Belföld

Zalaegerszegen gyártják majd a Lynx harci járműveket

Zalaegerszegen építik meg Rheinmetall harci járműveinek magyarországi gyártóüzemét.

Csütörtökön Armin Papperger , a Rheinmetall AG igazgatótanácsi elnöke és Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója aláírták azt a szindikátusi szerződést.

Az eseményen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is. A kormány részéről augusztusban ők írták alá  a német céggel a megállapodást arról, hogy a Lynx gyalogsági harcjárművek előállítására vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon.

Ez lesz az ország legnagyobb és legdrágább hadiipari és a haderőfejlesztési beruházása, a Rheinmetall AG hadiipari vállalattal összehozott együttműködést előzetesen is több mint két milliárd euró, azaz 700 milliárd forint értékűre becsülik.

Szeptember 9-én a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger írta alá azt a szerződést, mely alapján 218 darab Lynx KF41 harcjárművel szerelik fel a honvédség nehéz dandárját hazánk NATO felé tett vállalásai teljesítése érdekében. A tervek szerint a járművek túlnyomó többségét, 172 darabot a zalai gyárban fogják előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik