A következő élő közvetítés része Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint további országok keveredhetnek bele a háborúba

Tévedésből Putyinhoz hasonlította magát George W. Bush

Andrey BORODULIN / AFP
Andrey BORODULIN / AFP

George W. Bush korábbi amerikai elnök szerda este beszédet mondott Dallasban, ahol Winston Churchillhez hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – önmagát pedig egy elszólás következtében leginkább Putyin orosz elnökkel hozta párhuzamba.

MANDEL NGAN / AFP

A Newsweek beszámolója szerint az ifjabbik Bush a tíz perces beszédében Putyinról és az Ukrajna ellen folytatott háború gonoszságáról akart beszélni, de nem teljesen úgy sikerült, ahogy tervezhette.

Ez lett az eredménye a fékek és ellensúlyok hiányának Oroszországban: egy ember döntése, hogy teljesen indokolatlan és brutális inváziót indít Irak ellen

– mondta Bush, majd zavarodottan hozzátette:

Ukrajnára gondolok.

A 2011. szeptember 11-i támadások idején éppen George W. Bush volt az Egyesült Államok elnöke, a következő években pedig véres háborúkba bocsátkozott Afganisztánban és Irakban – az utókor ítélete szerint részben a merényletek megtorlásának igénye vezethette ide az elnököt.

2003-ban az USA megtámadta Irakot, az inváziót pedig Bush elnök kritikusai gyakran „brutálisnak” és „indokolatlannak” nevezték. Az amerikai katonai műveletek során több tízezer iraki civil és négyezer amerikai katona vesztette életét.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik