A következő élő közvetítés része Rakéta csapódott be Kárpátalján, civileket evakuáltak Mariupolból

Pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg a Dnyeszter melléki területen

A Moldovához tartozó, függetlennek nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter melléki terület belügyminisztériuma kedden bejelentette, hogy Majak faluban terrortámadást kíséreltek meg egy pilóta nélküli légi járművel (UAV), amely robbanóanyaggal volt felszerelve.

A tévé- és rádióközpontot a múlt heti antennarobbantások óta szigorúan őrzik. Hétfő éjjel a Dnyeszter melléki területen a határőrök egy drónt fedeztek fel, amelyet „semlegesítettek” – közölte a belügy Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a szakértők úgy vélik, hogy a drónt „ukrán oldalról indították”. A belügyminisztérium szerint „a támadók szabotázsakciót terveztek”. A célpontjuk az a hangár volt, ahol a rádióközpont transzformátorainak hűtésére szolgáló berendezések voltak. „Ha sikerült volna a terv, akkor a tévé- és rádióközpont fontos berendezései működésképtelenné váltak volna” – közölte a tárca.

A belügyi sajtóiroda egy fotót is közzétett a drónról, valamint a robbanóanyagról. Az antennák múlt heti felrobbantásához páncéltörő aknákat és plasztilinon alapuló tölteteket használtak. A nyomozók tíz páncéltörő aknát és két kilogramm plasztikgyurmát foglaltak le a helyszínen.

Korábban a tiraszpoli állambiztonsági minisztérium épületét is lőtték kézi gránátvetőkkel. Robbantások történtek egy katonai egység repülőterén is Tiraszpol, a terület fővárosának külterületén. Ezt feltehetően szintén drónok segítségével hajtották végre.

Vagyim Krasznoszelszkij, a terület vezetője szerint a szabotázst Ukrajna területéről szervezték. Ebben a helyzetben a hatóságok a terrorfenyegetettség legmagasabb szintjét hirdették ki, és megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A mintegy félmillió lakosú „Dnyeszter melléki Köztársaság”, amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után kinyilvánította, hogy kivált Moldovából. Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja. A térségben orosz „békefenntartók” is állomásoznak. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése márciusban azt mondta ki, hogy a Dnyeszter-mellék orosz megszállás alatt álló moldovai terület.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik