A következő élő közvetítés része Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről, de Putyin továbbra is ambiciózus

Oroszország még mindig el akarja foglalni egész Ukrajnát az amerikai hírszerzés szerint

Pavel Lisitsyn / Sputnik / AFP
Pavel Lisitsyn / Sputnik / AFP

Nagyot csökkent az orosz csapatok harcereje, ezért csak lassú területszerzésre képesek – jelentette ki szerdán Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatója (Director of National Intelligence). Hozzátette, annak ellenére, hogy a harcok most a donbászi térségre koncentrálódnak, Vlagyimir Putyinnak még mindig egész Ukrajna elfoglalása a célja, még úgy is, hogy ezt a célt nem fogja egyhamar elérni.

Törést észlelünk Putyin rövid távú katonai céljai és Oroszország katonai kapacitása között, egyfajta ellentmondás van az orosz elnök ambíciói és a katonaság által elérhető teljesítmény között,

jelentette ki Haines egy konferencián.

Arról is beszélt, hogy a hírszerző ügynökségek három forgatókönyvet látnak a háborúval kapcsolatban, amelyek közül a legvalószínűbb egy lassan haladó konfliktus Oroszországgal, amely „növekményes nyereséggel jár majd, de áttörés nélkül”.

A kevésbé valószínű lehetőségek között lehet egy jelentős orosz áttörés, vagy a frontvonal stabilizálása Ukrajna kismértékű nyereségével. Ez azt jelentené, hogy Moszkva jobban függne az úgynevezett „aszimmetrikus eszközöktől” az ellenségeivel szemben, ideértve a számítógépes támadásokat, az energiaforrások ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket, sőt az atomfegyvereket is.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik