Élő Nagyvilág

Az oroszok szinte teljesen átvették az irányítást Szeverodoneck felett

Yasuyoshi CHIBA / AFP
Yasuyoshi CHIBA / AFP
  • Hiába figyelmeztették Zelenszkijt a közelgő háború veszélyére, nem volt hajlandó meghallani, állítja Biden.
  • Szeverodoneck nagy részét már az oroszok irányítják.
  • A francia elnök és a német kancellár is Kijevbe utazhat sajtóértesülések szerint.
  • Előző napi közvetítésünket itt olvashatják. 

Megöltek egy brit katonát Szeverodonyeckben

Szintén a Guardian írja, hogy meghalt egy brit állampolgárságú, az ukránok oldalán harcoló katonát Szeverodonyeckben. Elsőként a férfi, Jordan Gatley tett bejelentést egy Facebook-posztban.

Megsemmisítő hírt kaptunk, fiúnkat, Jordant lelőtték Szeverodonyeck városában. Jordan márciusban hagyta ott a brit hadsereget, hogy máshol folytassa katonai pályafutását. Miután elkezdődött az Európa elleni háború, hosszas mérlegelés után Ukrajnába ment, hogy segítsen

– írta Jordan Gatley apja a Facebookon, hozzátéve, hogy az információk alapján, ami eljutott hozzájuk, Gatley-t megtalálta a számításait új bajtársai között, mindenki kedvelte, képességei és tudása pedig nagy hasznára volt az orosz megszállók ellen harcoló ukrán katonáknak. A család a körülményekhez képest tudta tartani a kapcsolatot Gatley-vel az elmúlt hónapokban, nekik rendszerint arról számolt be, hogy a szükséges, de veszélyes bevetéseken vesz részt sorra.

Közben a férfi halálát a brit külügyi hivatal is megerősítette.

Zelenszkij szerint az ukrán hadsereg minden várakozást felülmúl

A Guardian szemlézte Volodomir Zelenszkij napi videós bejelentkezését, melyben az ukrán elnök elismerte, nem tudja, meddig húzódhat még el a háború.

Azt viszont hozzátette, ennek egyik legfőbb oka az, hogy az ukrán hadsereg mindenki várakozását felülmúlva tartja magát és áll ellen a megszálló oroszoknak, akik eredetileg a Donbaszban is könnyű győzelemre számítottak. Nem ok nélkül, hiszen az Ukrajna keleti részén fekvő régió határos Oroszországgal, ráadásul a terület egy részét már nyolc éve oroszbarát szeparatisták tartják az ellenőrzésük alatt.

Emlékeznek, az oroszok azt remélték, hogy május elejére elfoglalják a Donbaszt. 108 napja tart a háború, de a Donbasz még mindig tartja magát

– mondta Zelenszkij.

Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

Szállításra kész a Bundeswehr felújított harcjárműveinek egy része Ukrajnának

Bevetésre kész és azonnal szállítható a Bundeswehr hadrendből kivont, de Ukrajna számára modernizált Marder páncélozott gyalogsági harcjárműveinek egy része – jelentette be a felújítást végző Rheinmetall konszern.

Jelenleg 100 Marder gyalogsági harcjármű felújításán dolgozunk, az első járművek már készen állnak a szállításra,

mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Bild am Sonntag lapnak: „hogy mikor és hová szállítják a Mardereket, arról a német kormány dönt”.

A Rheinmetall a Marder gyalogsági harcjárművek mellett még 88 Leopard 1 és Leopard 2 harckocsik felújítását is végzi Ukrajna számára. Pappberger szerint a Marder még mindig egy erős harcjármű, amelyet a Bundeswehr is használ – például Litvániában. „A Marder az évek során több felújításon esett át” – mondta.

BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Marder gyalogsági harcjármű a Mecklenburg-Elő-Pomerániában található Torgelow katonai gyakorlótérén 2022. május 17-én.

A hadfelszerelések iránti nagy kereslet miatt a Rheinmetall növelni kívánja kapacitásait.

Arra számítunk, hogy az értékesítés jelentősen, évi akár 20 százalékkal is növekedhet, és jelenleg a kapacitásunk bővítésén dolgozunk,

mondta Pappberger. „Egyes telephelyeken több műszakos munkarendre állunk át. A lőszergyártást legalább háromszorosára növelhetjük a következő tizenkét hónapban, a teherautó-gyártást pedig megduplázhatjuk, mivel a hidegháborús infrastruktúra nagy részét elég gyorsan képesek vagyunk reaktiválni” – mondta, hozzátéve, hogy a megnövekedett kereslet ellenére sem léptek fel ellátási hiányosságok vagy jött létre szűk keresztmetszet.

Kapcsolódó
Zalaegerszegen gyártják majd a Lynx harci járműveket
Rheinmetall harcjárműveinek gyártására közös vállalatot hoztak létre a német céggel.

(MTI)

Szombaton 13 ezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5812 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7035-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Vonattal 87 ember, köztük 36 gyermek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szombaton – tudatta az ORFK.

Sajtóértesülés: Macron és Scholz együtt utazik Kijevbe

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök még a június végi G7-csúcstalálkozó előtt közösen Kijevbe utazik – írta francia és ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva a Bild am Sonntag nevű német lap.

A Reuters a német kormánytól azt a választ kapta, hogy „nem tudjuk megerősíteni az értesülést”, és hasonlóan reagált az Elysee palota is. Az olasz kormány egyelőre nem válaszolt.

KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Biden: Zelenszkij „nem akarta meghallani” a figyelmeztetéseket

Kétség sem fért hozzá, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajna megtámadását tervezi, de Volodimir Zelenszkij „nem akarta meghallani” a figyelmeztetéseketjelentette ki Joe Biden egy a Los Angeles-i adománygyűjtésen. Megjegyezte, hogy bár sokan azt gondolták, hogy a háború előtt, hogy túloz, az USA-nak voltak arra vonatkozó adatait, hogy az oroszok át fogják lépni a határt. Az amerikai elnök hozzátette: az ukrajnai invázióhoz hasonló dolog nem történt a második világháború óta.

Biden szűk két héttel a háború kezdete előtt beszélt a lehetséges támadásról:

Kapcsolódó

Az oroszok állnak nyerésre Szeverodoneckban

Bár a harcok szombaton is folytatottak Szeverodoneck városában, az oroszok a település nagy része felett átvették az irányítást – közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója. Hozzátette azt is, hogy az oroszok nagy teljesítményű, úgynevezett vákuumbombákat is bevetnek és földig rombolják a menedékként használt épületeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati éjszakai beszédében a térségben tartózkodó ukrán erőket méltatta, és kijelentette, hogy a szeverodonecki csata továbbra is a donbászi térség epicentruma és valószínűleg az eddigi legnehezebb összecsapás a háborúban.

(CNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik