Vélemény

Novák Katalin nagyot mentett Varsóban, de ez is kevés lehet

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Az viszont kétségtelen, hogy Orbán Viktornak nehezebben ment volna ez a találkozó.

Te mondd, hogy Putyin támadta meg Ukrajnát, a te hangod mélyebb!

– hangozhatott volna el a múlt héten a Terrence Hill-idézet, ami persze szinte biztosan nem hangzott el. Az viszont jól látszik, hogy a rossz rendőr szerepét játszó miniszterelnök szerződtetett maga mellé egy jó rendőrt is. Ezt a karaktert a jövőben államfőként Novák Katalin fogja megformálni.

Az Orbán-kormányok és különösen Orbán Viktor látványosan szeretik a saját hagyományaikat, még akkor is, ha ezek a tradíciók nem vezetnek vissza a régmúltba. A kormányfő például hagyományosan Lengyelországba látogat el az új ciklusa elején, míg az aktuális köztársasági elnök Ausztriában szokott kezdeni. A változó világpolitikai kihívások viszont feldúlták ezt a sorrendet. A miniszterelnök most a megválasztása után elsőként a Vatikánba látogatott, valamint találkozott az olasz szélsőjobb vezető erőivel. Politikailag a lehető legjobb mentés, miután a lengyel kormánnyal megromló viszonya miatt Orbán ezúttal nem tudott Lengyelországban kezdeni.

Az, hogy a minden esetben a párbeszédet kereső, külpolitikailag semleges Ferenc pápa fogadta a magyar kormányfőt, jelképes üzenet, az viszont politikailag is fontos lehet, hogy Orbán kapcsolata nem romlott meg az olasz szélsőjobbal. Jövőre Olaszországban választások lesznek, és a felméréseket jelenleg az Olaszország Fivérei vezeti. Ha sikerül megegyeznie a Ligával, könnyen lehet, hogy jövőre szélsőjobbos irányítású, Orbánnal kifejezetten jó kapcsolatot ápoló kormánya lesz az EU egyik legfontosabb országának.

Vatikáni Média / MTI Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én.

Novák Katalin első útja Lengyelországba vezetett. A két látogatás közül valójában ez volt a kritikusabb. Az orosz–ukrán háború kitörése után a magyar és a lengyel kormány közötti viszony megromlott. Lengyelország számára természetesen nem meglepetés az, hogy a magyar kormány szorosabb viszonyt ápol Oroszországgal, mint az szerintük optimális lenne, de a háború előtt mindkét oldal félre tudott nézni ezzel kapcsolatban.

Az orosz agresszió viszont átalakította Közép-Európát. Csehország, Lengyelország és Szlovákia az Oroszországgal szembeni gazdasági ellenállás és Ukrajna felfegyverzésének motorjai. A három ország kormányfői az elsők között utaztak Kijevbe, lobbiztak Ukrajna uniós csatlakozása mellett, és az első között adtak valódi nehézfegyverzetet az ukrán hadseregnek. A három ország politikája sokkal inkább nyugszik a klasszikus internacionalista liberalizmus morális alapú döntésein, mint Magyarországé, amely továbbra is rendkívül pragmatikus maradt.

A viszony annyira megromlott, hogy korábban soha nem hallott nyílt kritikák érték a magyar kormányt Lengyelországból. Még az is megtörtént, hogy egy magyar miniszter végül nem tudott elutazni Lengyelországba, mert lemondták a látogatását. A lengyelek egyébként nem csak Magyarországgal ennyire határozottak. Frank-Walter Steinmeier német elnök is csak júniusban tud először Lengyelországba utazni, miután rosszul öregedett az Oroszországgal kapcsolatos korábbi, megengedő politikája.

De a magyar és a lengyel kormány közötti törés látványosabb volt bármilyen eddigi konfliktusnál. Ennek részben az az oka, hogy a két ország szoros védszövetségben állt az uniós kritikák és eljárások miatt. Másrészt az elmúlt években szoros lett a kormányok közötti politikai kötelék is.

Ezt a törést kellett kijavítania Novák Katalinnak a beiktatása után. És ez, amennyire lehetséges, sikerült is neki.

Bruzák Noémi / MTI Andrzej Duda lengyel államfő fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a varsói elnöki rezidenciáján, a Belvedere Palotában 2022. május 17-én.

Novák a beiktatási beszédét a Fidesztől korábban szokatlan módon a háború, Putyin és az orosz agresszió elítélésével kezdte. A köztársasági elnök dolgozott rendesen azon, hogy ez az üzenet eljusson Lengyelországba is. Az utazás előtt napokig szinte csak lengyelül twitterezett, majd a Magyar Nemzet angolul is közölte gondolatait a lengyel-magyar barátságról.

https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1526160575448875008

A lengyeleknek valószínűleg nem kell elmagyarázni, hogy néz ki, ha egy államfő nem a hatalom valódi gyakorlója. Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawieczki miniszterelnök sem a valódi hatalom birtokosai Lengyelországban, az ugyanis a miniszterelnök-helyettes és pártelnök, Jaroslaw Kaczynski kezében van. Bár mindketten függetlenebb politikai aktorok, mint Novák Katalin Magyarországon.

A trükk viszont működött. A lengyel vezetés fogadta Novákot, és a megbeszélés hangneme ugyan kicsit fagyosabb volt, mint korábban, de különösebb probléma nélkül zajlott le a látogatás.

Orbán Viktor valószínűleg nem tudta volna ugyanígy végigvinni ezt. A miniszterelnök krakélersége, a folyamatosan agresszíven a saját érdekeit követő, konfliktusos politika, valamint az, hogy minden morális alapú érvet a magyarok pénztárcájára hivatkozva üt el, ugyan rezonál több közép-európai országban is, de lestrapálta a politikai karakterét.

Az, hogy Orbán határozottan ellenzi az Oroszországra kivetni tervezett uniós olajszankciókat, valószínűleg Csehországban és Szlovákiában – az orosz olajnak kitett másik két, tenger nélküli országban – is szimpátiát kelt. Az viszont, ahogy az oroszok elleni közös fellépés helyett pénzt követel az energetikai átállásért – bár érthető és hasznos álláspont –, politikailag nehezen vállalhatóvá teszi ezekben az egyébként szövetséges országokban. Lehet, hogy Szlovákiának és Csehországnak is hasznos az, amit most Orbán csinál, ám ezt nyíltan nem fogják beismerni.

A Visegrádi Négyek csoportja a háború kitörése után megszűnt úgy létezni, ahogy korábban. Bár a háború alakulásától függetlenül a visegrádiak együttműködése minden bizonnyal megmarad majd, de csak eseti jelleggel, konkrét ügyek mentén. Annak a rendkívül szoros együttműködésnek, ami korábban létezett, biztosan vége. Nehéz lenne elképzelni, ahogy Orbán leül egyeztetni Morawieczkivel az uniós csúcs előtt, ahol aztán tárgyalni sem hajlandó az orosz olajra kivetett szankciókról, vagy megvétózza azokat.

Kapcsolódó
Orbán befeszítette a vétóbicepszet
A miniszterelnök bizonyította, hogy hiába magányosabb, mint valaha, nem lehet teljesen elszigetelni. Ennek ellenére nem mehet minden ugyanúgy tovább, mint eddig.

Formális egyeztetések továbbra is léteznek, Varga Judit igazságügyi miniszter sem hagyta ki, hogy a hetes cikk szerinti eljárás hétfői meghallgatásán képet posztoljon egy ilyenről. Ez olyan ügy, amelyben továbbra is együttműködés lesz Magyarország és Lengyelország között – legalábbis amíg ez a két kormány van hatalmon.

Annak viszont, hogy ez egy nagy, közös, úgynevezett közép-európai érdekeket képviselő lobbicsoport legyen: vége. Novák Katalin megmentette, amit megmenthetett, és a csoport nem bomlik tovább, nem lesznek látványos üzengetések, sem kilépések. Mostanra már a lengyel miniszterelnök Orbán megválasztásához gratuláló levele is ideért. A magyar kormányfőt fogadják majd Varsóban, Pozsonyban és Prágában is. De a régi barátság valószínűleg már nem fog visszaépülni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik