Nagyvilág

Bombariadóval és MiG-ekkel kényszerítettek földre egy Ryanair gépet Minszkben, hogy elfoghassanak egy ismert fehérorosz ellenzékit

A belorusz hatóságok bombariadóra hivatkozva elrendelték a Ryanair Athénból Vilniuszba tartó járatának kényszerleszállását Minszkben.

A Washington Post azt írja: a fehérorosz ellenzék szerint az intézkedés csak ürügy volt arra, hogy letartóztathassanak egy ismert ellenzéki aktivistát, aki a gép fedélzetén utazott át szülőföldje felett.

A minszki repülőtér bombariadót jelentett, az állami média szerint Aljekszandr Lukasenka elnök ezért parancsot adott, hogy vadászgépes kísérettel szállítsák le az utsszállítót.

A gép egyik utasa Roman Prataszevics volt. Prataszevics emigrációban, Fehéroroszországon kívül vezette a népszerű ellenzéki NEXTA Telegram csatornát. Őt a minszki leszállás után azonnal őrizetbe vették.

A híradások szerint Prataszevicsnek hazájában halálbüntetéssel kell szembe néznie, miután a tavalyi kormányellenes tüntetések idején fellépő belorusz rendőrség brutalitását leleplező NEXTA létrehozóját terroristának nyilvánították.

A Ryaniar földre kényszerítése rögtön diplomáciai hullámokat vetett Európában. Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte. Nauseda hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre.

Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé

– tette hozzá. Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint a fehérorosz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép elleni akciót. Kijelentette, hogy a fehérorosz biztonsági szolgálatok tudták, hogy a fedélzeten lesz a tavaly november óta Vilniusban élő Prataszevics.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen.

Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül

– hangsúlyozta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységet válaszát követelte az ügyben.

A Ryanair közleménye szerint a fehérorosz hatóságok lehetséges biztonsági fenyegetésről értesítették a céget azzal az utasítással, hogy a szóban forgó járatnak a legközelebbi repülőtéren, Minszkben le kell szállnia. A biztonsági ellenőrzés során a helyi hatóságok nem találtak semmit a fedélzeten, a gép utasaival és személyzetével együtt folytathatja útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik