Nagyvilág

Kétmillió forintnyi euróért kínál román, vagyis uniós útlevelet oroszoknak egy romániai ukrán cég

Törvényi kiskaput használ ki a vállalkozás.

Egy éven belül garantált romániai honosítást és ezzel európai uniós útlevelet ígér oroszországi, kazahsztáni és belorusz ügyfeleinek egy ukrán cég, ráadásul mindössze 5300 euróért (ez úgy kétmillió forint).

A Maszol.ro azt írja, hogy a magát nemzetközi ügyvédi irodaként hirdető International Expert nevű vállalkozás kizárólag a román állampolgárság megszerzésére szakosodott, amit „az európai legalizálás legegyszerűbb módjaként” reklámoz.

A Maszol szerint a vállalkozás egy román törvényi kiskaput használ ki.

Idézzük a portált:

A román szabályozás értelmében „visszaszerezhetik” a román állampolgárságot mindazok, akiknek szülei vagy nagyszülei önhibájukon kívül elvesztették a román állampolgárságukat. A törvény egyértelműen és vállaltan a két világháború közötti Nagy-Romániában élő, majd ukrán és moldovai fennhatóság alá került románok leszármazottainak honosítását hivatott megkönnyíteni…  hogy a moldovai románok minél gyorsabban az európai család tagjaivá válhassanak, nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is. A törvénymódosításnak köszönhetően ígérheti az International Expert „12 hónapon belül” és „nyelvtudás nélkül” a román állampolgárság megszerzését bárkinek, aki hajlandó kifizetni a kért díjat… A cég bukaresti irodájának képviselője megerősítette: bárki alatt bárki értendő, tehát az is, akinek nem voltak román felmenői. A cég kihasználja azt, hogy – miként a honlapján is hangsúlyozza – a korabeli ukrajnai levéltárak megsemmisültek.

Erről az International Expert képviselője a következőt nyilatkozta: „Akkoriban minden dokumentum papír alapú volt, azok pedig elvesztek. Mi hivatalos rendelkezéseket használunk a dokumentumok pótlására. Elő tudjuk állítani ezeket a dokumentumokat, és ezek hivatalos dokumentumok lesznek. Ezekkel a dokumentumokkal segíthetünk a román állampolgárság megszerzésében… a kérelmezőnek nem kell megtanulnia románul, elég, ha az állampolgári esküt bemagolja, vagyis húsz szót, de arra is van nagyjából egy éve, tehát nem bonyolult.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik