Gazdaság

Másfél millió magyar okmány jár le hamarosan

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Sorban állnak útlevélért az okmányirodákban a magyarok, kedden a várakozási idő már azok számára is több óra volt, akik a reggel 8 órás nyitásra érkeztek. A Napi.hu-nak a sorban állók közül volt, aki azt mondta, hogy bár nem hiszi, hogy az ukrán háború átterjedne Magyarországra is, de úgy vélte, hogy a konfliktus miatt még hasznos lehet az útlevél. A portál megkeresésére a Miniszterelnökség közölte, a hét elején nemcsak érzésre, hanem ténylegesen többen igényeltek útlevelet, főleg hétfőn és szerdán.

Mint ismert, a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt lejáró személyi okmányok 2022. június 30-ig érvényesek. A hivatalok azt mondják, felkészültek az ügyfélforgalom esetleges növekedésére, de mindenkit továbbra is arra biztatnak, hogy mielőbb hosszabbítsa meg lejárt okmányát.

A Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium válaszai alapján 1,5 millió hivatalos irat cseréje lesz rövid távon aktuális, ami miatt sokan szabadulhatnak egyszerre a hivatalokra. Ebből a 2022. február 28-ai adatok szerint a lejárt, le nem cserélt vezetői engedélyek száma 514 652, a személyazonosító igazolványok esetében 967 126 darab.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik