A következő élő közvetítés része Tízezer civil rekedt Szeverodonyeckben

Halálra ítéltek két brit és egy marokkói férfit az orosz irányítás alatt álló donecki területen

Egy orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai bíróság halálra ítélt két brit és egy marokkói férfit, akiket az orosz katonák fogtak el Mariupol ostroma közben – írja a Guardian.

A két brit férfi, Aiden Aslin és Shaun Pinner azt mondta, hogy az ukrán tengerészgyalogságnál szolgálnak, így aktív szolgálatot teljesítő katonának számítanak, akiket a hadifogolyokról szóló genfi egyezmények védenek. Mindketten négy éve léptek be az ukrán tengerészgyalogsághoz, Aslin eskütételéről egy kép is megjelent a Twitteren. Az orosz állami média azonban zsoldosként ábrázolta a férfiakat, és a bíróság, amelyet nemzetközileg sehol nem ismernek el, „zsoldosság” vádjával halálra ítélte őket. A marokkói Saaudun Brahimról egyelőre nem közöltek részleteket. Az orosz állami média szerint kivégzőosztag elé kell majd állnia az elítélteknek, akiknek az ügyvédjei már közölték, hogy fellebbezni fognak.

A Guardian hozzáteszi, hogy az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi szerdán olyan felvételeket osztott meg, amelyen a férfiak „bűnösnek vallják magukat” az ellenük felhozott vádakban, amelyek között terrorizmus, bűnözői csoport tagjaként elkövetett bűncselekmény és hatalom erőszakos átvétele is szerepel.

A feltételezések szerint Oroszország arra akarja használni az eljárást, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Királyságra és fogolycserét kérjen olyan orosz katonák érdekében, akiket gyilkosságért és más háborús bűnökért ítéltek el az ukrajnai invázió során. A Guardian megjegyzi, hogy Oroszországban moratórium van a halálbüntetésre, de ez a moratórium a Kelet-Ukrajnában elfoglalt területekre nem vonatkozik.

Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik