A következő élő közvetítés része Zelenszkij a gázembargó bevezetését sürgette a francia, német és olasz vezetők előtt

Lavrov: Oroszország nem makulátlanul tiszta

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Exkluzív interjút adott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a brit közszolgálati BBC-nek, amiben többek közt a nyugat felelősségét emelte ki az ukrajnai háború kapcsán. Dacára annak, hogy szemtanúk beszámolói és felvételek sokasága szolgál bizonyítékul rá, hogy Oroszország szabályos inváziót indított, Lavrov így fogalmazott:

Mi nem szálltuk meg Ukrajnát. Deklaráltunk egy különleges katonai műveletet, mert abszolút nem láttuk más módját annak, hogy elmagyarázzuk a nyugatnak: Ukrajnát belerángatni a NATO-ba bűncselekmény.

Lavrov a Kreml központi mondatait mondta vissza, miszerint Ukrajna tele van nácikkal, az orosz haderő célja e nácik kisöprése. A minisztert a riporter szembesítette egy ENSZ-jelentéssel is, miszerint a csernyihivi régióban található Jahidne település 360 lakóját (köztük 74 gyereket) 28 napra egy iskola pincéjébe kényszerítettek az orosz erők. Még vécé sem volt itt, ahogy ivóvíz sem, és 10 idős ember bele is halt a megpróbáltatásba. A riporter feltette a kérdést: „Ez a nácikkal való harc?”

Lavrov nem felelt a konkrét kérdésre, csak jelezte, hogy a nemzetközi szervezetek vezetőire, így az ENSZ-ére is nagy nyomást gyakorol a nyugat, és csak a nyugat által terjesztett álhíreket erősítik fel ezek a szervezetek. Azt azért minimális önkritikával hozzátette:

Oroszország nem makulátlanul tiszta. Oroszország az, ami. És mi nem szégyelljük megmutatni, akik vagyunk.

Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Szó esett még a jéghideggé merevedett brit-orosz kapcsolatokról, Lavrov ki is fejtette, hogy a brit miniszterelnök és hadügyminiszter is Oroszország legyőzéséről beszélt, szóval már nincs tér manőverezésre a kapcsolatokban. Elmondta még, az orosz szeparatisták által halálra ítélt két brit zsoldosnak számít, nem illeti meg őket a hadifoglyoknak járó semmilyen jog, de ebben az ügyben az illetékes bíróság dönt.

Lavrov végül megfeddte a BBC-t, hogy azzal bezzeg nem foglalkoznak, hogy a szakadárok által uralt Kelet-Ukrajnát hogyan lövik nyolc éve az ukránok, mennyi civil halt meg emiatt. Azonban a BBC-t többszöri kérés ellenére sem engedte be területére sem a Donyecki, sem a Luhanszki Népköztársaság hatósága. Márpedig ha tényleg népirtás zajlana a térségben, a donyecki és luhanszki vezetőknek érdekükben állna, hogy bemutassák azt a világnak. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem engedik be a BBC-t, Lavrov azt felelte: „Nem tudom.”

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik