Belföld

Magyarország nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását

Alekszandr Nyemenov / MTI/EPApool
Alekszandr Nyemenov / MTI/EPApool

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a köztévén. Azbej Tristan azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankciós listára helyezését tervezi, amiért  Vlagyimir Putyin orosz elnök hű szövetségeseként eltökélten támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját, Ferenc pápa egyenesen Putyin ministránsfiújának nevezve őt.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon. A béketeremtést támogatja és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat.

„Az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és 40 ezer papja van. Az Európai Bizottság “eszement” elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az Európai Bizottság nemcsak az Unió területére való belépést tiltaná meg a főpapnak, hanem a dollármilliárdokra becsült titkos vagyonát is befagyasztaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik