hogy ezzel fedjék el az ott fogvatartottakkal szemben tanúsított kegyetlen bánásmódot.

Az ENSZ kész szakértői csoportot küldeni Olenivkába az incidens kivizsgálására, ha mindkét fél beleegyezik – mondta Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon fejezte ki részvétét a halálesetek miatt Dmitro Kuleba külügyminiszternek.

(The Guardian)

Gabonával megrakva várja az indulást tizenhat hajó Odesszában

Tizenhat, gabonával megrakodott hajó várja az indulást az odesszai kikötőben – közölte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala hozzátéve, hogy a hajók hamarosan el is indulhatnak.

Az Al Jazeera helyszíni tudósítója szerint jelenleg 25 millió tonna gabonát terveznek Afrikába, a Közel-Keletre és a világ más részeire küldeni a Moszkva és Kijev között júliusban aláírt, és az ENSZ által támogatott gabonaexport-megállapodás keretében.

Zelenszkij pénteken az odesszai régióban található csernomorszki kikötőbe látogatott, ahol találkozott a tengeri gabonaszállítást előkészítő munkásokkal.

Hitelesnek tűnő videó terjed arról, hogy egy orosz katona kasztrál egy ukrán foglyot

A rettenetes felvételen az látható, amint egy orosz katona sebészkéssel, gumikesztyűben megcsonkít egy megkötözött, földön fekvő ukrán foglyot, akit más beszámolók alapján később meg is öltek. A videó eredetileg orosz Telegram-csatornákon tűnt fel, egyelőre a Guardian és más lapok sem tudták a hitelességét minden kétséget kizáróan megerősíteni, de a Bellingcat oknyomozó újság kutatási vezetője, Aric Toler szerint hitelesnek tűnik a felvétel, amit szerinte az is megerősít, hogy a csonkítást végző orosz katonát az Azovstal gyár ostromakor készült korábbi videón is látható volt, hasonló fekete sapkában és csuklószorítóval. A videót széles körben osztják meg az oroszbarát médiafelületeken és az ukrán közösségi médiában is. Az Amnesty International Közép-Ázsiáért és Kelet-Európáért felelős igazgatója szerint ez egy újabb példa arra, hogy az orosz erők miként hagyják teljesen figyelmen kívül az emberi életet és méltóságot az Ukrajnában zajló harcok során.

A Gazprom leállította a földgázexportot Lettországba

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette szombaton, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben. A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.

Ennek előzménye, hogy a lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Noha a parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot.

A törvényt kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet. Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzi be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

(MTI)

Az ukránok több hidat is felrobbantottak a Dnyeperen, elvágták a vasúti közlekedést Herszonnál

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint a Herszonért zajló pénteki harcokban több mint 100 orosz katona halt meg, emellett megsemmisítettek két töltényraktárat, és az Egyesült Államoktól kapott, nagy hatótávolságú rakétákkal súlyosan megrongáltak három hidat is a Dnyeperen. Az ellentámadásba lendült ukránok állítása szerint elvágták a vasúti közlekedést Herszon felé, ami nagyon nehéz hozza a folyó nyugati oldalán állomásozó orosz egységeket, akik így utánpótlás nélkül maradtak az elfoglalt városban.

(Guardian)

Pénteken 15 231-en érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6889 ember lépett be Ukrajnából, a román-magyar határon belépők közül pedig 8342-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A rendőrség 313 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, mely harminc napig érvényes.

Vonattal 116 ember, köztük 41 gyerek érkezett a háború elől menekülve Budapestre.

(MTI)

Zelenszkij „szándékos orosz háborús bűnnek, ukrán hadifoglyok szándékos tömeggyilkosságának” minősítette a donyecki börtöntámadást

Zelenszkij elnök péntek esti beszédében „szándékos orosz háborús bűnnek, ukrán hadifoglyok szándékos tömeggyilkosságának” minősítette azt a börtöntámadást, melyben több tucat ukrán hadifogoly halt meg az oroszok által megszállt Donyeckben.

Előző nap Oroszország azt állította, hogy az ukrán hadsereg amerikai rakétával lőtte a donyecki Olenyivka börtönt, ahol 40 ukrán fogoly vesztette életét.

Erre válaszolta azt az ukrán hadsereg, hogy Oroszország kitalált támadással próbálja leplezni a foglyok kínzását és kivégzését, akik közül néhányan a Mariupolt védő, neonáci Azov ezred tagjai.

A börtönben 193 embert tartottak fogva.

(Guardian)

Olvasói sztorik