Élő Nagyvilág

Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni

AFP
AFP
  • Az ukrán elnök az 1994-es budapesti memorandumról beszélt.
  • Oroszország kilép az ENSZ Turisztikai Világszervezetéből.
  • Ukrajnába utazott Ursula von der Leyen.
  • Az orosz-ukrán háború pénteki krónikáját itt olvashatják.

Elon Musk komplett műholdas kommunikációs rendszereket adott át az ukránoknak

Az ukrán fegyveres erők új Starlink műholdas kommunikációs rendszereket kapott Elon Musktól, a SpaceX alapító-vezérigazgatójától.

Ryan Lash / TED Conferences, LLC / AFP

Az ukrán védelmi minisztérium egy szombati Twitter-üzenetében azt írta: Elon Musk nemcsak a Mars-küldetés előkészítésén dolgozik, hanem a Starlinkeket is átadja hírszerzésünknek, amelyre a különleges küldetéseikhez nagy szükségük van.

Az ukrán fegyveres erők megvédik a szabadságot a Földön, hogy az a Marson is létrejöhessen

– fogalmaztak bejegyzésükben.

(The Guardian)

Áramkimaradás az orosz csapások miatt Donyeckben

Az orosz katonai csapások következtében megszűnt az áramellátás Donyeck két legnagyobb, ukrán irányítása alatt álló városában, Kramatorszkban és Szlovjanszkban – írta Pavlo Kirilenko regionális kormányzó a Telegram alkalmazásban.

Később az állami televízióban nyilatkozva azt mondta, hogy ez is annak a szándékos stratégiának a része, amely az ukrán kézen maradó donyecki városok áramtalanítására irányul – írja a Reuters.

Zelenszkij Ursula von der Leyennel találkozott Kijevben

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státus megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne Európának. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról – írja az MTI hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Sergei SUPINSKY / AFP

Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője

– emelte ki Zelenszkij elnök mondandójából a magyar állami hírügynökség.

Az ukrán elnök azt mondta, hálás azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb, hetedikre is szükség van. Szerinte ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.

A közös sajtótájékoztatón Von der Leyen elmondta, hogy a Bizottság jövő péntekre döntést hoz, és ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajna előtt még pozitív válasz esetén is nagyon hosszú út áll: meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek. Ide sorolta a korrupció elleni fellépést, amely Zelenszkij választási kampányának fő ígérete volt.

Ukrajna szerint akár 300 ezer tonna gabona lehet lerombolt ukrajnai raktárakban

Akár 300 ezer tonna gabonát is tárolhattak azokban a raktárakban, amelyeket Kijev szerint orosz ágyúzás semmisített meg a múlt hétvégén – mondta Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszter-helyettes.

Viszockij az állami televízióban arról beszélt, hogy a feljegyzések szerint a háború kezdetén, február 24-én Ukrajna egyik legnagyobb mezőgazdasági árutermék-termináljának raktáraiban a fekete-tengeri Mikolajiv kikötőjében 250-300 ezer tonna gabonát, főleg búzát és kukoricát tároltak.

(Al-Jazeera)

Ukrajnába utazott Ursula von der Leyen

Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről tárgyaljon a helyi hatóságokkal – írja az MTI.

A tisztségviselő szeretné megvitatni az ukrán kérelem tisztázatlan kérdéseit Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. Az Európai Bizottság várhatóan jövő pénteken közzéteszi értékelését arról, hogy javasolja-e a tagjelölti státuszt Ukrajna számára. Az ajánláshoz valószínűleg reformkötelezettségek kapcsolódnának, egyebek között a jogállamiság javítása és a korrupció elleni küzdelem területén.

A bizottság elnöke megérkezése után azt mondta: tárgyalnak majd arról, hogy milyen közös lépések lesznek szükségesek az ország újjáépítéséhez, illetve áttekintik Ukrajna eddigi haladását az európai integráció útján.

Ursula von der Leyen már másodszor látogatott Kijevbe az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Áprilisban Bucsában járt, ahol az orosz csapatok gyaníthatóan civilek százait mészárolták le.
Ukrajna márciusban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz.

Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni

Szombaton Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni – írja az MTI. Az okmányok birtokosai teljes jogú orosz állampolgárok lesznek – mondta el Vlagyimir Rogov, a megszálló hatóságok egyik tagja. Hozzátette: több mint hetvenezren igényelték az útlevelet a térségben. Az ukrán hatóságok szerint a megszállók arra kényszerítik az embereket, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. A kijevi kormány attól tart, hogy a következő lépés az elfoglalt területek bekebelezése lesz.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az elmúlt három évben több mint 800 ezren igényeltek egyszerűsített úton orosz állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken. A folyamodványok mindössze szűk egy százalékát utasították el.

11 546-an érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6055 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5491-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 1419 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írta a rendőrség.

Vonattal 77 ember, köztük 31 gyermek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre pénteken.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

Intenzív utcai harcok zajlanak Szeverodonyeckben

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése szerint intenzív utcai harcok zajlanak a kulcsfontosságú keleti városban, Szeverodonyeckben. A minisztérium szerint az oroszok nem haladtak előre a város déli részén. Oroszország állítólag kifogyóban van a modern rakétákból, az ukrán oldalon viszont vészesen fogy a lőszer.

(via BBC)

Oroszország kilép az ENSZ Turisztikai Világszervezetéből

Az erről szóló rendeletet pénteken tette közzé az orosz kormány. Moszkva tagságát egyébként már áprilisban felfüggesztette az ENSZ közgyűlése az ukrajnai hadművelet nyomán. Az orosz vezetés nem sokkal korábban már jelezte kilépési szándékát a szerinte “átpolitizált” szervezetből.

A madridi székhelyű, 1975-ben alakult UNWTO-nak 150 tagja van. A szervezet célja a felelősségteljes, fenntartható és mindenki számára hozzáférhető turizmus fejlesztése, különös tekintettel a fejlődő államok érdekeire.

(MTI)

Zelenszkij: A közvélemény Ukrajna oldalán áll

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken felszólította az európai politikusokat, ne kételkedjenek abban, hogy jó döntést hoznak, ha Ukrajnának megadják az EU-tagjelölti státust, mert a közvélemény Ukrajna oldalán áll. Erről az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán államfő Koppenhágában beszélt a Demokrácia-csúcsnak nevezett konferencia résztvevői előtt, videokapcsolaton keresztül.

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az európaiak 71 százaléka Ukrajnát az európai család részének tekinti, miért vannak még mindig politikai szkeptikusok, akik haboznak megengedni, hogy belépjünk az Európai Unióba?

– tette fel a kérdést Zelenszkij. Zelenszkij szavai szerint 2014 óta mostanáig Oroszország körülbelül négyszáz nemzetközi megállapodást sértett meg. Ezek közül kiemelte az 1994-es budapesti memorandumot, amelynek Oroszország egyik aláírója volt. A megállapodás értelmében az aláíró országok szavatolják Ukrajna területi épségét, utóbbi pedig cserébe lemondott összes nukleáris fegyveréről.

Mindannyiunknak emlékeznünk kell a budapesti memorandumra, amelynek Oroszország általi megsértése maximális cinizmust ad ehhez a képhez. Ezzel a jogsértéssel Oroszország megnyirbálta a világ nukleáris leszereléséért folytatott küzdelmét. Mit érnek most a nukleáris leszerelésről szóló szavak, ha Ukrajnát, ahonnan a harmadik legnagyobb atomarzenált elvették, egy olyan állam támadja meg, amely az agressziótól való tartózkodás kötelezettségét aláíró államok között volt, és amely továbbra is atomhatalom marad?

– kérdezte Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint Európa jövője most azon múlik, hogy a demokratikus világ hajlandó-e az emberi jogokról, a demokráciáról, a szabadságról és a nemzetek önrendelkezési jogáról szóló szavakról a közvetlen és egyértelmű cselekvésekre térni.

Olvasói sztorik