Élő Nagyvilág

Súlyos emberhiánnyal küszködik az orosz gyalogság, ezért zsoldossereg ellenőrzi a keleti front egy részét

Dmytro Smolyenko / AFP
Dmytro Smolyenko / AFP
  • Az ukránok sikerrel szigetelik el az orosz csapatokat a nehezen utánpótolható területeken az ország déli területein, ami kulcsfontosságú a megszállt területek visszafoglalásában.
  • Brit hírszerzés: komoly hiánnyal küzd az orosz gyalogság, ezért a Wagner-csoport nevű zsoldossereg felel a kelet-ukrajnai front egy részéért.
  • Lakónegyedet lőtték az oroszok Harkivban. Csütörtök hajnalban Mikolajivot, Csernyihivet és Kijev környékét is rakétázták.
  • Az amerikai külügy 10 millió dolláros jutalmat ajánl fel annak, aki információval szolgál az orosz beavatkozásról az amerikai választásokba.
  • Megszűnhet az egyik utolsó független orosz hírportál, a Novaja Gazeta.
  • Az előző napon történtekről itt olvashat.

Blinken összefeszült Lavrovval

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte pénteken, hogy nyomást próbált gyakorolni orosz hivatali kollégájára, Szergej Lavrovra annak érdekében, hogy fogadja el az Oroszországban őrizetben lévő amerikaiak szabadon engedésére vonatkozó amerikai ajánlatot.

Blinken szerint őszinte és közvetlen telefonbeszélgetést folytattak Lavrovval.

Unszoltam a Kremlt, hogy fogadja el a Paul Whelan és Brittney Griner szabadon engedésére vonatkozó korábbi komoly ajánlatunkat

– mondta az amerikai tárcavezető.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az amerikai diplomácia vezetője szerdán ismertette, hogy az Egyesült Államok milyen ajánlatot tett Oroszországnak két amerikai állampolgár, a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó bajnok hazahozatala érdekében. Az ügyre rálátással bíró egyik forrás szerint az Egyesült Államok cserébe hajlandó lenne az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot elengedni.

Blinken elmondta azt is, pénteki beszélgetésük során közölte Lavrovval, hogy Oroszországnak teljesítenie kell az ukrán gabonaexport újraindítására vonatkozó megállapodásokat. Ezen felül tudatta vele azt is, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni semmilyen ukrán terület elcsatolását. Ezzel összefüggésben figyelmeztette is orosz hivatali partnerét, hogy Washington további “jelentős” szankciókat fog bevezetni.

Az orosz külügyminisztérium közleményében tudatta:

Antony Blinkent tájékoztatták a július 22-én Isztambulban – ukrán gabona és orosz termények, illetve műtrágyák fekete-tengeri szállításáról – aláírt megállapodáscsomagról.

Lavrov egyebek között kifogásolta, hogy Washington nem teljesíti azon ígéretét, miszerint a büntetőintézkedések hatályát nem terjeszti ki az orosz élelmiszerek exportjára. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai szankciók tovább nehezítik az élelmezési helyzetet.

Az orosz külügyminiszter egyben hangsúlyozta, hogy Moszkva el fogja érni célkitűzéseit az ukrajnai „különleges katonai műveletben”, és a nyugati fegyverszállítmányok csupán elnyújtják a konfliktust.

(MTI)

Franciaország és Szaúd-Arábia szorosabban tervez együttműködni az ukrajnai háború következményeinek kezelésében

Fokozni kívánja együttműködését Franciaország és Szaúd-Arábia az ukrajnai háború nemzetközi hatásainak enyhítése érdekében – emelte ki a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron államfő és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös párizsi megbeszéléséről pénteken kiadott közleményében.

Hasonló bejelentést tett az előző esti munkalátogatásról való távozása után kiadott nyilatkozatában a szaúdi herceg, aki szerint a két ország közötti stratégiai partnerséget és együttműködést tovább kell erősíteni.

MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Macron a párizsi közlemény szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy szélesítsék a nemzetközi energiabeszerzési lehetőségeket. Az együttműködés révén az európai országok számára javulhatnak az energiahordozók beszerzésének feltételei – állapították meg ezzel kapcsolatban hírügynökségek. A közel-keleti olajkitermelés növelésével csökkenthető lenne a nyersolaj világpiaci ára is, de Szaúd-Arábia ennek egyelőre ellenáll, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belüli megállapodásokra hivatkozva.

Szaúdi részről ez volt az első hivatalos látogatás Franciaországban azóta, hogy 2018-ban az ismert ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán máig nem tisztázott körülmények között meggyilkolták. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron a megbeszélésen felvetette az emberi jogok helyzetét is Szaúd-Arábiában.

Mindezek mellett a párizsi találkozón szó esett arról is, hogyan lehetne újra életet lehelni az iráni nukleáris megállapodásba, és a francia elnök méltatta Szaúd-Arábia erőfeszítéseit a jemeni polgárháborús konfliktus tartós megoldása érdekében – derül ki a közleményekből.

(MTI)

Az ukránok tagadják a donyecki börtön elleni támadást

Kijev tagadja a donyecki Olenyivka börtön elleni támadást, amelyben Moszkva állítása szerint 40 ukrán fogoly vesztette életét.

Az ukrán hadsereg közleményében azt állítja, hogy Oroszország a kitalált támadással próbálja leplezni a foglyok kínzását és kivégzését, akik közül néhányan a Mariupolt védő, neonáci Azov ezred tagjai.

RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP

Az oroszok állítása szerint, hogy 75-en megsérültek és legalább 40-en meghaltak, amikor rakéták találtak el egy börtönt Kelet-Ukrajnában. Állításuk szerint amerikai gyártmányú rakétaindító rendszerrel vették célba az épületet.

A börtönben 193 embert tartottak fogva.

(SkyNews)

Az utolsó független újság is veszélybe került Oroszországban

Oroszország egyik utolsó megmaradt független hírportáljának, a Novaja Gazetának a működése is veszélybe került, miután az ország médiafelügyelete az engedélye elvételét követelte a weboldalától és nyomtatott kiadásától – számolt be a Guardian.

Az orosz cenzúraügynökség, a Roszkomnadzor azt követelte, hogy a Novaja Gazeta bejegyzési igazolását nyilvánítsák érvénytelennek

– olvasható az újság csütörtöki közleményében.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy az újság az állami kommunikációs felügyelőségtől két figyelmeztetést kapott állítólagos jogsértések miatt. A Novaja Gazeta csütörtökön közölte, hogy a Roszkomnadzor bírósághoz fordult, ahol követelve a lap honlapjának médiaengedélyének visszavonását.

Kena Betancur / AFP Dmitrij Muratov, a lap főszerkesztője a New York-i aukción, ahol elárverezték a 2021-es Nobel-békedíjáért járó emlékérmet 2022. június 20-án.

A lap közölte, hogy nem tudja, miért most érkezett ilyen kérés.

Miért négy hónappal a figyelmeztetések kiadása után nyújtják be a kereseteket, mi változott? Talán a politika? Mi az, ami manapság nem politika?

– közölte a lap, amely a bíróságon fog küzdeni a jogaiért.

A Novaja Gazeta márciusban ideiglenesen felfüggesztette a tevékenységét, miután bűncselekménynek minősült a konfliktusról szóló bármilyen tudósítás, ami eltért a kormányzati narratívától.

Ukrajna fokozza az ellentámadásokat az ország déli részén

Fokozódnak a megszállt területek visszaszerzésére irányuló ukrán törekvések. Az ukrán fegyveres erők légicsapásokkal igyekeznek elszigetelni az orosz csapatokat a nehezen utánpótolható területeken – közölték katonai tisztviselők.

Ukrán repülőgépek csütörtökön öt orosz erődítményre mértek légicsapást Herszonban és egy másik környékbeli városban – állította a hadsereg.

Az ukrán hadseregnek néhány kisebb települést is sikerült visszafoglalni Herszon régió északi részén.

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ukrán ellentámadás a brit védelmi és hírszerzési tisztségviselők szerint is „egyre nagyobb lendületet vesz”.

Ukrajna gyakorlatilag elvágta az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városát, így a Dnyeper folyó közelében állomásozó több ezer orosz katona „rendkívül sebezhető” és elszigetelt – közölte a brit védelmi minisztérium.

(Guardian)

Egyre nagyobb szerephez jut a Wagner-csoport az orosz oldalon

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg felel a kelet-ukrajnai frontvonal bizonyos szektoraiért, miután az orosz gyalogság súlyos emberhiánnyal küszködik – közölte a brit védelmi minisztérium a ma reggeli hírszerzési jelentésében.

A Wagner-csoport egy orosz katonai magáncég, amely az orosz hadsereggel összehangoltan tevékenykedik Kelet-Ukrajnában. A Wagner valószínűleg a frontvonal bizonyos részeit ellenőrzi, hasonlóan a hadsereg normál egységeihez, ami jelentős változás az alakulat korábbi, 2015 óta tartó alkalmazásához képest, amikor jellemzően a hivatásos orosz katonai tevékenységtől elkülönülő küldetéseket vállalt.

 Az együttműködés ezen újabb foka még inkább aláássa a hivatalos kormányzati álláspontot, amely tagadja a magánhadsereg és az orosz állam közötti kapcsolatot

– olvasható a jelentésben.

A minisztérium hozzáteszi, hogy a Wagner erői feltehetően nem gyakorolnak komoly hatást a háború kimenetelére.

(Guardian)

Olvasói sztorik