Nagyvilág

Hat év börtönt kapott a repülőgépről tavaly lerángatott fehérorosz újságíró barátnője

Tamara Belyaeva / Sputnik / Sputnik via AFP
Tamara Belyaeva / Sputnik / Sputnik via AFP

Hat év börtönbüntetésre ítélték Szofija Szapega egyetemi hallgatót, annak a kormánykritikus disszidens fehérorosz újságírónak a barátnőjét, akit még tavaly egy repülőgép-eltérítés keretében fogtak el Minszkben a fehérorosz hatóságok – számolt be a BBC News.

Az ítélet nagyjából egy évvel azután született meg, hogy Roman Protaszevicset, a NEXTA szerkesztőjét és barátnőjét elfogták, miközben vakációjukról tértek vissza a Ryanair légitársaság fapados járatával. A repülőjáratot erőszakkal Minszk felé terelték, így csaptak le a hatóságok a fehérorosz diktátorral kritikus szerkesztőre és barátnőjére tavaly májusban. Az ügy világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, és szankciókat eredményezet Alekszandr Lukasenko kormánya ellen.

Kapcsolódó
Bombariadóval és MiG-ekkel kényszerítettek földre egy Ryanair gépet Minszkben, hogy elfoghassanak egy ismert fehérorosz ellenzékit
Az Athénból Vilniuszba tartó Ryanair-járaton utazott az ellenzéki NEXTA alapítója, akit a leszállás után azonnal őrizetbe vettek.

A bíróság a fiatal, orosz nemzetiségű nőt társadalmi ellenségeskedésben és viszály szításában találta bűnösnek, és  egy meg nem nevezett személy magánéletére vonatkozó illegális információgyűjtésében és -terjesztésben.

A fehérorosz hatóságok az egyetemi hallgatót korábban zavargások szervezésével vádolták.

Roman Protaszevics a lengyelországi székhelyű Nexta Telegram csatorna szerkesztője volt, amely akkoriban videókat és szöveges bejegyzéseket közölt a Lukasenko elnök elleni, 2020 nyarán kezdődött tiltakozáshullámról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik