Belföld

Novák Katalin: Elítéljük a putyini agressziót

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A XXI. században a magyarság célja egy jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremteni. Egy sötét felleg azonban árnyékot vet életünkre: a háború – mondta Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében a Kossuth téren, miután megköszönte a bizalmat, és kifejtette, hogy felelősséget érez azokért is, akik ma még bizonytalanok az alkalmasságát illetően és elutasítóak személyével szemben. 

Az államfő tíz pontban foglalta össze, hogy mit gondol Magyarország a háborúról:

  1. Elítéljük putyini agressziót.
  2. Nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.
  3. Békét akarunk.
  4. Bár ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását, és a bűnösök felelősségre vonását.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok oldalán állunk.
  6. Szuverenitásunkról nem mondunk le semmilyen körülmények között.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, de nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.
  9. Készek vagyunk közvetítő szerepet vállalni a béketárgyalásokban
  10. Az ukrajnai magyarok jogainak biztosításához ragaszkodunk.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy első hivatalos útja május 17-én Varsóba vezet majd.

Marjai János / 24.hu

A köztársasági elnök bízik benne, hogy a világjárványokra, a biztonsági fenyegetésekre és a gazdasági kihívásokra adott válaszok mellett jut erő a további építkezésekre is. – Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Az életünknek azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán – jelentette ki.

A családról is beszélt, amely szerinte a szuverenitás bölcsője. Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában.

Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot – mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya – jelentette ki az államfő.

A Parlament épülete előtti ünnepség a katonai díszegység felvonulásával kezdődött, Novák Katalin családja kíséretében, férjével a balján vonult fel a térre. A zászlófelvonás után elénekelték a Himnuszt, majd Kövér László házelnök ismertette az Országgyűlés döntését a köztársasági elnök megválasztásáról.

Kapcsolódó
Megáldották Novák Katalint – fotók
Ökumenikus istentisztelettel kezdődött az államfő beiktatási programja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik